KRYTÍ DEKLEM V ČEŠTINĚ

Petr SÚKENÍK

        Jestliže jste již někdy drželi v ruce peníze republiky Ertar, zřejmě vás překvapily dvě věci. Za prvé, většinou jsou nápisy v jazyce velmi podobném češtině. Dále pak věta, která oznamuje, že bankovky jsou kryté deklem. Možná jste si tehdy řekli, co je to za nesmysl. Vězte však, že je vše v naprostém pořádku a pro uvedené skutečnosti existují pádné důvody. Nejprve pohovoříme o té zdánlivě "nelogické" češtině. Zde se musíme vrátit hluboko do minulosti a zároveň si trochu zacestovat časoprostorem. jak již je všeobecně známo, nejvýhodnější superspacelární cesty mezi Zemí a Ergeou ústí nad severním Skotskem a u Českých Budějovic na naší straně a ve středním Ertaru a západním Etariskaru na straně druhé. Vzájemné ovlivňování kultur (pozemské a ergeiské) probíhalo hlavně přes tyto spojnice (nepočítáme-li frekventovanou, ale kulturně uzavřenou spojnici Čína - Wan-Hu). Ve starověku a ranném středověku měla větší význam "brána" středoevropská. Skotsko bylo příliš nehostinné a příliš stranou hlavního proudu dějin. Tak byly na území Ertaru importovány i slovanské jazyky, které vývojem vykrystalizovaly v češtinu. Je zajímavé, že v Ertaru je nazývána eritreištinou, ačkoli nemá s původním jazykem této kultury nic společného. Je tak ale zdůrazňována její starobylost. Ještě na konci středověku byla čeština značně rozšířena. Byla však vždy spíše jazykem vzdělanců a šlechty. Plebs hovořil většinou směsicí kmenových nářečí, vzniklých z pravé původní eritreištiny. V druhé půli středověku vyvstaly problémy s průchodností středoevropskou "branou". Kvůli pulsacím ji nebylo v určitých obdobích vůbec možno použít. Na významu proto získala "Skotská cesta". Navíc, díky rozmachu Anglie se okolní svět stává stále dostupnějším. Podoba lidové řeči s normandštinou stála u kolébky dnešní angličtiny/ertštiny. 18. a 19.-té století je svědkem hnutí tzv. "Světovců". Díky nim se ertština (angličtina) prosadila jako hlavní jazyk. Čeština zůstává nadále plnoprávným jazykem, ale je dnes spíše řečí tradiční. Jako prvotním jazykem jí mluví necelých půl miliónu lidí (převážně ve středním Ertaru). Je to však menšina vcelku hýčkaná a jistě si při cestách po Ertaru nebudete připadat ztraceni. Z tradice se češtiny užívá dosud na řadě dokumentů, při zahajování vysokoškolských ceremonií a zasedání parlamentu.Vyskytuje se i na většině bankovek.

        Zbývá ještě objasnit ono nám neznámé a tajuplné "krytí deklem". Jedná se ve své podstatě o protiinflační opatření. Dokud byly peníze podloženy zlatem bylo vše jakž, takž v pořádku. V okamžiku kdy po vzniku papírových peněz byla síla měny byla vyjadřována stavem hospodářství s možností negativních vstupů státu emitováním nekrytého oběživa nastaly potíže. Rozhodující byl měnový krach po pádu diktátora Torro Argusta. Tehdy vystoupil nový ministr financí Imanuel Sáňovník se svou převratnou teorií deflační spirály. Prohlásil: cituji " Peníze jsou zboží jako cokoli jiného. proč je máme krýt zlatem či podkládat jakýmikoli aktivy, když je stejně tak dobře můžme krýt deklem". (konec citátu) Proces ozdravění ekonomiky a finančnictví se pak odvíjel podle následujícího scénáře:

       
        1) bylo vytištěno inflační množství peněz a vyhlášena měna
        2) stále ještě inflační množství peněz je dáno do oběhu
        3) zbytek bankovek je překryt deklem (vídíte model v měřítku 1 : 100)
        4) parlament schvaluje Deklizační zákon, který říká:
        -příkaz k dedeklizaci (odkrytí bankovek) může dát pouze koordinátor v souhlase s ministrem financí
        -dedeklizace může být provedena pouze příslušníky zvláštních jednotek ministerstva vnitra a to bez pomoci težké techniky (každý koordinátor si rozmyslí pro četné problémy častou dedeklizaci)
        -jednou dedeklizací může být přidáno do oběhu maximálně 10% objemu prostředků (není-li vyhlášen vyjímečný stav)
        5) tiskařské stroje jsou po každé další emisi zničeny a pro další je nutno vyvinout nové
        6) je vyhlášena 2%-ní nepřerozdělitelná daň (vpodstatě stahování peněz)
        7) na koordinátorovi je, aby případnou dedeklizací zamezil velkým výkyvům finančního trhu
       
        V tomto okamžiku se začíná rozvíjet tzv. deflační spirála. Určitý nedostatek peněz v oběhu vede k snižování mezd a následně k zlevňování zboží. (Drahé výrobky není čím zaplatit). To zase sune dopředu otázku produktivity práce. Reforma byla úspěšná. Došlo k rychlé konsolidaci hospodářství. Dnes je už naprosto přirozené že prakticky všechny bankovky jsou kryté deklem. Výjimku tvoří pouze některé památeční emise kryté zlatými zásobami státu. jedná se o jakýsi protějšek zlatých pamětních mincí. Jsou určeny převážně pro sběratele.
       
        Poznámka na okraj:
        Krytí deklem napomáhá i rozvoji v zdánlivě nesouvisejících oblastech výroby. Např. v tiskařské technice (viz. pro každou emisi je třeba vyvinout nové stroje), ale i v chemickém a elektrotechnickém průmyslu. Věc se má tak. Jednou se dostal celý systém do krize a to tehdy. když se po dedeklizaci zjistilo, že většina bankovek je znehodnocena ožránim myšmi. Rozběhl se horečný výzkum. Jeho výsledkem jsou ultrazvukové odpuzovače, ale také dnes široce rozšířené chemické přípravky.
       
        Mauselenty - chemické odpuzovače myší, které jistě dobře znáte. (Pro bankovky nejsou bohužel použitelné, neboť způsobují, že ochranné prvky viditelné pouze po UV zářením jsou viditelné i na normálním světle.
        Mausekticidy - to je ta pro myši smrtelně nebezpečná látka, kterou natíráte své kočky dříve než je pošlete do sklepa. Myš vábená neodolatelně vůní mausekticidu se dostává do blízkosti vašeho čtyřnohého miláčka a stává se obětí jeho nezřízené žravosti.