Ertologové - fejeton

ErDr Stanislav Švahouček


       
        Není snadné vysvětlit, jak ze zdánlivě obyčejného člověka vzniká ertolog. Jedná se o náhlou kvalitativní změnu, která se zprvu projevuje jen podivným zábleskem v oku. Později se adept ertologie začíná věnovat studiu známých reálií. Jeho přerod vrcholí samostatným příspěvkem obohacujícím naše vědomosti o této zemi, který je přednesen na každoročním odborném semináři.
        Společnost, která se takto už sedmý rok schází, se postupně obměňuje. To mimochodem dokazuje, že propadnutí ertologii není fatální nezvratný děj. Některým z členů znemožňují časem jiné povinnosti aktivní účast, takže uvolňují místo jiným. Ze zakladatelů vytrvávají manželé Dana a Dalibor Čápovi, kolem nichž se sdružuje asi tucet zapálených účastníků.
        Cílem setkání je nejen pobavit kamarády a trumfnout je svým posledním nápadem, ale současně zasadit svůj kamínek do mozaiky tak, aby přesně zapadl do systému. Vzniká tak složitá struktura popisující svět, který možná existuje někde v paralelním vesmíru. A jak se postupně scházejí poštovní známky, bankovky, zákony,nařízení, archeologické a antropologické objevy, umělecká díla, báje, pověsti, písně, mapy,historické listiny, filmy, gramodesky, fotografie, pohlednice, plakáty, fyzikální jednotky, hlášení kriminalistů a další reálie, získáváme my ertologové stále silnější pocit, že Ertar někde v tom paralelním vesmíru opravdu existuje.
        A pokud snad ne... rozhodně to není naše chyba!