Autem do Ertaru

Starknest




       
        Trvalý rozvoj cestovního ruchu se obráží nejen v rostoucím zájmu turistů všech zemí o návštěvu Ertaru, ale je spojen také s občasnými změnami předpisů upravujících podmínky vstupu zahraničních turistů do Republiky Ertar. Stejně jako v předchozích letech proto i letos vychází tato publikace, jejímž účelem je poskytnout všem zahraničním turistům aktuální informace o náležitostech, potřebných k cestě do Ertaru. Je v ní vyznačen stav k 31.12.1985. Protože si praxe vyžaduje provádění úprav podle stávající potřeby, není vyloučeno, že k některým změnám dojde i po vydání této publikce. Je proto výhodné sledovat denní tisk a nové úpravy si případně doplnit.
        Autoři.
       
        1. CESTOVNÍ DOKLAD
       
        Pro cesty do Ertaru platí všechny cestovní pasy, které pro své příslušníky vydávají jednotlivé státy a které nesou označení platnosti do všech států světa. ( Neplatí tedy cestovní pasy vydané jednou zemí pro a výlučné cesty do druhé země.)
        Dále je ke vstupu do Ertaru třeba vstupní vízum, které vydává většinou velvislanectví nebo jiné zastupitelství Ertaru v přísllušné zemi. Na vízu je vyznačen počet dnů, na které byl pobyt v Ertaru povolen. Občan, cestující do Ertaru, je povinnen tuto dobu nepřekročit. Do doby se započítává i den překročení hranic Republiky Ertar (dále jen RE) při vjezdu i výjezdu.
        Žádost o vstupní vízum je třeba podávat na zastupitelství RE minimálně 3 měsíce před plánovaným cestováním. Žádost se podává bez vylepování kolkových známek.
        K žádosti o vydání vstupního víza je třeba příslušným orgánům RE předložit:
        - ososbní doklad, potvrzující totožnost žadatele, např. OP
        - dvě černobílé fotografie na měkkém papíře formátu 4 x 4 cm s 1 cm bílým okrajem dole
       
        - výpis z trestního rejstříku. Odmítnutí vydání vstupního víza může být podle Zákona o cestovním ruchu č. 43/1974 RE provedeno těmto osobám:
        - Jejichž cesta do Ertaru by nebyla v souladu se státními zájmy RE
        - proti nimž je vedeno trestní řízení
        - které jsou odsouzeny pro trestrní čin.
        Vstupní vízum může být z těchto důvodů také odňato, nebo jeho platnost omezena. Vydání vstupního víza může být také odepřeno, je-li do Ertaru v rozporu s ochranou bezpečnosti státu, vnitřního pořádku, veřejného zdraví nebo morálky a též, jdeli o cestu ze státu, se kterým Ertar udržuje diplomatické styky, jde-li o návštěvu občana v Ertaru trestně stíhaného nebo občana, jehož jednání nasvědčuje tomu, že hodlá zůstat v Ertaru i po uplynutí doby platnosti vstupního víza.
        Orgány celní a pasové kontroly RE ověřují při vjezdu občana do Ertaru správnost a platnost cestovních dokladů. Kontrolují i správné vyplnění celního a devizového prohlášení, které je třeba vyplnit před příchodem na státní hranice. Kontrolují se doklady k vozidlu, předměty dovážené i vyvážené, stejně jako výše dovážených i vyvážených častek v Gr i jiných měnách. Pokud se občan nemůže prokázat všemi náležitostmi, nepovolí mu orgány celní a pasové kontroly pokračovat v cestě.
       
        2. PŘEJÍMÁNÍ ZODPOVĚDNOSTI
       
        Před cesto do Ertaru je každý občan povinen prostudovat poučení, které obdrží na zastupitelství RE ve své zemi a v každé pobočce cestovní kanceláře Ertour a při přechodu státních hranic při vstupu do Ertaru předat celním a pasovým orgánům notářsky ověřené a vlastnoručně podepsané prohlášení o přejímání zodpovědnosti. Toto prohlášení o přejímání zodpovědnosti má přímou návaznost na Právní poučení při cestě do Ertaru, ze kterého vyplývá, že turista nebo občan, který navštíví Ertar, podléhá v plné míře všem zákonům Republiky Ertar. Toto podléhání se vztahuje na dopravní předpisy, občanský a trestní zákoník.
        To tedy znamená, že za všechny přestupky, přečiny i trestní činy spáchané na území Ertaru bude občan důsledně stíhán podle zákonů RE a to i mimo území tohotot státu.
        Z mezinárodních smluv a Zákona č. 19/1976 Re vyplývá m.j. že při spáchání trestního činu pozbývá občan, který tento čin spáchal i případné diplomatické imunity.
       
        3. POSKYTOVÁNÍ POTŘEBNÉ POMOCI
       
        Při individuální neorgaanizované cestě do Ertaru se může občan v důsledku nepředvídané mimořádné události dostat do situace, kdy potřebuje poskytnutí pomoci. Vedle onemocnění jde zejména o ztrátu cestovního dokladu, krádež, havárii vozidla nebo úmrtí. Jako účinný prostředek pomáhá především Sdružení pojištění pro cesty a pobyt v Ertaru, které zahrnuje jednak základní pojištění, t.j. úrazové, pojištění pro případ poškození, ztráty nebo zničení zavazadel a pojištění odpovědnosti za způsobené škody, jednak havarijní pojištění pro případ poškození nebo zničení motorového vozidla.
        Při pozbití cestovního dokladu ztrátou, odcizením nebo zničením je třeba se osobně přihlásit v co nejkratší době (nejpozději 48 hodin) na nejbližší stanici pořádkového sboru.
        - Občanovi, který se během krátkodobého pobytu v Ertaru ocitne v nezáviděníhodné tísni nebo se dostane do finančních potíží za okolností hodných zvláštní zřetele, jako je například krádež, ztráta, havarie vozidla, vážné onemocnění nebo úmrtí, může Státní banka RE poskytnot půjčku ve vlastní měně, která mu umožní návrat do vlasti.
        Sdružení pojištění pro cesty a pobyt v Ertaru lze sjednat na zastupitelství RE zároveň se vstupním vízem.
       
        4. ZÁKLADNÍ DEVIZOVÉ PROSTŘEDKY
       
        Pro cesty do Ertaru je žádoucí, aby cestující byl dostastečně vybaven místní měnou. Zákonnou měnou Ertaru je Gratis.
        1 Gr /Gratis/ =100 Zd /Zadara/
        Měny jiných zemí k úhradě plateb v Ertaru zásadně nemůžete použít. Lze však za dovezené prostředky v povolené výši u Státní banky RE /dále jen SBRE/ nakupovat Gratis až do výše dovezených prostředků. Rovněž je možno za Gratis cizí měny nakupovat při pobytu v Ertaru, však pouze do povolené výše vývozu.
        Na vývoz a dovoz cizích měn ani měny vlastní /není třeba žádných zvláštních zápisů ani dokladů. Pouze pro dovoz Gratis je třeba celnímh orgánům předložit. Prodejní doklad, který
        vystavila pobočka SBRE při prodeji Gratis občanovi. Je zakázáno dovážet do Ertaru větší hodnotu Gratis, než je uvedena na Prodejním dokladu.
        Dovoz a vývoz šeků a jiných cenných papírů není upraven žádnými zvláštními předpisy, vzhledem k tomu, že je SBRE od občanů nevykupuje.
        Dovoz zlata s výjimkou přiměřeného množství osobních šperků není dovolen.
        Vývoz zlata není dovolen. Tento zákaz se nevztahuje na osobní šperky, které občan do Ertaru přivezl a měl je řádně zapsané v celním a devizovém prohlášení /viz dále / a dále na zlaté předměty, které v Ertaru za Gratis zakoupil a schopen k těmto předmětům předložit příslušné kupní doklady.
        Prodej Gratis vyřizuje každá pobočka SBRE, která je zřízena při každém zastupitelství RE a vybrané státní nebo jiné banky v jednotlivých státech. Výše nakupovaných Gratis není vázána ani na počet cestujících osob, ani na délku pobytu a není omezena.
        Pro dovoz a vývoz měn platí následující limity:
        Dovoz: cizí měny - do 200 Gr
        vlastní měna - do 500 Gr
        měna Ertaru - výše není omezena
        Vývoz: cizí měna - do 200 Gr
        vlastní měna - do 500 Gr
        měna Ertaru - do 10 Gr
        Při pobytu v Ertaru je možno dodatečně nakoupit Gratis za jiné měny až do výše limitu. Rovněž při výjezdu z Ertaru je možno pro zpáteční cestu zakoupit jiné měny až do výše limitu. Toto limitní ustanovení platí z toho důvodu, že SBRE nemá zájem na rozsáhlém dovozu devizově nevýhodných měn. Pobočky SBRE v jednotlivých státech mají vzhledem k rozsahu cestovního ruchu z toho kterého státu a devizové výhodnosti jeho měny stanoveny roční limity pro prodej Gratis zahraničním turistům.
        Důležitým ustanovením devizového zákona týkajícím se cestovního ruchu, je zákaz koupě cizích měn a prodej cizích a vlastní měny bez prostřednictví SBRE. Tato činnost na území Ertaru, jakož i nákup a prodej Gratis mimo Ertar bez zprostředkování SBRE je obcházením jejího devizového monopolu a poškozováním státních zájmů RE. Takovým jednáním se občan vystavuje v Ertaru nebezpečí trestního stíhání.
        Hodnoty dovovzu a vývozu cizích a vlastní měny jsou pro přehlednost přepočteny na GR dle stanovených oficiálních kursů.
        V případě , že cestující všechny nakoupené měnové prostředky v Gr nespotřebuje, může si všechno, co přesahuje imit vývozu při opouštění Ertaru na hraničním přechodu vyměnit za vlastní měnu.
        Prodej Gratis občanovi je vázán na vystavení vstupního víza.
       
        5. CELNÍ PROJEDNÁNÍ
       
        Kdo dopravuje jakýmkoliv způsobem zboží do ciziny nebo z ciziny, musí je přihlásit a předložit pohraniční celnici k celní kontrole. Celní kontrolu provádějí celní orgány prohlídkou zavazadel, zásilek a dopravních prostředků, přepravních a průvodních listin a v odůvodněných případech i osobní prohlídkou u občanů.
        Občan, cestující do Ertaru je povinen vyplnit a celnici dát potrvrdit celní a devizové prohlášení pro cesty do Ertaru, které je součástí cestovního dokladu. Celní a devizové prohlášení pro cesty do Ertaru není třeba opatřovat žádným kolkem. Toto prohlášení se přídává k vyřízenému vstupnímu vízu.
        Pro cestující, kteří jedou do Ertaru služebně na dobu delší než 1 rok, platí zvláštní předpisy.
       
        DOVOZ VĚCÍ
       
        Cizímu státnímu příslušníkovi při cestě do Ertaru celnice propustí do oběhu v Ertaru s podmínkou jejich zpětného vývozu věci k osobnímu užívání (oděv, prádlo, obuv, obvyklé osobní šperky, hodinky, kufry, aktovky, fotografické a filmové přístroje, cestovní radiopřijímače, televizory, magnetofony a magnetoskopy, dětské kočárky, vozíky pro nemocné, skládaci a jiné sportovní čluny, jiné sportovní potřeby s vyjímkou sportovních zbraní), pokud odpovídá osobním poměrům, délce a účelu cesty cestujícího. Ten je povinen všechny uvedené věci a předměty zapsat do celního a devizového prohlášení.
        Dále celníce propustí cestujícímu bez povolení k dovozu:
        a) Potraviny k přiměřenému uspokojování potřeb cestujícího pro dobu pobytu a následný návrat do vlasti s vyjímkou alkoholických nápojů a tabákových výrobků.
        b) dárky do hodnoty 50 Gr v cenách platných v Ertaru.
        K dovozu dárků, přesahujících hodnotu 50 Gr je třeba Dovozní povolení. Žádost o toto povolení je třeba podat zároveň se žádostí o udělení vstupního víza. Jedna žádost se může týkat pouze jediného dovozu, je nepřenosná a platí 6 měsíců ode dne vystavení.
        Právními předpisy /Vyhláškou Ministerstva zahraničního obchodu a financí 11/1978 Re, vyhláškou MZOF 67/1978 a 13/1979 Re/ je stanoven rovněž zákaz dovozu nebo jeho omezení pro některé druhy věcí.
        Povolení k dovozu je třeba podle vyhlášky / bez ohledu na jejich hodnotu/ na tyto předměty: koberce, užitkový porcelán, elektroinstalační a stavební materiál. Za povolení dovozu těchto věcí vyměřuje celnice správní poplatek ve výši 100 % ceny v Ertaru.
        Je zakázáno dovážet do Ertaru střelné a sečné zbraně vojenské a sportovní (U sportovních platí v odůvodněných případech výjimky určované Ministerstvem vnitra), vojenskou výzbroj a munici, výbušniny, lehce zápalné látky, jedovaté látky, narkotika a zařízení k jejich používání, pornografické materiály, tiskoviny a jiné materiály s protistátním obsahem, vojenské uniformy a jejich části, historické zbraně, líh, alkoholické nápoje a tabákové výrobky.
        Pohonné hmoty je dovoleno dovážet pouze v nádržích pevně zabudovaných ve vozidle.
       
        VÝVOZ VĚCÍ
       
        K vývozu věcí a předmětů koupených za legálně nabyté platební prostředky není třeba vývozního povolení, pokud občan předloží celním orgánům na všechny vyvážené předměty příslušné kupní doklady. Množství a hodnota věcí pak nemusí být přiměřená uspokojení osobních potřeb vývozce nebo členů jeho rodiny.
        Vývoz darů, t.j. předmětů, na něž občan nemůže předložit příslušné kupní ani jiné doklady, je omezen hodnotou 20 Gr na osobu. Limity není dovoleno za rodinné příslušníky sčítat. Pokud hodnota daru nebo darů převyšuje jednotlivě hodnotu 20 Gr nebo součet je vyšší než součet limitů za spolucestující rodinné příslušníky, je třeba celním orgánům předložit platné darovací listiny.
        Je zakázáno z Ertaru vyvážet umělecké předměty, jejichž hodnota přesahuje 200 Gr, ať byly získány některou z výše uvedených forem. Dále je zakázáno vyvážet umělecké předměty a starožitnosti včetně antikvárních tisků, zdravotnické nástroje a přístroje, léky vyráběné v Ertaru, líh a dřevo, pokud toto není ve formě hotových nábytkových dílů.
       
        6.CELNICE A HRANIČÍ PŘECHODY
       
        Silniční přechody:
        - Stardust - společný hraniční přechod pro cesty ze států Honeycarry a Wasbreeding.
        - Ersal - bezcelní a bezpasový přechod ze států S.A.L-
        - Erwas - hraniční přechod pro cesty ze státu Wasbreeding pro průjezd po Sargasové dálnici.
        - Salet - hraniční průjezd po Sargasové dálnici.
        - Aidarabad - hraniční přechod pro cesty ze státu Honezcarry pro průjezd po Sargasové dálnici.
        Na všech přechodech pracovní doba nepřetržitá.
        - Tara - silniční přechod pro vstup do Ertaru z pobřeží " Sargasové" dálnice (viz dále).
        pracovní doba 6.00 - 22.00 celoročně
        Železniční hraniční přechody:
        - Starkov - do státu Wasbreeding
        pracovní doba nepřetržitá
        - Ersal - pro cesty do státu Kigdom of Honeycarry
        pracovní doba nepřetrtžitá
        Mezinárodní letiště:
        - Quasaar - pro cesty ze všech států světa
        pracovní doba nepřetržitá
        Mezinárodní přístavy:
        - Tara - pro cesty ze všech států světa
        pracovní doba nepřetržitá
        - Erthys - pro cesty ze všech států světa
        pracovní doba nepřetržitá.
       
        7. AUTEM DO ERTARU
       
        Pro ty z Vás, kteří jste se rozhodli cestovat do Ertaru vlastním vozem, budou užitečné následující řádky.
        Vlastním motorovým vozidlem do Ertaru prakticky cestovat nelze. Podle zákonů RE, které vydala vláda na ochranu přírody je na území státu zakázán pohyb vozidel se spalovacími motory (existují poze dvě výjimky - viz dále) Pokud tedy nevlastníte elektromobil, budete nuceni se přizpůsobit dle následůjících řádek.
        Chcete-l cestovat po území Ertaru vozem a nebýt vázáni na žádný veřejný dopravní prostředek, můžete si elektromobil pronajmout. Hraniční přechody Stardus a Tara jsou vybaveny dostatečným množstvím elektromobilů osobních i caravanů ať již vyrobených klasických vozidel světových automobilek.
        Při podávání žádosti o vstupní vízu lze vyžádat na velvyslanectví RE i příslušný formulář na objednání vozidla. Podáte-li žádost v dostatečném předstihu, budete si moci vybrat i typ vozu.
        Za použití těchto vozidel se platí dle objemu motoru a typu vozidla poplatek za den používání. Za ujetý kilometr je stanovena jednotná taxa pro všechny typy vozu a lze tyto částky zaplatit předem ve vlastní měně podle vlastnmího odhadu kilometrů nebo po skončení cesty při odjezdu z Ertaru. Rozdíly v plánované a skutečné kilometráži se vyrovnavají při odjezdu z Ertaru nebo šekem ve vlastní měně.
        Akumulátory elektromobilů se dobíjejí ve všech autokempech na území Ertaru a dále při jízdě po dálnici, kdy je automobil poháněn z kabelů uložených pod povrchem vozovky. Tyto kabely slouží rovněž k centrálnímu řízení dopravy a zvýšení bezpečnosti cestujících. Řídící signály umožní vést palubní počítač vozidla tak, aby se pohyboval optimální rychlostí a nedocházelo k narušování minimální bezpečnosti vzdálenosti mezi vozidly.
        Kabelem je rovněž zabezpečeno svedení vozidel do pravých jízdních pruhů a uvolnění levého pro průjezd vozidel s absolutní předností v jízdě. Tuto přednost mají vozidla Záchranné služby, Požárníci a Bezpečnostní služba RE.
        Vozidla s předností v jízdě jsou vládní vozidla /SPZ EE.../. Nemají však absolutní přednost v jízdě. Dopravní předpisy v Ertaru jsou až na výjimky shodné s našimi předpisy. Dopravní přestupky jsou však velice tvrdě postihovány. Za rychlou jízdu, za stání na zakázaných nebo bezpečnost provozu ohrožujících místech jsou vysoké pokuty, které se platí v Gr /!/.
        Za stanování mimo autokempy nebo jiná vyhrazená a označená místa se platí pokuta až 1.000,-- Gr. Za stanování je v tomto případě považováno i nocování a táboření v caravanu.
        Za nedání přednosti v jízdě vozidlu s absolutní předností v jízdě je odebrán řidičský průkaz bez náhrady a v některých závažných případech i končí pobyt v Ertaru.
        Oproti loňskému roku byly provedeny některé podstatné změny v dopravní síti RE.
        Pobřežní dálnice E4 /Sargasová dálnice/ byla v úseku Hraniční přechod Ersal - odbdočka Sulov uzaavřena pro vnitrostátní dopravu, tedy i pro dopravu turistů, pohybujících se po Ertaru v elektromobilech.
        Úsek Erthys - Pulsar je tedy třeba objíždět po dálnici v údolí Rio Quarko a dále směrem na Quasar.
        V úseku Ersal - Aidarabad byla otevřena mezinárodní dálnice T 6 vedoucí po pobřeží Sargasového zálivu a spojující Lindanau / Etariskar/, Daniu / S.A.L.ú, a Masangam / Honeycarra/. Na tuto důležitou dálnici se navíc napojuje dálnice T 3 z Dalende / Wasdbreeding/.
        Otevření této dálnice si vyžádaly potřeby mezinárodního obchodu a mezinárodní silniční, hlavně kamionové přepravy. Celkem se výrazně zlepšila dopravní situace mezi zeměmi okolo zálivu.
        Tato dálnice je však pouze transferní. To znamená, že slouží pouze pri průjezd vozidel z Wasbreedingu do Honeycarry. Na průjezd je třeba žádat průjezdní vízum, jehož vyřízení je podstatně jednodušší než vstupní. Rovněž není třeba vyměňovat Gratis.
        Na této dálnici je povolen provoz vozidel se spalovacími motory vznětovými a čtyřdobými zážehovými. Vstup vozidel s dvoudobým motorem je zakázán úplně. ( Druhou výjimku pohybu po Ertaru se spalovacím motorem mají vozidla s absolutní předností v jízdě). Na této dálnici jsou každých 50 km zabezpečeni cestující motorestem s možností noclehů a čerpacími stanicemi, kde se pohonné hmoty prodávají v množství omezeném na průjezd za vlastní měnu.
        Dálnice celá i motoresty a odpočívadla jsou hlídaná a nedoporučujeme vám opouštět prostor vyhrazený projíždějícím turistům okolo odpočívadel. Vymezený prostor je označen a ve většině případů i ohrožen a tresty za ilegální vniknutí na území RE jsou vysoké.
        Průjezdní vízum má platnost 40 hodin.
        Dálnici T 6 je možno opustit a vjet do vlastního Ertaru pouze na hraničním přechodu Tara, pokud máte v pořádku normální doklady pro cesty do Ertaru. Rovněž v Taře je nutno přesednout do elektromobilu, pokud chcete cestovat soukromě.
        Vzhledem k tomu, že toto řešení transferní dopravy není ideální, byl vyprojektován takzvaný železniční trajekt, Transer. Po jeho plánovaném uvedení do provozu v roce 1989 budou všechna vozidla jen Ertarem projíždějící, naložena na speciální vagony této širokorozchodné železnice a převezena od jedněch hranic ke druhým bez zastávky za několik hodin. Dálnice bude potom opět sloužit vnitrostátnímu provovzu.
       
        8. NOCLEHY, STRAVOVÁNÍ
       
        Noclehy v hotelích, bungalovech a ubytování v soukromí lze zabezpečit předem podle nabídkových katalogů ERTOURU a hradit ve vlastní měně. Zabezpečení tohotu ubytování přímo na místě je velmi obtížné.
        Místa v autokempech a stanových táborech naopak není třeba pro jejich dostatek předem zabezpečovat.
        Stravování lze zabezpečit v podstatě dvěma způsoby. Zaplacením všech jídel podle nabídky Ertouru ve vlastní měně nebo stravováním z obchodů a veřejných restaurací v v Ertaru. V případě, že se na hraničním přechodu neprokáže poukázkami na zaplacenou stravu, budete hradit jídlo ze zdrojů RE ve vlastní měně paušálně na osobu a den. Tento paušál je však asi o 25 - 30 % vyšší, než cena předem zakoupené stravy. Velké množství potravin pro stravování zdrojů v podstatě nelze dovézt.
        Tyto zvláštní úpravy stravování plynou z neexistujících peněžní směny uvnitř Ertaru.
       



        9. NĚKTERÉ ZVLÁŠTNOSTI
        Přesto, že Ertar je velmi dobře nakloněn zahraničnímu cestovnímu ruchu a cizinci jsou vítáni ( to je vidět i z výhodných podmínek při cestování do Ertaru), existují pro cizince (turisty) některé zvláštnosti, které nejsou v jiných zemích běžné.
        Je to především trestní postih turistů v případě přestupků a trestních činů, dále nemožnost cestování vlastním vozem a pro některé lidi svádějící neexistence peněz uvnitř státu. To svádí některé lidi k shromáždění nepotřebných věcí, které stejně nemohou vyvézt. Když toto zjistí , třeba i předměty ničí. Takováto činnost je však posuzována jako poškození zájmu republiky a velmi přísně postihována.
        Turisté si v Ertaru také nemohou například koupit nemovitost ( a to ani cizinci trvale žijící v Ertaru), nebo automobil.
        Rovněž do nočních podniků, které nejsou součástí hotelů, je cizincům vstup zakázán.
        Přes tuto přísnost zákonů a strážců pořádku budete jako řádní turisté v Ertaru srdečně uvítáni a ERTOUR zajistí veškeré pohodlí.