ZANORA

Starknest


        Zanora (v jazyce obyvatel - Noreth)
       Rozloha: 82520 km2
       Počet obyvatel: 1020000
       Složení obyvatel: Norethové 96.5 %, ostatní 3,5 %
       Vlajka: viz obr v mapě, znízorňuje podle oficiálního výkladu v levém černém poli tajemství dávných dějin planety, která znají jen zanorští kněží, žlutá symbolizuje pusté nárorní plošiny a modré jsou vysoké štíty hor na bílém pozadí všudypřítomného bílého oparu kopule.
       Poloha: Zanora se rozkládá na poloostrově nebo ostrově zemepisně náležejícím k Severní Rhei. Nejistota v určení zeměpisného útvaru spočívá v problém, žre severní hranici
       území tvoří Kopule, takže nelze zjistit, zda norethská "pevná půda" je nebo není spojena s vlastním kontinentem. Rozkládá se mezi 146 a 150 stupněm západní délky a mezi rovníkem a 4,5 stupněm jižní šířky.
       Státní zřízení: království se značnám podílem kněžského stavu na státní moci (velekněz je ve vnitrostátních otázkách téměř roven králi)
       Průmysl: jen výroba zboží běžné denní potřeby pro domácí trh, vyspělé technologie, pokud vůbec jsou, se dováží
       Zemědělství: výroba potravin pro vlastní potřebu, země je ve výživě obyvatel zcela soběstačná, přestože většinu rozlohy země zaujímají pusté náhorní plošiny a vysoké hory,
       Vývoz: tropické ovoce a polymetalické rudy v míře potřebné na pokrytí nutného dovozu
       Turistika: země je v posledních letech více otevřena turistice, vzhledem k nedostatku rovného pobřeží s plážemi, je to především turistika vysokohorská a náročná trekingová, v severních oblastech je volný pohyb bez místních průvodců zakázán a porušování zákazu tvrdě postihováno, pro návštěvu je nutné vízum, které lze za poplatek asi 500 Gr získat na jediném mezinárodním letišti nebo v přístavu.
       
       Zajímavosti:
       Zanora patří bezesporu mezi nejtajemnější státy světa. Turistice se otevřela pomalu, váhavě a teprve nedávno. Vnitrozemí a vysoké hory jsou plné tajuplných klášterů, plných statisíců svazků a svitků knih. Zvláštní kněžský řád, který v klášterech sídlí, mluví o svých knihách a archivech jako o paměti planety a velice pečlivě je střeží. Jen velmi málo badatelům se podařilo nahlédnout do některých svazků. A to, co tam objevili, je vskutku překvapilo. Jsou v nich zachyceny dějiny snad všech národů planety, tak podrobně a do takové hloubi času, že ani mnohé národy nemají ve vlastní zemi dějiny tak zachycené, jako jsou v zanorských klášterech. Vysvětlení pro to zatím není, neboť nejsou známy žádné záznamy o pohybu zanorských kněží po jiných zemích nebo kontinentech. Nejstarší dokumenty, které mohl některý badatel spatřit, popisují události před více než 6000 lety. A z tech se mimo jiné dozvídáme, že kopule už existovala. Kopuli však mají jako turistickou atrakci i jinde.
       Co však nikde jinde na planetě není, je tzv. Norethská zeď. Mohutná, kamenná zeď místy široká až 10 metrů a vysoká přes 15 metrů se táhne horským terénem napříč celým územím Zanory od jednoho pobřeží k druhému. Jen na několika místech je porušena dávnými zemětřeseními a zřícenými masivy okolních strmých hor. Po celé délce je opatřena ochozem pro přesun vojenských jednotek, výhledy a krytými střílnami. Nikde, v celé její délce, není jediná brána, jediný průchod. Orientace obranných prvků směřuje ke kopuli, tedy proti kopuli, jako by nebezpečí hrozilo odtamtud. Známé, 6000 let staré záznamy již o zdi hovoří jako o dávno nepoužívané a neudržované a nedávají žádnou rozumnou odpověď na účel zdi, kdo a proč ji postavil, ani v které době se tak stalo.
       Ani genealogie vládnoucích dynastií nám mnoho světla to zanorských tajemství nepřinese. Před více než 6000 lety již vládl v Zanoře rod Norethornů, který vymřel posledním mužským potomkem po více než 2000 letech. Potom, zhruba na přelomu letopočtu nastoupila na trůn královna Valerie z rodu Tarorinů a podle známých písemných pramenů vládla až do konce 15. století. To je z našeho pohledu nesmysl, je však možné, že se jednotlivé ženy na trůně střídaly a přebíraly stále stejné jméno. V knihách popisujících vládu v Zanoře se na několika místech říká, že nejvyšší kněží a členové královské rodiny znají cestu do Kopule. Toto tvrzení se však nikdy nepodařilo dokázat nebo alespoň u některého živého příslušníka řádu ověřit.
       Koordinátor Ertaru Lucas Rain se ve svém posledním funkčním období pokoušel o navázání užších diplomatických styků se Zanorou (o důvodech můžeme zase jen spekulovat) a na několika návštěvách na královském dvoře byl. Po zkončení svého posledního funkčního období se však Lucas Rain ztratil a některé stopy jeho posledního pobytu ukazují, že se možná do Zanory vrátil. Není tam však na žádném známém místě. K dalším spekulacím vybízí fakt, že se od stejné doby pohřešuje i členka královské rodiny. Připojíme-li si k těmto údajům i pověsti o cestě do Kopule, máme náměty na mnoho sci-fi filmů.