STÁTNÍ VLAJKA

Starknest
výroba vlastní textilní vlajky: Jana Kaplanová



        4.června 1989 uplynulo 100 let od chvíle, kdy byl do čela republiky Ertar postaven koordinátor. Tato událost v mnohém ovlivnila celé následující stoleté období ertarských dějin. 100 let koordinace Ertaru je příležitostí k ohlédnutí, ke studiu dějin národa a země za posledních 100 let, což je však obsahem prací povolanějších historiku a politiku. Je to rovněž duvod k oslavám. Ty se však týkají pouze Ertaru.
        100 let koordinace je rovněž příležitostí k významným rozhodnutím a činum. Jedním z těchto rozhodnutí, se kterým Vás chceme seznámit, je změna státní vlajky.
        Od doby platnosti Vám doposud známé vlajky Ertaru se vedou spory mezi vexilology (znalci vlajek a jejich symboliky) a historiky. Historikové poukazují na to, že při vytváření návrhu státní vlajky se přihlíželo více k vexilologické symbolice než k historickým tradicím národa. A protro byla na vlajce Ertaru čtyřcípá hvězda. Po konečném rozřešení letitého sporu zvítězili historikové, kteří argumentovali skutečností, že na starobylých chrámech ve Skha-darských bažinách i na fragmentech ruin několika chrámu v předhuří Toránských hor v Etariskaru je naznačena Hvězda se třemi cípy, která je zobrazena jako jakási šipka směřující z nebes na zemi a tím i zduraznující vliv Hvězdy na život Ertu. Tato třícípá hvězda byla tedy prosazena do státní vlajky, tentokrát ovšem směrem vzhuru.
        Ostatní symbolika vlajky zustává. Poměr stran 2 : 3, vlajka vodorovně členěná v polovině výšky, horní polovina černá, spodní modrá. Modrá symbolizuje modrou planetu života a černá okolní propasti vesmíru, hvězdné nebe, odkud podle bájí v minulosti sestoupil Syn Hvězdy a kam směřuje vývoj a usilí ertarského lidu v duchu státního hesla PER ASPERA AD ASTRA (Přes překážky ke hvězdám). Ve směru následného dějinného, technického a morálního vývoje národa směřuje pak třícípá hvězda na vlajce směrem vzhuru.
        Změna státní vlajky byla schválena Koordinačním kabinetem na návrh vlády Ertaru v dubnu 1989 s platností od 4. června 1989. Návrh byl rovněž schválen koordinátorem Ertaru a uzákoněn jako jediný platný vexilolopgický symbol Ertaru pro vnitrostátní i mezinárodní použití se statutem státní vlajky zákonem č. 12/89 Sb.
        Dějiny ertarské vlajky začínají na přelomu 3. a 4. století našeho letopočtu. Dějiny vlajkové symboliky národa Ertu však začínají daleko dříve. Již v dávné Eritrei kolem roku 2000 př.n.l. mužeme nalézt zmínky o pruzích látky ruzné barvy, které vlály na stěžních jednotlivých lodí na objevitelsko-dobyvatel ských výpravách. Hvězda se na vlajkovém nebo praporovém symbolu objevuje poprvé kolem roku 1200 př.n.l. při pochodu části národa Ertu na sever a byla tak vlastně u samotného počátku osídlení uzemí dnešního Ertaru. Při následujícím částečném upadku kultury a státu ztrácí na delší dobu svuj význam.
        Znovu se objevuje právě až na přelomu 3. a 4. století za vlády prvního ertarského krále Ukururribu už jako symbol Ertaru . Ne ještě jako státní vlajka v plném smyslu toho slova, ale doprovází krále na cestách a v bojích více než dvěstě následujících let. Podle dochovaných pramenu měla většinou modrou barvu symbolizující oblohu, na níž byla na ruzných místech umístěna hvězda, někdy osamocená, někdy přidržovaná dvěma čápy, národním i zvířaty Ertu.
        Po roce 638, po smrti krále Foldora, opět pozbyla významu, nebot na téměř celých tři sta let se Ertové dostali do područí cizích vládcu, kteří měli své znaky a symboly. Symbol Hvězdy se pak třista let stal symbolem boje proti utlačovatelum.
        V roce 922 po nástupu Misgora na ertarský trun se opět objevuje modrý nebo modročerný prapor s hvězdou nebo s hvězdou a čápy jako symbol králu Ertaru. Ale teprve v roce 1071 Jocht de Oron společně s Biderou povyšují symbol ertarsklých králu na symbol celého ertarského království a tedy vlastně už na státní symbol. Tento symbol se pak v jen málo měněné podobě udržel až do roku 1699. Po vyhlášení republiky, kdy se do čela státu postavila vláda prof. Brunonise, došlo i ke změně vlajky. Cápi byli vypuštěni, trojcípá hvězda se ocitla v modrém kruhovém poli uprostřed bílé základní plochy vlajky. Bílá měla symbolizovat svobodu a spravedlnost nového uspořádání státu.
        K další změně státního symbolu došlo v roce 1889, zároven se změnou řízení státu, kdy byl do čela státu postaven koordinátor. Modrý podklad pod hvězdou byl opět roztažen na celou plochu vlajky a hvězda se přestěhovala do levého horního rohu. Ze třícípé hvězdy se stala čtyřcípá v duchu vexilologických zásad symbolizující rozvoj Ertaru do všech světových stran.
        Krátkodobá změna nastala v roce 1943, kdy Torro Argust prosadil místo hvězdy čtyři blesky směřující rovněž do všech světových stran a symbolizující jeho přání rozpínavosti. Po jeho sesazení došlo v roce 1948 ke změně, jaká byla dodnes známa. Pole bylo rozděleno na horní černou a dolní modrou polovinu a hvězda byla přesunuta doprostřed. Poslední změnou je pak změna roku 1989, kdy je čtyřcípá hvězda zaměněna za trojcípou.
        Touto poslední změnou pak vyvrcholil téměř dvoutisíciletý vývoj ertarské vlajky jako symbolu státu Ertaru a národa Ertu. A protože dějiny měly svuj vývoj, musela se nutně i vlajka vyvíjet, aby tento vývoj odrazila.
       
        Použitá literatura
        S.Svachouček, Panovníci Ertaru, MMEE 3.8., Bellatrix Etarea 1989
        T.M.Danelly, 100 let koordinace Ertaru, SNPL Quasar 1988
        L.Rain, Význam koordinace Ertaru v pruběhu století, SNPL Quasar 1989
        Kolektiv, Sto let politického vývoje společnosti, SNPL Quasar 1988
        J.Markerová, Králové, presidenti, koordinátoři, Bellatrix Etarea 1980
        M.N.Kulio, Státní vlajka jako symbol státu, SNPL 1976
        B.Stork, Vývoj ertarské vlajky v pruběhu staletí, SNPL Quasar 1985
        K.L.Terrová, Koordinátoři Ertaru 1889-1989, SNPL Quasar 1989