REPUBLIKA ERTAR

Starknest


        Republika Ertar je země, která má pro nás - milovníky sci-fi - jednu z nejdůležitějších vlastností. Jak jistě víte z tiráže našeho a jistě i Vašeho nejoblíbenějšího časiopisu - Světelných roků, je tam ve velké oblibě sci-fi. Vychází tam pro nás neuvěřitelné množství sci-fi časopisů, magazínů i knih. Točí se tam spousty kvalitních sci-fi filmů. A vychází tam časopis Light Years, který známe z jeho české mutace jako Světelné roky.
        Pomineme-li protentokrát suchá konstatování a faktografický materiál, můžeme si o Ertaru říci pár zajímavostí:
        - NEPLATÍ SE TU ZA JÍDLO - tedy přesněji řečeno, základní potraviny jsou zdarma. Mezi základní potraviny například patří dle příslušného předpisu pečivo, mléko, máslo, sýry, uzenářské výrobky, ovoce a zelenina, nealkoholické nápoje a podobně. Rozhodně sem nepatří kaviár a šampaňské. Obchody s potravinami vypadají podobně jako u nás jen s tím rozdílem, že základní potraviny procházejí přes pokladny s cenou nula. Obavy z plýtvání, které předcházely zavedení tohoto systému zhruba před třiceti lety se nepotvrdily. Ukázalo se, že je pro všechny lepší, když si vezmou jen tolik rohlíků a salámu, kolik spotřebují za jeden nebo dva dny a potom si zajdou pro čerstvé, než aby si každý nabral horu jídla a pak, až se zkazí, se jí zase složitě zbavoval. samozřejmě to platí i pro turisty a návštěvníky země. Zde se ukázalo, že náklady na tuto část potravin jsou tak nízké, že nestojí za to rozlišovat mezi obyvateli státu a turisty.
        - MĚSTSKÁ DOPRAVA JE ZDARMA - náklady na kontrolu dodržování přepravních tarifů a obrovské sumy za regulaci individuální dopravy v centrech měst spojené s budováním parkovišť, obchvatů a mimoúrovňových křižovatek byly daleko vyšší, než dotace do bezplatné hromadné dopravy.
        - BYDLENÍ ZDARMA - tedy přesněji řečeno, bydlení do 40 m čtverečních na osobu, pokud Vám v dané územně správní jednotce nezáleží na poloze bydliště. Platí se pouze spotřebované energie. To ovšem neznamená, že by v ertaru neexistovaly luxusní čtvrti. Když však někdo chce dům na konkrétním místě, musí si stavbu i pozemek pochopitelně zaplatit. Bydlení zdarma nemůže pochopitelně získat nikdo jiný než občan Ertaru.
        - NIKDO NEMUSÍ PRACOVAT - v podstatě je to pravda. Pokud Vám stačí rohlíky a mléko a je vám jedno, kde bydlíte, nepotřebujete svítit nebo topit a jezdíte pouze po městě, nepotřebujete práci a tedy ani příjem. Neexistují zde žádné podpory v nezaměstnanosti ani nemocenské dávky. Ale není to nuda? Vlak do jiného města, kino, divadlo, televize, whisky - to už něco stojí. A kde na to vzít? Veškerá lékařská péče je samozřejmě zdarma. Pro lékařskou péči o cizince platí v podstatě totéž co o péči pro občany ertaru s tím rozdílem, že péče o cizince (turisty) je zdarma do doby, než je turista schopen transportu do rodné země.
        - VĚZENÍ ZA OPILSTVÍ - Konzumace alkoholu na veřejných prostranstvích sice není zakázaná, nedoporučuje se však. Jednak to nepatří k ertarským dobrým mravům a jednak v ertaru existují velice přísné tresty na výtržnosti pod vlivem alkoholu. Například noční hluk, který někoho ruší vede obvykle k měsíčnímu vězení. Škody na majetku (například rozbité výlohy nebo poškozená auta) do výše 1000 Gr jsou klasifikovány rovněž měsícem vězení. Všechny takovéto tresty jsou nepodmíněné.
        - TÝDEN OD PŘESTUPKU DO ROZSUDKU - Soudy pracují velmi rychle a efektivně. V podtatě se dá říci, že pokud v sobotu něco provedete, příští sobotu již většinou trávíte ve vězení. Podmínečných trestů je udělováno minimum. Vězení nebo veřejně prospěšné práce tak spolehlivě snižují drobnou kriminalitu na ulicích. Ertar má tak pověst nejbezpečnější země na kontinentu a jedné z nejbezpečnějších na světě. Cizinci jsou trestáni stejně efektivně, jako místní občané a jejich vydávání do domovských zemí k výkonu trestu je minimální, prakticky se nepraktikuje.
        - TURISTÉ PLATÍ VŠE - není to tak úplně pravda. Pokud se například stravují na území Ertaru, mají jako jeho občané, základní potraviny zdarma. Rovněž městskou dopravu mají zdarma. Při návratu do vlasti jsou však na hranicích při kontrole povinni předložit od všeho vyváženého zboží účty. To se v tomto případě týká i vyvážených potravin. Má-li turista v úmyslu základní potraviny vyvézt z Ertaru, je povinen je při pořizování zaplatit a vyžádat si na ně doklady.
        - BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK - se poslední roky značně rozvinul i v oblasti turistiky. Na hranicích lze zakoupit specielní ertarskou platební kartu a "nabít si ji" z běžné platební karty a touto kartou platit za zboží a služby na území Ertaru. Lze ji použít i jako kartu úvěrovou, bez vyrovnání dluhu při návratu z Ertaru na hranicích je však další cesta velice problematická. Ertarskou platební kartu lze dobít i v bankách a směnárnách ve všech ertarských městech. Standardní platební karty, jako MasterCard, Visa a pod. v Ertaru neplatí.!!!