ROK 0,
čili počátek nové Éry?

Pavel D. KOLÁŘ


        Tak nějak by se možná dal nazvat Readercon 1990, který byl také prvním Erconem. A byl pro mne opět tím nejlepším. Že už mluvím jako cimrmanolog vzpomínající narození jím zkoumaného velikána? No vždyť.I letos je tomu totiž tak, že byl Readercon nejlepší. Jak je to možné?
        No ten první byl nejlepší. Vždyť byl první. Loňský, pro mě v pořadí druhý, byl také nejlepší. Vždyť to byl „nářez“ a navíc se mi dostalo tak významného ocenění a ještě významnějšího přijetí. A tenhle třetí? Ten byl opět nejlepší, protože … ale, vezměme to hezky popořadě.
        Dlouho před zahájením rozhlásil Borek, že to bude Readecon , čili Ercon, odpočinkový a tudíž ne tolik nabitý programem, originálními přednáškami a senzačními objevy. A někteří neprozíraví jedinci, jako já, kteří jsme si včas neuvědomili, že první zákon Readercoránský /čili Ercoránský/ zní:“ Vždy o krůček šíleněji než minule“, podle rovnice R letos=R loni + R, jsme na to skočili.
        Já například jsem na Readercon /letos už i Ercon/ vyrazil jen s několika odpočinkovými recenzemi a obsahy filmů, které jsem v době od skončení minulého Readerconu, do zahájení letošního Erconu stačil z Ertarské produkce zhlédnout. Jel jsem bez nějakých překvapivých nebo závratně šokujících objevů, myslel jsem totiž bláhově, že by tam pro ně letos asi nebyla ta pravá atmosféra.
        Závratná i šokující zjištění mě však čekala už po cestě. Samozřejmě, že při své snaze nezapomenout vůbec na nic, zapomněl jsem úplně na všechno. Například jsem doma nechal to nejdůležitější. Má hruď zela prázdnotou. Bylo to zjištění natolik šokující, že jsem se okamžitě chtěl rozjet zpět. Nakonec jsem však nikam nejel /aby mi náhodou zatím něco z dění v Byšičkách neuteklo/ a ruče jsem zhotovil duplikát. Druhé šokující zjištění přišlo v okamžiku, kdy Petr Sůkeník rozbalil svůj přednáškový blok.Ale o tom za okamžik.
        Až na mou zapomnětlivost však byl Ercon, čili Readercon 90 velmi zdařilý, nejlepší. Účast byla komornější než předchozí ročníky, což celé akci víc prospělo, než uškodilo. Oč bylo obsazení křesel skromnější, o to významnější veličiny Ertologie v nich byly usazeny. Za všechny zůčastněné bych si dovolil jmenovat alespoň nestory této ušlechtilé vědy: Borka a Danu Čápovi, jednoho z předních filmologů Standu Čermáka, ERDr. Slávka Švachoučka, ERDr.Vláďu Widtmana a další.
        Troufám si dokonce zastávat názor, že letošním ročníkem našel /Read/ Ercon svou tvář a tím, že opustil parketu monstrakce, chytil druhý dech. Program nebyl tak nabitý a tak zbyl čas i na účastníky, měli jsme čas se rozhlédnout a nezávazně pohovořit na rozličná témata, mnohdy i vzdálené tematiky života a dějin Ertů. Přednášky nepůsobily únavně, jako nebezpečná lavina zvěstí, ale naopak svěžím dojmem osvěžující sprchy informací v parném žáru touhy po poznání.
        Přestože program byl volnější, dostalo se na všechny tradiční body Ertologických seminářů, večerní krbobuřty, vzpomínání na loňské ročníky, tradiční focení, přednášky i rozdílení cen, jediné na co se nedostalo, byla nuda, a to bylo dobře.
        Předem proklamovaný klid byl v průběhu akce narušen Petrem Sůkeníkem a jeho přednáškovým uragánem , kterým doslova smetl i tak ostřílené vědce, jakými jsou Borek a Slávek. Když jsem loni prohlásil, že titul o nejlepší přednášku bychom měli předem odevzdat Slávkovi, tak letos musím svá slova vzít zpět. Hele Slávku, myslím, že taky budeš muset soutěžit, máme mezi sebou netušené talenty.
        Petr nás svým brilantním výkonem vyvedl nejen z konceptu, ale také z omylu, že na /Read/ Erconu budeme odpočívat, neboť jak dokázal, Ertaroznalci nikdy nespí /alespoň ne všichni najednou/ a také by neměli, když už tedy spí, usínat na vavřínech, jako třeba já po tom loňském.
        Myslím, že jeho letošní převaha ukázala, že závratné objevy lze ještě učinit téměř v kterékoliv vědní oblati, že pořádně hnula klimbající Ertologií a vyburcovala Ertology k maximálnímu pracovnímu vypětí. Takže si myslím, že na příští rok se máme opět na co těšit, že to zase bude přesně odpovídat zákonu:
        R letos= R loni + R
        To je samozřejmě v pořádku a tak to má být.
        Tak tedy /Read/ Ercon 90 skončil, ať žije Ercon 91.