NOVÉ ERKORDY 1996-1997

Petr SÚKENÍK

       V následujícím příspěvku se můžete seznámit s několika z nepřeberné řady nových erkordů, které byly zapsány v minulém a části tohoto roku.

       Nejkratší tramvajová kolejnice.

       Nejkratší tramvajové kolejnice planety a přilehlého vesmíru vyrobila brigáda superkvalitní práce tzv. BSP v továrně Trakol ve městě Tara. Jedna kolejnice měřila rovných 10 cm. Bylo jich vyrobeno dostatek pro dvoukilometrový úsek za mostem přes rameno městského zálivu. Dopravu z 5 kilometrů a 638 metrů vzdálené továrny zajišťovali běžci handycapového okruhového marathonu. Důvodem byla snaha investora ušetřit po zkušenosti s 638 metrů dlouhou kolejnicí za přepravu. Protože však náklady za svařování převýšily nakonec fakturaci za dopravu dílů celého dvacetikilometrového úseku včetně nejdelší kolejnice, bylo od další stavby tratě tímto způsobem upuštěno. Tento erkord nebude pravděpodobně nikdy překonán.

       Nejhnusnější pamlsek.

       Tento erkord byl zapsán na podkladě spotřebitelské ankety pořádané firmou VE.M.E.N.O. mezi 3 000 respondenty. Na otázku který pamlsek vám nejméně chutná? měli dotázaní odpovědět výběrem z připojeného seznamu dvou tisíc položek. Pozoruhodných 2 997 hlasů a zároveň titul "Nejnechutnější pamlsek" získala Pivní pralinka (pralinka plněná 12% pivem) firmy Ožrion. 1 824 respondentů ji označilo jako hnusnou, 1 173 jako odpornou. Zajímavé je, že dva ze tří zbývajících respondentů označili Pivní pralinku jako své nejoblíbenější cukroví.

       Největší sériově vyráběná bota.

       Největší sériově vyráběné boty na planetě a přilehlém vesmíru šije již 38 let (3x až 8x ročně) firma Futex ze Španělského ptáčkova. Výrobky jsou určeny pro Joachyma Troubele, který také drží jeden erkord. Jde o muže s největšíma nohama na světě. Jeho číslo bot má v čtyřicítkovém označení hodnotu 58,5 v desítkovém 23,5 - to se ale v tomto případě neužívá, aby nedošlo k záměně s dvacítkovým značením. Pan Troubele se živí jako imitátor. Oblečen do fraku představuje na různých společenských akcích tučňáka.

       Nejkratší film.

       Nejkratší "celovečerní" film planety a přilehlého vesmíru byl uveden na festivalu studenských filmů v Black Hole City. Skládal se pouze z úvodních a závěrečných titulků. Jednalo se o ročníkovou práci Užto Nedodala, dnes již bývalého studenta katedry režie Akademie filmového umění. Nedodal byl vždy znám jako nepříliš pilný žák a prostě za celý rok více nestihl. Díky tomu byl zapsán do Gynesovy knihy erkordů jako největší flink planety v oblasti filmové tvorby.

       Nejpitomější úsměv.

       Již po patnácté vyhrál soutěž o nejpitomější úsměv konanou v Pinii pan Hroch Tlamorád z Hatty.

       Největší dort

       Největší dort na planetě a v přilehlém vesmíru byl upečen a nazdobem pri příležitosti svatby dcery multimiliardáře pana Jeronýma Švorce. Dort byl koncipován do podoby rozlehlého přízemního statku. Svatební veselice se odehrávala v jeho interiéru. Bohužel, vzhledem k tomu, že mnoho neukázněnců z více než dvou tisíc pozvaných hostů začalo konzumaci stěn v předstihu a ještě k tomu zevnitř došlo k narušení statiky stavby. Záchranářům pak trvalo mnoho hodin, než se ke všem zasypaným prokousali. Na tento erkord navazuje ještě další, a to erkordní množství žalob podaných na jednu osobu. Většina hostů žalovala Švorce o náhtadu újmy vzniklé z leknutí a účtů za čistírnu. Většina záchranářů ho žalovala za zničený žaludek.

       Nejneobsazovanější herec

       Nejneobsazovanějším profesionálním hercem planety a přilehlého vesmíru za sezónu 1196/1997 (září - srpen) byl vyhlášen Arnold Takynegr, který vystupoval pouze v jednom filmu. Na plátně se objevil pouhé čtyři vteřiny a to ještě v přestrojení za plakátovací plochu.