Slavnostní blatník

Slávek Švachouček


        Doplněk slavnostního obleku pro hostiny a recepce. Zaveden někdy v 9. století, podle ústního podání se jeho vynález připisuje neznámé favoritce císaře Wan Hu. V písemných pramenech se zmínky o jeho užívání objevily v Ertaru i v říši Wan Hu přibližně ve stejné době, je tedy těžké zjistit, kde byl použit poprvé. Host jeho použitím ukazuje, že přichází ke štědrému hostiteli, kam bylo pozváno mnoho hostů. Symbolicky naznačuje, že si musí dát pozor, aby u hodovní tabule nepotřísnil sousedy, kteří se stěží vejdou k bohatě prostřenému stolu. Později se ustálil rituál, při němž hostitel hosta přivítal a s předstíranou skromností jej přiměl k odložení blatníku hned při vstupu do domu, tedy ještě před seznámením s ostatními hosty.
        Přestože móda blatníků pominula v historicky krátké době, na nejrůznějších obrazech se zachovalo svědectví o jejich rozmanitosti. Podle příležitosti se nosily různé typy:
        klasik - široký, střední délka (k okraji tváře)
        královský - široký a krátký
        švihák - úzký a krátký (stupňovitý)
        selský - dlouhý hranatého tvaru
        zbojník - úzký a dlouhý (výrazně podkovovitý)
        idiot - úzký jednostranný (oblíben zvláště mezi starověkými teenagery)
        Dnes se s blatníky setkáme především v historických veselohrách, ale přesto neškodí občas si nostalgicky zavzpomínat na dobu, kdy se stalo módou brát ohled na sousedy, že?