STŘÍPKY Z GHOSTWOODU A NENSI

Pavel Kolář



       /Ghostwood: 27.7.90:ETK/
        Po nepříliš úspěšné kariéře se jí konečně ve věku 31 let dočkala téměř neznámá herečka Jonie Poynterová. Štěstí, které jí zatím nepřálo ani na stříbrném plátně, ani na divadelních prknech, jí teď přisoudilo roli pro ženu nejkrásnější, roli matky. Včera v ranních hodinách na svět v Mewtropolitní nemocnici první Ghostwodská čtveračka.
       
        Na snímku vedle šťastné maminky čtyři zdravé, krásné holčičky, kterým rodiče vybrali jména:Diana, Tina, Katy a Jackie. Podle sdělení ošetřujícího lékaře se mamince i dětem daří dobře a v současné době přijímají gratulace od rodiny, blízkých přátel a mnohých osobností Ghostwoodského kulturního života. Mezi gratulanty nechyběl ani Elpa Daven, dopisovatel našeho listu, který nám současně dodal i krátký přehled jejího donedávna nepříliš šťastného života.
        Jonie Poynterová se narodila 26.6. 1959 v Etarei, jako dcera Henryho Lamiera, tehdy velmi populárního ertarského politika, který v témže roce nastoupil do úřadu ministra financí. Mohlo se zdát, že malou Jonii čeká klidné dětství. na přelomu let 1962 - 1963 však došlo k významné události, která jak se později ukázalo, podstatně změnila její osud. Vládním usnesením byly zrušeny tehdejší platební zákony, na základní druhy zboží přestaly platit vztahy prodeje a nákupu a o rok později byla odhalena tzv. Aféra Lamier.
        Ještě v době vyšetřování, v polovině roku 1965 se mu podařilo uprchnout a s celou rodinou ilegálně opustit Ertarskou republiku. Požádal o politický azyl v Etariskaru a přes dohodu podepsanou v roce 1954, tehdejším koordinátorem Laurinem Mc Dowelem a etariskarským prezidentem Bimrem, nebyl ertarským úřadům vydán a navíc mu bylo uděleno etariskarského státního občanství.
        Malá Jonie, tehdy šestiletá, se v tomtéž roce poprvé objevila na plátně. Prykenský režisér Mat Brody ji obsadil do jedné z vedlejších dětských rolí ve své vcelku úspěšné komedie " kiwi dělá divy". V roce 1969 však došlo k železničnímu neštěstí, při kterém zahynula její matka, Diana Lamierová. Tato skutečnost pak její příští život strhal do úplně jiných kolejí. Henri Lamier si totož brzy našel novou ženu a v novém svazku přestal mít o dítě zájem. O dva roky později se jí skutečně zbavil.
        Tehdy 12tiletá dívka se ocitla v dětském domově "Sunshinehouse" na předměstí Prykenu. Tam se mimo jiné seznámila s alkoholem a drogami, kterým podlehla coby patnáctiletá. návzk na drogu sebou nesl i další následky. Pro hezkou dívky, kterou Jonie bezesporu byla, existoval jediný způsob, jak si snadno a rychle opatřit peníze na další dávky.
        V roce 1979 ji v jedné z Dusarských putyk našel Roz Poznter, mladý producent filmové společnosti Whitefox Pryken, který v roce 1965 pracoval jako pomocný asistent na Broduho komedii a víceméně pro film Jonii našel. Teď se za ni opět postavil a vytáhl ji z bahna, do kterého nepříliš svědomitá, duševně nevyrovnaná dívka klesla. Zaplatil jí sanatorium peo mladé toxikomany a umožnil jí dlouhodobou léčebnou kůru.
        Po návratu z léčení ji angažoval do filmu "Slepers" /Spáči/, ale film nezaujal a úspěch se nekonal. Poynter ji přesto prosadil do dalšího filmu. Ani " Dog and Cat in Cuter Space"/ Pes a kočka ve vesmíru/ však nezaznamenal kasovní úspěch a kritika jím opovrhovala natolik, že film ani neuznala hodný kritiky.V době natáčení se však Jonie se svým dobrodincem sblížila natolik, že jejich milostný románek skončil v lednu svatbou.
        O měsíc později Poynter prosadil svou ženu d o třetího, posledního filmu. Bloud and the Milk. Když se tady Jonie slávy zase nedočkala, zanechala filmu nadobro a zkusila to v Prykenském mormenově divadle. ani tady se však nedostala dál než k vedlejším, nepříliš důležitým rolím. Trvalé neúspěchy v práci poznamenaly i vztahy mezi ní a Royem. Stále častěji docházelo ke sporům, které nakonec vyvrcholily v roce 1987 rozvodem. Ještě téhož roku požádala Ertarské úřady o povolení k návratu. Usadila se v Ghostvodu a pravidelně se začala objevovat v menších rolích mnoha Ertarských filmů. Objevuje se i na televizní obrazovce, ale většího úspěchu se zatím nedočkala. Před dvěma lety se opět provdala. "Ano" řekla opět Roy Poynterovi, kterého potkala na I. ročníku FFFHAF a on se také stal otcem prvních Ghostwoodských čtverčat.
        Blahopřejeme ještě jednou i my tady v redakci.

       /Ghostwood:27.7.90:ETK/
        Včera, pár dnů před otevřením, skončilo v Ghostwoood City jednání mezi filmovou společností Ghostwood a stavební firmou Increasw Buildings, které mělo rozhodnout o žádosti na změnu jména hotelu, který byl postaven jako Universum. Dosatane jméno nové. Jméno významného ertarského filmového producenta Marka Mertena, který nedávno podlehl zákeřné a zhoubné chorobě. Firma přislíbila dodat nový štít a dokončit všechny úpravy, které si tato změna vyžádala, včas, tak aby se termín slavnostního otevření nemusel posouvat .
        Celá stavba, nacházející se stranou od hlavních tříd, na malé křižovatce mezi Parker Street a Yaptet Street, si vyžádala obrovské náklady, které hradila filmová společnost. Její architekti také spolupracovali s architekty Increase Buildings na všech interiérech. Společnost totiž hodlá v budoucnu hotelu využívat také jako příležitostných ateliérů. Všechny prostory jsou řešeny tak, aby se snadno a rychle daly přebudovat na kvalitní studio. V suterénu hotelu se pak kromě obvyklých hotelových zařízení nachází také malé laboratoře na zpracování natočeného materiálu tak, aby se exponovaný materiál mohl ihned zpracovat a vyhodnotit. Filmařům to ušetří spoustu času i gratis.