HRST DRBŮ Z ERTARSKÝCH FILMOVÝCH STUDIÍ

Pavel Beneš

       *) Fantasy o gladiátorských soubojích s monstry GORS se doškal již třetího pokračování, tentokrát ovšem ve formě televizního filmu. Jeho režisérem je debutant, kamerama Harold Ryan.

       *) Pobouření vyvolal jedna z epizod hororového povídkového filmu IT WUD KUK BÍ HEVNT (To by se kuchaři stát nemělo). V povídce FÍST (Hostina) terulanského režiséra Siting Buma totiž v supernaturalistické scéně ožijí rozporcovaná zvířata, poskládají se na stolech v monstrózní zrůdy a sežerou hodující.

       *) Móda hororů pokračuje. D NAMBR OF D BÍST: 666 (Počet zvířat: 666 - ale může být také Počet bestií: 666). Na světě se narodí zvířata vyslaná vládcem zla Duyuelem. Jsou to nenápadní oříšci, kočičky, sloni a tak podobně. V okamžiku, kdy jejich počet dosáhne 666, začnou vraždit. Vždy, když je jedno z nich zabito, narodí se jiné do počtu. Jediný způsob jak je zlikvidovat, je svézt je všechny na jedno místo a pak zabít naráz, o což se pokusí hlavní hrdina, blackholský bilog Ferzel. V režii Huberta Czara se objeví Johm Gomfy.

       *) Bláznivou parodií na módu monster a příšerek je AJM BUGEBU, WHUS MÓR? (Jsem bubák, kdo je víc?) režiséra Ripley Blotta. Ve svižném sledu bláznivých scén například vlkodlaci táhnou ulicemi v průvodu za uznání "lidských" práv, ghůlové založí vlastní politickou stranu a rusalky žádají volební právo.

       *) Přestože vlna hororových filmů trvá, na síle nabývá vlna fantasy filmů, které v nadále pokračující krizi klasické sci-fi využívá "uvolněných poziců. Z posledních snímků, jmenujme dva, které se vzápětí po uvedení vyšplhaly do čela žebříčků divácké úspěšnosti. Hlavní postavou VIKTIMPLEJS (Obětiště) režiséra Artexe Emorcha je mladý bojovník Rosen, jehož lásku Folinu vybere zlý kouzelník jako oběť bohům, aby se rosenovi pomstil za to, že překazil jeho kruté intriky. Dívka je vržena do nějakého víru rotujícího ve svatyni. Rosen je zdrcen, pomstí se kouzelníkovi a pak se, pronásledován jeho rozlícenými pochopy sám vrhne do víru. Ocitne se v jiném světě a brzy dorazí do vesnice, kde žijí všechni obětovaní. Druhý úspěšný dnímek se jmenuje "napaditě" MAGUS REVANDŽ (Mágova pomsta). Natočil jej zkušený režisér Brity Simmons (mimo jiné Gors) a jde o napínavou akční fantasy, plnou mystiky a speciálních efektů, v níž mág Burly Hiil pátrá po vrazích své ženy.

       *) Lehce komediální zabarvení má i dobrodružný snímek KLINK režiséra Paula Kolwalkera. Jeho hrdinou je Jon Tenney v podání Genne Kissboye, multimilionář, který krade ze sportu. Hlavní část filmového příběhu se věnuje loupeži století, kdy Tenney uloupí neuloupitelné - korunovační klenoty krále Ukururribu - a pak je s pozdravem zase vrátí.

       *) Nejprodávanější videokazetou posledních měsíců je EROMAN IV. režiséra Richarda Mahoneye, jakási erotická verze Supermana. Eroman se svou koledyní se Erowoman se objevují všude, kde se někdo dostane do erotických nesnází a nezištně pomohou.

       *) Filmoví tvůrci neusínají na vavřínech a připravují divákům stále další a dsalší pochoutky. Z právě připravovaných premiér vybírám několik zajímavě znějících titulů. Erwin Schwarz natočil vtipně bláznivou komedii BÍ FÍT SAKRL END DONT DESTROJ MAJ LITLHAUS (Stůj noho posvátná a nebourej mi domeček), která je pokračováním Kinkaidovy Země diblíků (KÁNRTY DWARFS). Mak Fradny uvede LÁST DEJS OF TOMTEJ OR BOJLERMEN FOR IT KANT (Poslední dny Tomtejí aneb Kotelník za to nemůže) a Mike Solo dokončil střih snímku MYSTERIOUS HANGR IN KARBAT (Tajemný hlad v Karbatech), balancující mezi hororem a komedií. Z dalších premiér alespoň telegraficky: Endle Tight natočil WÍK WIT HEJHOUDWARF OR 10 (TÍN) DEJS, DET ŠEJK WORLD (Týden s hejkalem aneb 10 dní, které otřásly světem), dokumentarista Gidfor Grínard uvedl dvě usměvní celovečerní fikta: LŮK ANDR FÍT: KURS FOR PROTEKTR BUGEBUS END DWARFS (Koukej se pod nohy: Kurs pro ochránce strašidel a skřítků) a DONT TAČ BÉRS NOR JET IN GRAUND FEL OF! (Nedotýkejte se medvědů ani na zem spadlých!)