SHEILLA

Starknest





        Vyrobil: Erexfilm Taram Ertar 1987
        Námět: John McDevil
        Scénář: Patrick Snow
        Hudba: Derek Derilan
        Kamera: Guy Logaro
        Režie: Liam de Paor
        Hrají: Diana van de Roy, Ferry Mazantz, Fil Geny
        Film Sheilla natočil režisér Liam de Paor pod dojmem velkého diváckého ohlasu trilogie Poslední král. Za Storkovým originálem tento film pokulhává kvalitou nápadu i provedení. Za zmínku stojí snad pouze kvůli dvěma hercům, Dianě van de Roy hrající Sheillu a Ferry Mazanetzovi v roli velekněze řádu Slunce.
        Pouze tyto postavy film Sheilla spojují s trilogií Lucase Storka. Stork sám se od tohoto filmu distancuje.
        Prostý děj filmu je založena na tom, že Stork nechal mrtvolu Sheilly unést. Liam de Paor tohoto prvku využil a postavil na něm svůj příběh. Ukáže se, že Sheilla nebyla otrávena úplně, ale zvláštní droga dodala jejímu bezvědomí zdání smrti a oklamala dvorního lékaře. Tělo Sheilly pak bylo uneseno z iniciativy velekněze Slunce, který se stále nevzdával myšlenky na Sheillino obětování.
        Únosci dívky jsou na cestě k ruinám chrámu přepadeni neznámým horským divokým kmenem, který oddíl pobije a zmocní se Sheilly. Než ji ze spárů divochů získá pro své cíle zpět velekněz, je Sheilla vystavena mnoha násilnostem a krutostem. Na závěr filmu se podaří Býčímu muži dosáhnout svého a Sheillina krev zbarví doruda křišťálový obětní oltář.
        Děj filmu je skutečně jednoduchý a je podřízen základní myšlence Liama de Paora, který film zamýžšlel nejen jako pokračování Posledního krále, ale i jako příležitost ukázat světu ve všech detailech a polohách nahé tělo Diany van de Roy. Ve filmu je spousta násilí a sexu, který nemá s dějem nic společného. V Ertaru se film nesetkal s velkým úspěchen, zato jejich zisky z vývozu do západních států nejsou zanedbatelné. podle propagačního katalogu Erexfilmu

       REAGUJI NA FILM SHEILLA, ANEB PÁD BOŽSKÉ DIANY
       Ne nadarmo se říká, že pýcha předchází pád. Dvojnásob to platí v hereckém světě.
       Diana van de Roy debutovala ve filmu Válečníci přicházejí z hvězd, který jí zabezpečil okamžitý úspěch. Právě tento úspěch způsobil, že byla bez konkurence při výběru představitelky hlavní role do trilogie Poslední král. V odborných i zábavných časopisech se často vedly spory o to, zda její náhlý vzestup byl jen září meteoru nebo na naše umělecké nebe stoupá nová stálice. Již v průběhu natáčení trilogie Poslední král se ukázalo, že její nevyrovnaná povaha nedokáže unést břímě náhlé slávy. Stále častější spory s filmovým štábem vyvrcholily až v její odchod z týmu těsně před dokončením filmu. Téměř okamžitě přijala nabídku druhořadého režiséra Liama de Paora, který chtěl z odlesku Posledního krále těžit i pro sebe. Rostoucí spory svého sebevědomí s okolím řešila Diana van de Roy trvalým odchodem z Ertaru (film Sheilla se dotáčel v Etariskaru - pozn. St.). Kolem její smrti je mnoho nejasností, stejně jako kolem její krásné, ale nevyrovnané osobnosti. Přesto si dokázala postavit trvalý pomník ve světové kinematografii svým výkonem v trilogii Poslední král.
       Na Sheillu se zapomene, ale Poslední král zůstane.

        CO SE KDE ŠUSTLO
        Jak uvedla tisková agentura Ertarpress, nedlouho před uvedením filmu Sheilla do kin, v červenci letošního roku, tragicky zahynula představitelka hlavní role Diana van de Roy. Několik dnů před dokončením filmu se stala obětí autonehody nedaleko Prykenu v Eteriskaru. Je škoda, že jejím posledním filmem byla doma neúspěšná Sheilla a ne Storkova trilogie.