BYTOVÁ KULTURA

Jitka Neumannová


        Tak jako Vy lidé jste si postupem let vytvořili svoji bytovou kulturu, tak i My Ertové máme svoji bytovou kulturu, která se možná podobá trochu té vaší.
        Ertové bydlí buď v rodinných domcích, nebo v několikapatrových domech, různě členěných, kde u každého bytu je i terasa s kouskem přírody. K přírodě mají Ertové velmi blízko a patřičně si ji Váží.
        Otevřením dveří od ertarského příbytku vcházíme do velké vstupní haly , kde nás láká k posezení velká anatomická sedačka s konferenčním stolkem. V této hale se dále nachází knihovna, různé poličky, skříňky, televizor a jiné technické vymoženosti, které nám zpříjemňují život. Jiný nábytek zde nenajdete, ale zato bohatou květinovou výzdobu. Z haly vedou dveře do dalších částí příbytku a schodiště do patra.
        My otevřeme dveře v přízemí vedoucí do přípravny pokrmů, nebo jak vy říkáte do kuchyně. Vybavení této místnosti je plně automatizované a účelové, aby příprava chutné krmě trvala co možná nejkratší dobu, při zachování pravidel správné výživy. Zde se jídlo hned konzumuje a proto této místnosti vévodí velký jidelní stůl a pohodlné židle. U stěn jsou skříňky s odkládací plochou a úložným prostorem, příborník, velká lednice, s mrazákem, sporák s troubou a ještě alespoň dvě ohřevné trouby najdeme postavené na skříňkách s úložným prostorem. A nesmím zapomenout na myčku nádobí. Problém, co se špinavým nádobím je řešen stejně jako u Vás.
        Jak jsem již předeslala příprava jídel moc času nezabere, ale zato jejich konzumace ano. Ertové se drží zásady, že snídat a večeřet se má v kruhu rodinném a obědvat v dobré společnosti. Neboť , ne každý má možnost poobědvat doma. V jídle se Ertové podobají Francouzům.
        Otevřením dalších dveří v přízemí vstoupíme do prostorné koupelny, o které se Vám může jen zdát. Zde se nachází pohodlně zpřístupněná prostorná vana, která je vyhřívaná a proto délka koupání je neomezená. Nalezneme zde i sprchový kout, pro Vás srozumitelně nazvaný pisoár a umyvadlo. WC se nachází za jinými dveřmi. Tato důležitá místnost je též dostatečně prostorná s vlastním umyvadlem a pisoárem.
        Mnoho návštěvníků této místnosti si při konání své potřeby rádo čte cokoliv a proto je zde i polička na odkládání vybraného čtiva. Opusťme tuto místnost a vydejme se dále.
        U některých jedinců navazuje na vstupní halu pracovna. Samozřejmě určena hlavně pro pány. Tato místnost je vybavena objemnou knihovnou, psacím stolem opatřeným technikou a opět sedací souprava s konferenčním stolkem. Ani zde nechybí chladnička, kde se nachází různé nápoje.
        Nejen v rodinných domcích, ale i v činžovních domech najdeme ložnice v patře. Ložnici kraluje kvalitní postel s pěkným povlečením, ve které, když se spí, zdají se nádherné sny. U postele je malý stolek, nebo poličky a lampička. Prostě, vše co zpříjemňuje pobyt v posteli. Tato místnost slouží jako šatník s množstvím skříní a skříněk a zrcadel. Někde je jich povícero.I my dokážeme být marnotratní.
        V některých rodinách má každý člen vlastní ložnici, protože i ve spánku je třeba mít klid a nebýt nikým rušen. Jak jsem si všimla, ve Vašich ložnicích se ještě lpí na tradici, že manželé musí spát ve společné ložnici. Nebo je to nutnost? Důsledek malého prostoru? Nevím. V každém případě chudáci Ti kdož mají slabý spánek. O problému, který jsem jen lehce naťukla by se dala vést diskuse. A proto se raději vydáme dále.
        V ertarských příbytcích se velmi často nachází malá, prakticky vybavená tělocvična a někde i sauna. Na tělesnou zdatnost se klade důraz stejný, jako na zdravou výživu.
        A jak řeší ertarské ženy úklid domácnosti? A co praní prádla? I tyto práce jsou velice usnadněny. Domácnost je vybavena opět dokonalou mechanizací. Proto chod domácnosti zvládá rodina se vším pohodlím sama. Jen vytápění je centrální. Čím se asi topí?
        Myslím, že jsem o ertarské domácnosti napsala zhruba vše. Předkládám několik fotografií k nahlédnutí a prosím, máte-li nějaké dotazy, není-li něco dostatečně jasné, ptejte se.