OBRAZY Z DÁVNÝCH ERTSKÝCH DĚJIN

Starknest


       Výukové pásmo pro základní školy bylo sestaveno z úryvků mnoha historických i dokumentárních filnmů a má za úkol přiblížit školákům v hodinách dějepisu počátky národa Ertů. Ve filmu byly mimo jiné použity původní staré ertské filmové ukázky (viz též příspěvek 9020-obrazy ze života Ertského, 9101-obrazy z dějin národa ertského a mnohé další. Pro zajímavost dále uvádíme autorovy rukopisné poznámky k průvodnímu textu. Při prezentaci filmového pásma byl zároveň prezentován i průvodní komentář.


       -Tiché a mírné obřady Víry v Hvězdu. Nebyla to forma náboženství, ale spíše soustředění s tréninkem schopností koncentrace s prvky telekineze a telepatie.
       -Naproti tomu brutální rituály Slunce, temné kulty s hromadnými obětmi.
       -V provinčních oblastech se šíří kult Slunce v primitivní formě. Kdejaký duševně vyšinutý soukeník se vydává za velekněze místní obce
       -Ve větších střediscích kultury zatím pustly chrámy Hvězdy, monumentální díla a centra vzdělanosti
       -Věřit v Slunce bylo snazší, tyranové snadno získávali moc zastrašováním lidu a násilím, jak v měřítku lokálním, tak i velkolepými obřady s hromadnými vraždami
       -Pronikání loupeživých hord Thorgara z Growenlandu, šířili zkázu a smrt a …i víru Slunce. Lid se musel podrobit této zvůli nebo dále prchat.
       -Jen málo se zachránilo z pokojných, uměnímilovných obyvatel Eritreie. Aby uhájili svobodu, uchylovali se do těžko přístupných končin Toránského předhůří, kde jen ztěží hájili prostou existenci.
       -Stále častěji však docházelo k násilným vpádům do jejich bědných obcí. Vše vyústilo Nocí Thorgara, která znamenala smrt většiny nepokořených. Brutální vraždění trvalo dva dny a dvě noci. Mrtvých bylo nespočetně, mužů, žen i dětí. Bylo jasné, že jde o vše. Byla to totální vyhlazovací válka.
       -A bylo zřejmé, že Ertové nemají šanci na přežití proti brutalitě barbarů. Byla jen jediná možnost – odejít. Hledat nový domov – na severu, na protějších březích Sargasového zálivu.
       -A tak došlo k rozhodnutí jít na sever. Byla plná nebezpečí – v pustinách nynějšího SALu napadaly řady uprchlíků divoké kmeny a hordy.
       -Pustiny SALských pohoří a roklin způsobily další strázně. Lidé šli bez vody, potravin i odpočinku. Jak mohli přežít? Zužitkovali hodiny tréninku a autohypnózy svých seancí. Věřili v nový domov.
       -A také jej našli. Přišli do krajin dnešního Ertaru. Uvítaly je pohostinné lesy a úrodné nížiny údolí El Beja. Zde vybudovali své nové domovy. Ale i ty museli hájit před původními obyvateli. Proto ani zde neodkládali zbraně. Jednolitý proud těch, kteří přežili, se roztříštil, jak jednotlivé skupiny hledaly místo pro svá nová sídla.
       -A opět vznikaly první osady a začal být čas i na písně a umění. Obživa byla ovšem stále hlavním problémem. Bezpečnost sběračů byla ohrožována jak divochy okolních kmenů, tak i hordami divokých Thorgarových Growů, kteří pronikli pustinou při pronásledování uprchlíků.
       -A tak i zde někdy vítězilo brutální Slunce, jehož přívrženci dál bez slitování štvali své oběti. Únosy dívek způsobovaly zmatek a děs ve vesnicích.
       -Praktiky násilných kultů vydržely jen nejsilnější a nejlépe trénované dívky sběhlé v boji myšlenkou, nezlomil je ani pověstný grówský šaman Modrý Šakal. Hasily pohledem své hořící hranice.
       -Bylo svedeno mnoho bitev o osvobození obětí. Ertové nyní bojovali své příští domovy, proto byli silnější o své odhodlání. Každý musel dobře bojovat, i tak bylo mnoho obětí. Ale ani za tak obtížných podmínek nezapomínali na písně.
       -Bažiny středního Ertaru nebyly nejschůdnějším místem k životu. Kromě težké obživy je i sem pronásledovali zavilí nepřátelé. Byli i mezi nimi občas zrádci (nebo zrádkyně?), kteří umožňovali únik zajatým darebákům. Občas se to – jak vidno – šeredně nevyplácelo.
       -Postupně bylo osídleno celé území dnešního Ertaru včetně náhorních plošin Quardillier. Zde se objevilo nové nebezpečí – vulkanická činnost. Ale i zde vznikal nový život a nová místa pro život. Na pobřeží Sargasového zálivu, tehdy pustého, krásného a bezpečného.
       
       Text připravila a četla Starknest.


filmové pásmo pouze ve Full Size verzi