ERTARSKÁ ČASOMÍRA

Starknest




        Již na loňském Readerconu jste byli seznámeni s novým kalendářem, který byl zaveden v Ertaru. V souvislosti s tímto kalendářem se objevila i zmínka o tom, že se připravuje reforma denní časomíry. Úřad pro normalizacia a měření Ministerstva vědeckého výzkumu ve spolupráci s Úřadem vnitrostátních věcí Ministerstva vnitra a Ústřední správou spojů připravil návrh této úpravy.
        V měsících říjnu a listopadu 1986 proběhlo o tomto návrhu v Ertaru všeobecné lidové referendum. Objevil se pochopitelně odpor i rozpaky, ale nakonec byl návrh většinou 68% hlasů přijat. Vláda Republiky Ertar pak zpracovala návrh zákona a ten byl na prosincovém zasedání Koordinačního kabinetu schválen.
        Zákon o decimalizaci dne vešel v platnost 1.4.1987 (dubna 1987 dle etareánského kalendáře).
        Den se dělí na 10 částí, které byly nazvány sekcemi. Každá sekce má 100 period a každá perioda má 100 pulsů. Vztah pulsu a sekundy ja následující:
        1 puls = 0,864 sekundy
        1 sekunda = 1,1574074 pulsu
        Přehled o převodu hodin, minut a sekund na sekce, periody a pulsy umožňuje následující tabulka.
        Při měření času se používá analogový ciferník s deseti sekcemi (viz obr), dále dělený na periody. Na digitálních časoměřičích se údaje lišit nebudou, jen se tam budou objevovat zprvu nezvykle vysoká čísla.
        V běžném hovoru se bude čas označovat jako doposud, je to například: "půl páté (sekce)", "devět třicet" a podobně. Spisovná podoba určení času je následující: " 3 sekce 45 period". "45. (čtyřicátápátá) perioda 4. (čtvrté) sekce" a podobně.
        Normální pracovní doba je dle tohoto nového měření času stanovena od 3. sekce do konce 5. sekce, t.j. zhruba 7 a 1/4 hodiny. Obchody pak budou mít otevřeno od 4. do 8.
        Měřítko na obrázku umožňuje orientační převod hodin na sekce a zpět pro hrubou orientaci v časových údajích uváděných v ertologických publikacích vydaných po 1.4.1987.
        Z dosud používaných časových údajů, t.j. hodiny minuty a sekundy se již ani hodina ani minuta nebude nadále požívat. Sekunda zůstává i nadále v používání jako rozměrová jednotka fyzikálních veličin, dokud nebude nahrazena jinou jednotkou, t.j. pulzem a nebudou upraveny ostatní veličiny ze sekundy vyplývající.
        Nová časová soustava zjednoduší udávání všech časových údajů a zrychlí přepočty. Jisté potíže způsobí převod etareánského času na stále platný systém v ostatních zemích. přesto však soustava založená na 60 a 24 dílech je zastaralá, i když má historické opodstatnění.
        Od 1.4.1987 platí etareánský čas rovněž ve spojeném království S.A.L. a o jeho zavedení uvařují i v Zemi Wasbreeding.