ERTARSKÁ MÓDA (LYNN RAGAU)

Jana Benešová


        Přestože šaty nedělají Erta, dovolily jsme si připravit malé nahlédnutí do jednoho z mnoha zákoutí Ertarské módní tvorby. Inspirovala nás módní přehlídka známé ertarské návrhářky Lynn Ragau, kterou zcela nečekaně zařadila anglická redakce magazínu Videofashion do jednoho dílu svého pořadu. Tento speciální díl zakoupila také ČT a odvysílala v obvyklém vysílacím čase. Přehlídkou jsme byly nadšeny a to nejen perfektními modely, ale celou výpravou a choreografií. Vše, hudba, světelné efekty scéna, fascinovaly přítomné diváky, laiky i odborníky, svou nápaditostí, odvahou a přitom decentní subtilností. Okamžitě po skončení pořadu jsme se spojily prostřednictvím anglické redakce Videofashionu a ertarského velvyslanectví v Praze s Ertarskou agenturou zastupující tuto návrhářku pro oblasti mimo Taros. Agentura Maanert Pinia vyhověla naší žádosti a zprostředkovala setkání s Lynn Ragau, jehož cílem bylo získat práva k předvedení alespoň několika modelů v průběhu 11. Ertologického semináře v Byšičkách. Lynn Ragau, se živě zajímala o historii, obsah a tradici těchto seminářů a k naší radosti uvolnila z každé řady svých návrhů jeden k předvedení během akce Byšičky 1995. Dohoda o bezplatném zapůjčení byla vyhotovena během necelých dvou týdnů. V polovině října dorazil do Prahy speciál ertarských aeroliníí a za přísných bezpečnostních opatření dopravil kostýmy k organizátorům přehlídky. Před dvěma dny pak pečlivě střežené kostýmy opustily Prahu a byly speciálním kurýrem pořadatelů Erconu 95 převezeny na místo konání akce. A za okamžik tedy nastane slavnostní chvíle, kdy se modely představí vám, účastnímkům 11. ertologického kongresu.
        Než na molo vplují první modely, chtěla bych alespoň krátce přiblížit ctěnému publiku osobnost návrhářky Lynn Ragau. Narodila se v malém severoertarském městečku Kent, jako nejstarší ze tří dětí lékaře místní nemocnice a učitelky druhého cyklu. Přestože se zpočátku zdálo, že půjde Lynn ve stopách své matky, vystudovala pedagogickou větev druhého cyklu, už během prvních týdnů třetího cyklu však přestoupila na textilní a oděvní specializaci, což jí umožnily zejména výtečné studijní výsledky. Už během čtvrtého studijního cyklu na sebe upozornila několika převratnými prvky v módním odívání mladých a o pár let později stála u zrodu směru, který výrazně ovlivnil celou Ertarskou kulturu, u zrodu minimalismu.
        Přestože vývoj od těch dob pokročil, ani Lann Ragau již dnes nelze označit za minimalistku, převládá i dnes u většiny jejich návrhů jednoduchost a elegantní splývavost, jak se právě teď můžete přesvědčit.
        Model č.1 - Tento model je vyroben ze 100% Tonku, jasně žebrového Pléstu a čistého Onsylu. Jemně pestrý vzor doplnuje černá barva, která v symbolice odívání, jež je nedílnou součástí Ertarských společenských pravidel, značí hloubku a tajemno. Tento model zastupuje kategorii Volný styl. Jen tak pro vaši informaci, cena modelu se pohybuje kolem 2300,- Gratis.
        Model č.2 - Máme tady zástupce kategorie extravagance. Je vyroben z čistého lynenu, nabíraného rajku a 100% onsylu. Červěná barva je symbolem života, vášně, aktivity. Vzrušuje a dodává energii. Jak si můžete všimnout u tohoto i dalších modelů, je oblíbeným prvkem Lynn Ragau časté použití nápaditého řasení, jehož zdánlivá jednoduchost je pouze opticky závadějící iluzí. Jeho cena je rovných 4000 Gratis.
        Model č.3 - Nyní se před vašimi zraky objeví kategorie sportovního stylu, zdůrazňující uvolněnost a jednoduchost. Sako z tonku a kalhoty z flísu. Barevné body je z tvrzeného listeru. Má cenu 2500 Gratis.
        Model č.4 - Další model vychází z řady jíž dominuje elegance. Živůtek je ušitý z umělého silku, sukně je kombinací onsylu a lytu. Rukavice jsou vyrobeny ze škrobeného rajku. Pokud nejste zběhlí v symbolice odívání, modrá barva živůtku značí nekonečno, klid a stálost. Model byste mohli svým manželkám (milenkám), zkrátka ženám, pořídit za necelých 3400 Gratis.
        Model č.5 - Model číslo pět je klasickou variací kategorie společenských šatů. Je vyroben z lesklého tyonu a jemného onsylu. Barva symbolizuje jistotu, teplo a něhu. Pořídit jej můžete za teplou a něžnou cenu 5000 Gratis.
        Model č.6 - Stejně jako předchozí i poslední model dněšní minipřehlídky patří do kategorie společenských šatů. Tyto úzké, nesmírně elegantní šaty jsou vyrobeny s jemného netosu, škrobeného lytu, doplněné rukavicemi a jemným boltem. Cena šatů je 8000 Gratis.
        Děkujeme za pozornost a pokud byste se rozhodli pro své milované zakoupit některé z předvedených šatů, nezbývá vám, než se obrátit na agenturu Maanert Pinia, která jejich prodej z elegancí sobě vlastní zprostředkuje.