Oheň a jeho blahodárné účinky

Michaela Rampasová


       
        Mohlo by se zdát, že se o tom psát nemusí. Každý se rád ohřeje, ať už je ten oheň živý nebo jen zprostředkovaně vysílá teplo do kamen, WAW, těles ÚT nebo naftových topidel, leč…
        Oheň měl, a jak uvidíme dál, má veliký vliv na celý dosavadní rozvoj člověka: pračlověk měl účinnou zbraň a ochranu proti dravcům, kteří ho nesežrali, a on se mohl vyvíjet dál. dobře se nabaštil pečeného masa – mňam, mňam – byl silnější a přežil dobu ledovou – viz přísloví „hladový zmrzne dřív“ sytý sice později, ale to bychom se dostali do oblasti statistiky populace.
        No, a jak tak občas pociťoval dostatek potravin i bezpečí, začal pračlověk pracovat i na sobě – a výsledek? Zprvu klenoty pravěkých galerií – Věstonická Venuše, Altamíra, opracované kly mamutů, později… … ale to již viděli a na vlastní kůži /mnohokrát/ pocítili účastníci Readercon-u 85, vrcholu dosavadních snah člověčenstva, jež začaly u prvního ohniště. Toto setkání příznivců, fanů a přímo tvůrců SF života u nás i v nás se konalo 1.- 3. února v rekreačním doupěti redakce SR u Lysé nad Labem. Působením pohody, vydatných pokrmů, hojnosti výborného čaje i dobrým tahem zdejšího krbu tu vzniklo mnoho zajímavých názorů na sci-fi obecně, u nás, našich sousedů, o úrovni jednotlivých čs. fanzinů, bylo učiněno několik pokusů o definici SF a rozdělení, co je vlastně „čistá SF“ a co je „fantasy“, promítali se sci-fi diapozitivy, amatérské filmy, dokumenty ze života SF, účastníci vyslechli dvě přednášky o dějinách a současnosti Ertaru, byly uděleny ceny za zásluhy o rozvoj SR … a to se pro nedostatek času nestačíme rozepsat o takových věcech jako byly figurky ze Star Wars, E. T., skládačka z Návratu Jediho, bystření mysli pomocí scifistických esperských a detektivních záhad, jakož i bystření těla na čerstvém vzduchu.
        Takže Michaela a Zdeněk tímto děkují organizátorům a zároveň redakci SR Daně, Daliborovi a Standovi za uspořádání i technické zabezpečení Readercon-u 85 a doufají, že za rok, přinejhorším za roky dva, opět nashledanou 6 km od Lysé nad Labem u ohníčku a dobrého papu, ale vždy se sci-fi a SR!!