KDO BUDE PŘISTIŽEN,
bude mu ustřižen

Jana KAPLANOVÁ


        Přesněji, kdo bude přistižen, že do zahájení Erconu 91 dosud neodevzdal příspěvek z Readerconu 90, bude mu ustřižen střapeček symbolizující účast na posledním ročníku této vrcholné akce přátel Ertaru. Utrpí tím nejen vzhled dekorační šňůry, ale také a hlavně, pověst jejího nositele.
        Od skončení Readerconu uplynula již hezká řádka týdnů. Několikrát se změnil čas, minula spousta úplňků, máslo stačilo vyskočit na 24,- Kč a po té opět klesnout na 17,- Kč, ani doprava už není co bývala, neboť cesta ze sídliště Lužiny na Karlův most je stejně drahá, jako cesta z Prahy do Byšiček. Ano, mnohé se změnilo.
        A možná i proto se můžeme podívat na loňský Readercon s trochu větším odstupem. A nejen na Readercon. Také na oblast ertarsko-česko-slovenských vztahů, neboť i tady se mnohé změnilo. Nechci být přehnaně kritická, ale mám takové tušení, že ertarským představitelům a jejich zástupcům v naší republice , naše nová demokracie příliš nevoní. Pravda, je sice ještě plná zmatků, chyb a nedostatků, ale je to demokracie. Dokonce mezi námi, přáteli Ertaru, jsou tací, kteří si na ní nemohou stěžovat.
        Jak jinak si mám totiž vysvětlit, že během roku 1990 s námi přerušila Ertarská informační služba téměř všechny kontakty.Přestaly docházet informace ze všech oblastí života v Ertaru. Z kultury, sportu, vědy, společenského i politického života. Ertar nás už neinformuje ani o významných objevech v oblasti Ertarské historie, přestaly docházet téměř všechny objednané tiskoviny, včetně těch nejoblíbenějších, Světelných roků.
        Jak se potom máme orientovat a jak máme připravovat příspěvky na letošní Ercon, když nemáme z čeho čerpat. Myslím, že počet i kvalita příspěvků, které nám budou letos předloženy a předneseny, má slova jen potvrdí.
        Jinak se mi na loňském Readerconu moc líbilo. Přednášky, atmosféra … Dodnes lituji, že jsem nezažila na „vlastní „ kůži i ty předešlé.
        A přestože se Ercon blíží neuvěřitelnou rychlostí, strašně moc si přeji, aby trval co nejdéle. Už se moc těším .