POČÁTKY ERTOLOGICKÝCH VÝZKUMŮ V ČECHÁCH

Starknest

        První Readercon se konal ve dnech 1. - 3. února 1985. Termín byl určen podle toho, že 2. únor byl v roce 1984 vyhlášen za den SF. Organizační štáb akce správně usoudil, že program setkání není správné omezovat jen na SF, ale seznámit blíže čtenáře i se zemí, kde Světelné roky vznikají, tedy s Ertarem. Tak kromě bohatého programu věnovaného SF a fantasy, proběhlo i několik přednášek o Ertaru.. SF program je podrobně popsán v SR, proto se s ním nebudeme dále zaobírat, věnujeme se otázce , která nás nyní zajímá blíže, a to otázka Ertologie. Účastníci akce byli seznámeni s první mapou Ertaru, kterou se pracovníkům SEČP podařilo opatřit. Odezněla přednáška o státu, jeho politickém a fyzikálním klimatu o obyvatelstvu a hospodářství, dopravě a náznaku dějin. Podíl erologické tématiky na celkovém čase nebyl v té době ještě příliš velký. Na Readerconu proběhlo i několik slavnostních oceňování, ale ta se týkala Světelných roků jako takových, nikoliv Ertologie.

        Druhý Readercor proběhl ve dnech 31.1.-2.2 1986 ve stejných prostorách a opět na SF. SF program je opět podrobně vylíčen ve Světelných rocích, zaměříme se proto výhradně na ertologickou tématiku. Té bylo věnováno již podstatně více času než v předchozím roce.Především pro velký zájem účastníků akce dozvědět se něco bližšího o zemi, kde má SF zelenou. Zvláště v té době bylo pro mnoho fanoušků nebvyklé, že existuje svět, kde si SF nevydávají pokoutně ve sklepích, neopisují romány na průklepák a pod. Že i orgánizátoři tento zájem odhadli,o tom svědčí již pozvánka na setkání, která mimo organizačních pokynů obsahovala i brožuru Jak do Ertaru 1986 s podrobným návodem pro všechny, kteří by se tam chtěli vypravit. V rámci vlastního ertologického programu kdy byla účastníkům předložena i další mapa, byla uspořádaná i soutěž ve znalostech Ertaru, která se setkala s velkým ohlasem. Další zajímavou přednáškou bylo seznámení s novým etareánským kalendářem. Účastníci již obdrželi odborné konferenční materiály, aby se mohli dalšímu studiu ertologie věnovat i doma. V porovnání s prvním Readerconem lze tento druhý označit za úspěšnější nejen z hlediska návštěvnosti, ale především z hlediska rostoucího zájmu o ertologii, společnost Ertarsko československého přátelství o Ertar všeobecně. Rovněž se zvýšila odborná úroveň účastníků. Drobným nedostatkem pouze bylo, že všechy ertologické přednášky byly předneseny jediným člověkem.Ale vzhledem k tomu, že se ertologie jako věda počala teprve rozvíjet, je to celkem pochopitelné.

        Třetí Readercon byl pro velký zájem účastníků přesunut na letní měsíce vzhledem k problémům s umístněním osob v objektu při nízkých teplotách. Proběhl ve dnech 10. - 12. 7. 1987. Ertologické přednášky se tentokrát objevily na programu již v pátek.Bylo to vlastně jakési shrnutí přednášek a informací ze dvou minulých akcí především pro ty, kteří se dostavili na akci poprvé a bez úvodních informací by nemohli plně sledovat sobotní přednáškový maraton. Přestože většina přednášek byla opět prezentována jediným přednášejícím, objevily se první vlašťovky pozdější týmové práce v oblasti ertologie. Tím máme na mysli především došlé zdravice, které přednesl Slávek Švachouček.

        Čtvrtý Readercon se konal pro velký zájem opět v letních dnech, a to 16. - 19. června 1988. Jak vzplývá z uvedeného data, narostla akce do velkých rozměrů, neboť se konala již od čtvrtka. Toto rozšíření však bylo v rámci SF části, proto mu nebudeme nyní věnovat tolik pozornosti. Ale díky přesunu části programu na páteční dopoledne, byla téměř celá sobota "ertologická". Díky tomu, že se v letech 1987 - 88 značně rozrostla vědecká základna SEČP, bylo mnoho přednášek prosloveno i jinými autory než v předchozích ročnících, což mělo nepochybně velký vliv na celkovou vysokou kvalitu tohoto semináře. Kromě "suchých" přednášek se v kuloárech rozpoutala rovněž bouřlivá vědecká diskuse podnícená přednáškou Zpráva o objektu P4 a došlo k vědeckému sporu o Tanaiskou kočku, ve které přednášející zastával stranu "psovitou" a oponent "kočkovitou".Ve slavnostních chvilkách bylo poprvé věnováno místo ertologii. SEČP zřídila pro aktivní účastníky readerconů, kteří se věnují ertologii cenu Mr Knowes udělovanou ze zásluhy o rozvoj Ertarsko-československých vztáhů a propagaci Ertaru. Touto cenou byli v roce 1988 poctěni: Slávek Švachouček, Vláďa Widtman, Pavel Kolář, Luboš Žižňavský, Petr Súkeník, Standa Čermák a Vláďa Veverka. Setkání bylo tentokrát všemi účastníky charakterizováno jako velice náročné ale zároveň na vysoké vědecké úrovni.

        Pátý Readercon se konal již od čtvrtka. Prodloužení bylo věnováno opět SF části Readerconu. Ertologie se poprvé objevila na programu v pátek večer. Hodina času byla věnována novým dílům ertarské kinematografie, hlavně filmům režiséra Lucase Storka. Ertologický program pak pokračoval v sobotní dopoledne, kdy všichni účastníci oblékli dobové kostýmy a vydali se do bažin filmovat a fotografovat Obrazy z dějin národa ertarského , takzvanou předertskou epochu v Toránských bažinách. Tato pohybová vložka byla zařazena na přání účastníků předchozího semináře, kteří si stěžovali na velký nápor na hlavu. Cenu ze zásluhy o rozvoj Ertarsko-Československých vztahů a propagaci Ertaru Mr Knowes obdrželi tentokrát: Slávek Švachouček, Vláďa Widtman, Petr Súkeník, Pavel Kolář, Jana Kaplanová, Luboš Žižňavský. Drobným šokem pro účastníky pak byly rigorózní zkoušky z ertologie, které před přítomnou porotou skládali Slávek Švachouček a Vláďa Widtman a získali titul doktora Ertologie. V nepřítomnosti byl rovněž oceněn cenou Mr. Knowes Egon Čierny za propagaci Ertaru a ertologie ve speciálu Poutník č.28. Readercon 1989 byl poctěn významnou státnickou návštěvou. Natáčení diafilmu Obrazy z dějin národa Ertského navštívil osobně ertarský velvyslanec v Československu. Seminář tak dosáhl vysokého společenského lesku.

        Šestý Readercon se konal ve dnech 15. - 17. 6. 1990 v tradičním objektu v Byšičkách. Vzhledem k obrovskému objemu minulého Readerconu, byl tento pojat poněkud skroměji. Jednak byl poslední, Světelné roky skončily ve své dosavadní podobě a tak bylo spíše možno truchlit než oslavovat a navíc tým ertologů signalizoval jistý útlum vědeckého výzkumu. Nakonec se však akce poněkud "zvrhla" a byl z toho semináíř jak se patří. Cenu Za zásluhy o rozvoj Ertarsko-Československých vztahů a propagaci Ertaru Mr. Knowes 1990 obdrželi: Slávek Švachouček, Vláďa Widtman, Pavel Kovář, Petr Súkeník a Standa Čermák.

        Readercon 1990 byl z organizačního hlediska již pojat jako dvě samostatné akce vzhledem k tomu, že sraz čtenářů SR to byl plánovitě poslední. Byl to tedy REDARCON (jako "čtenářoslez") a Read ERCON (jako "čti Ercon" tedy Ertologický kongres). Ertologická složka byla již plánovitě oddělena pro zachování kontinuity seminářů badatelů v oblasti ertologie a zájemců o tuto vědu. A tyto semináře pokračují nadále.

        ERCON 91 se konal ve dnech 17. - 19.5.1991. Hlavní obsahovou náplň toho semináře tvořily akce v přírodě, především pak tvorba obrazových podkladů pro jednu část připravovaného pásma diafilmů "Obrazy z dějin národa ertského" Toto pásmo má podle záměru tvůrců posléze sloužit jako výukový program pro studenty ertarské historie. Část, která takto vnikala za obětavé spolupráce všech účastníků konference vytvoří díl s názvem "Cesta na sever", který popisuje strasti dlouhého putování Ertů za novými bezpečnými domovy. Opět odeznělo několik nových ertologických přednášek přinášejících nové a neotřelé pohledy na některá údobí ertských dějin. Vysoce kvalitní byl zejména filmový příspěvek s pohledem na život a dílo slavného ertarského herce Šóna Widtamase, který ve večerních hodinách akci i osobně navštívil a dokonce poskytl interwiew. Ve slavnostních chvilkách pak byl udělen několika nejúspěšnějším ertologům titul ERL (Ertar Lower).

        ERCON 92 se koná právě teď.


       Součástí přednášky byly i projekce pásem diapozitivů z předchozích Readerconů. Ty jsou zpracovány a zařazeny do sekce Foto u každého Readerconu a Erconu. (ve Full Size verzi)

       POČÁTKY ERTOLOGICKÝCH VÝZKUMŮ V ČECHÁCH - populárně-naučný film

        Promítaný film se nedochoval, byl v roce 1994 přepracován a doplněn o další ročníky Ertologických kongresů a prezentován v roce 1994 pod názvem DESETILETÍ ERTOLOGICKÝCH VÝZKUMŮ V ČECHÁCH. (viz 9434)