PIKL EZIS aneb TAJEMSTVÍ DOBRÉ CHUTI

Karel Kocourek

        Podobně jako na jubilejním 10. Erconu i nyní se našim specialistům na zvláštnosti krajových kuchyní podařilo získat zcela unikátní recept, pocházející z pokladnice vždy mimořádně vynikající ertarské kuchyně. Na rozdíl od naší předešlé „kořisti“ - kuřete na ertských houbách - se tentokrát nejedná o běžnou krmi, kterou lze koupit v každém lepším stravovacím zařízení v celém Ertaru, ale o skutečný skvost kulinářského umění, dostupný jen zcela výjmečně v nejlepších restauracích pro labužníky a nejspíše ani tam ne. Naše výprava uspěla až po dlouhém a vyčerpávajícím pátrání, kdy už všichni její členové trpěli nemalými zažívacími obtížemi, vyvolanými obětavým ochutnáváním napodobenin a paskvilů, imitujících tuto lahůdku, a finanční rozpočet byl již téměř v troskách díky přemrštěným cenám, za tyto paskvily účtovaným.

        Záchrana přišla v poslední chvíli, kdy do odjezdu zbývaly pouhé dva dny a v kapsách jen pár grátis. Šťastnou shodou okolností byl jeden z výzkumníků donucen svíravým pocitem v útrobách, stále častěji postihujícím všechny členy výpravy, vyhledat útočiště na nejbližším vhodném místě, což byl v tomto případě soukromý záchodek u dobrých Ertů v podhorské vesničce nedaleko Cibulice, kterou výprava právě projížděla cestou k Etarei. Sotva stihl překvapeným obyvatelům vilky vysvětlit situaci a urychleně se odebrat na onu místnost, překvapením zapomněl, proč tam je. Do jeho chřípí totiž místo nelibého zápachu suchého klozetu vnikla nezaměnitelná vůně pikl ezis, které hospodyně právě připravovala k obědu.

        A tak díky pohostinnosti Ertů a zažívacím potížím přinášíme originální recept na krajovou specialitu včetně její nejdůležitější součásti - pikl ezis.

        Pikl ezis se šnekama na špízu

        Vezmi asi dvacet dobře prorostlých šneků (podle všeho se jedná o vzdálené příbuzné druhu Spiralius hopkensis), něco zeleniny, něco koření a sklenici pikl ezis. Střídavě napichuj na jehlu kousek zeleniny, předem povařenou nohu šneka a pikl ez. Lehce okořeň a smaž na rozpáleném tuku. Podávej horké na nahřátém talíři se světlou topinkou. Dobrou chuť!