E R C O N - X .


        Stanislav Švachouček

        Letošní ročník Erconu je zvláštní a výjimečný. Je jubilejní. Erconu, tomuto setkání křišťálově jasných myslí, celkem zdravých duchů většinou ve zdravě živených tělech, je právě nyní deset let.
        Je to málo nebo moc? Kolik to vlastně je?
        Abychom správně zhodnotili stáří Erconu, pokusíme se mu přiřadit nějakou míru. Ve srovnání s člověkem bychom mohli deset let považovat za věk nezralý. Ercon však není žádné nemluvně, své dětské nemoci má už dávno za sebou, měl-li ovšem vůbec nějaké. Srovnání například se psem pokulhává také. Čtyřnohý přítel člověka je v tomto věku většinou senilním starcem bez hlubších zájmů a jiskru v jeho oku zažehne nanejvýš otevřená plechovka Pedigree Palu. S Erconem je tomu jinak. Je zralý a plný síly.
        Zmíněné výročí je výjimečné především tím, že se jedná o nepřehlédnutelný kvalitativní skok. Od letošního roku patří k Erconu dvojciferná řadová číslovka! Z této zdánlivě nepodstatné změny vyplývá řada zvýšených nároků na organizátory i účastníky. Budeme potřebovat mnohem více místa pro titulky a nadpisy. Vzroste spotřeba základního materiálu, inkoustu, barev i tiskařské černě. Pokud se při hodnocení omezíme pouze na samotný název akce, lze zvýšení materiálních nákladů odhadnout přibližně na 14.285714286%. Uvedený údaj přitom není zdaleka přesný, protože je velmi obtížné stanovit šířku znaků v různých typech písma zvláště ve vztahu k tečce a mezeře.
        Pokud by se někomu zdálo, že význam prvního dvojciferného ročníku přeháním, rád se zasměji nad tím, co se zatím bezproblémovým číslováním materiálů provede běžné třídění na počítači. V této souvislosti bych chtěl vyslovit upřímné přesvědčení, že se všichni ve zdraví sejdeme i při prvním trojciferném Erconu. Slabším počtářům, kteří se v této chvíli chystají na devadesát let odpočinku, připomínám, že nás tato další zkouška čeká už za tři roky. Podle nejlepších tradic Ertů, jejichž pověrčivost nečekaně zapustila kořeny především v USA, budeme totiž po dvanáctém ročníku pořádat Ercon 12A. U příležitosti desátého Erconu proto počítačovým maniakům doporučujeme rovnou přechod na trojciferná čísla (řetězce).
        Desáté výročí není významné dosaženým věkem, ale tím, že nám triviální změna ve formátu poskytla záminku k ohlédnutí. A myslím, že jsme si v té chvíli všichni znovu uvědomili, že Ercon nejsou jenom léta. Jeho měřítkem není věk, ale společné dílo.
        Praha 28.9.1994

        ERKON d X-s - (Ebstrekt in oridžinl)

        Ten jírs of Erkon dont mín det dis grejt majnds mítink mej bí konsidrd oult. Ic metjúr. Dis tajm ize majlstoun det helps as tú luk bek end tú bí praud on d lást jírs verk.