KOERS VAN TUILT PODRUHÉ - aneb genialita nemá hranic

Petr SÚKENÍK



V minulém roce bylo oznámeno, že známý magorský hudebník Koers van Tuilt pracuje na novém albu Magorien medli - miš maš sound. Musíme s lítostí všem fanouškům oznámit, že práce se protáhly a deska rozhodně nestihne vyjít v plánovaném termínu. Proto zajisté oceníte krátkou exkursi do dalších van Tuiltových již realizovaných projektů.

Začneme dva roky starým albem Magorien Work songs. Je na něm soustředěno 11 magorských pracovních písní nazvaných příhodně 1. až 11. ŠIFT (v překladu šichta). Magoři jsou jak známo velice zvláštní národností. Jsou od přírody líní. V minulosti byli však jako jediný národ v oblasti dvojnásobně zdaňováni a byli na tuto skutečnost patřičně hrdí. Navíc byli vždy zvyklí na relativně vysoký životní standard. Každý chtěl mít plné břicho, střechu nad hlavou, muži oděv (u žen není tento nezbytný, neboť staré magorské přísloví praví: "Proč nákladně oblékat ženu, když se bude stejně každou chvíli svlékat"), v období dešťů boty a úplně všichni svůj šuman nedo dřoun. Aby všeho potřebného Magorové dosáhli vyvinuli unikátní a spolehlivý způsob dosažení vysoké produktivity práce. Podívejme se blíže jak dříve vypadal běžný Magorův pracovní den. Ráno se probouzel brzy, asi okolo jedenácté hodiny našeho času. Nasnídal se a po krátkém zpěvu procházel přibližně ve dvě hodiny po poledni branou "Tábora radostné práce". Na bráně se skvěl nápis Work meik frí. Zde pak oddělen od ostatního světa ostnatým drátem plné tři hodiny intenzivně pracoval za zpěvu písní, které mu určovaly rytmus práce. Naprosto vyčerpán odcházel na společný obecní oběd po němž se oddával v kopcích hře na šuman.

Dnes, kdy do Magorie pronikl moderní životní styl a rytmus, stávají se pracovní písně zvláště pro mladší Magory součástí folkloru.

Magorien Worksongs vydala HITS Tara.

Koers van Tuilt není pouze prvotřídní muzikant, ale zaké producent. Založil firmu Koers van Tuilt Prodakšn a spolupracuje s různými nakladateli. Příkladem je album Magorien Rock Extremum č.2, na němž se presentují mladí magorští rockoví hudebníci.

Magorien Rock Extremum č.2 vydala HITS Tara a KvT.

Jak již bylo dříve řečeno pocházela Koersova matka z kmene Zublů, po otci je čistokrevný Magor. V jeho žilách však proudí i jiná krev. Po svém nevlastním strýci zdědil growenské geny. Není proto divu, že zabředl i do klasických Grówských balad. Nebyl by to však Koers van Tuilt, aby je nepřizpůsobil alespoň částečně obrazu svému. První a poslední skladba alba Hektor - Growen Heroi je klasická balada. Zbytek desky tvoří zdařilá syntéza magorské rytmiky a growenské malebnosti. Kritika sice tvrdí, že by deska získala, kdyby byla o 20 minut kratší. To je však věc názoru. Van Tuiltovi se podařilo složit velký hold Growenlandskému národnímu hrdinovi Hektorovi, ačkoli jeho jméno na celé desce krom názvu nepadne ani jednou.

Hektor - Growen Heroi vydala HITS Tara.

Koers van Tuilt sloužil v období své základní vojenské služby na Ertilách. Zde se seznámil s tvorbou Toroertilianů dnes již téměř vymizelých prapůvodních obyvatel Ertilského souostroví. Toroertiliané žijí dnes již pouze v několika vesnicích na pobřeží a živí se převážně rybolovem a turistickým ruchem. Malebná hudba, zvyky a pohostinnost Toroertilianů slaví dnes obrovské úspěchy u návštěvníků. téměř každý si veze sebou domů nějakou ukázku řezbářské či brašnářské práce, nebo desku s jejich hudbou.

Koers van Tuilt produkoval desku Toroertilien Samr Songs - Songs of First Ertilien, která byla vydána ve spolupráci firem Prdlydor, HITS a KvT.

Koers Van Tuilt je pro své hudebnické kvality často přizván k projektům jiných autorů. Příkladem je např. deska Jána Mišela Žereho Pocta Tlustoovi. Tlustoo je nejznámější oceánolog nejen v Ertaru, ale přinejmenším i na celém kontinentě. Může být příkladem toho, co zmůže silná vůle. Když totiž malý Tlustoo spatřil ve svých jedenácti letech poprvé moře učarovalo mu tak, že se pevně rozhodl stát se námořníkem. A to ne ledajakým. Chtěl sloužit na ponorce. Mělo to však háček. Tlustoo trpěl mořskou nemocí a navíc již ve svých jedenácti letech vážil 108 kg. Přesto nelenil a ihned podal přihlášku do Vojenské námořní akademie, v níž uvedl některé své požadavky. Odpověď byla zdrcující. Admiralita rozhodně odmítla vybavit své podmořské koráby širšími poklopy a vyplouvat na moře pouze za klidného počasí. Tlustoo však zaťal zuby a rozhodl se dosáhnout svého cíle za každou cenu. Když tedy Admiralita prokázala svou zkostnatělost a nepřizpůsobivost musí se přizpůsobit ON. Od té doby trávil až 12 hodin v tělocvičně a posilovně kde zpočátku dvě až tři hodiny a později i déle cvičil. Zracionalizoval též stravu. Dal sbohem řízkům i sladkostem. K snídani, obědu i večeři se spokojil s pouhými třemi kolečky mrkve. Později vzhledem k vysokému obsahu vlákniny je omezil na dvě, neboť vždy když mu maminka přivážela to třetí kolečko cítil se přesycen. Nelidské úsilí přineslo skutečně ovoce. Tlustoo zhubl, zesílil a mrkev mu uklidnila žaludek. V patnácti byl bez problému přijat na Akademii. Ukázal se jako velmi schopný a dotáhl to až na velitele útočné ponorky. Tehdy mu už ale vadilo, že vojenské ponorky nemají okénka a že nevidí na rybičky. Odešel tudíž z armády a nastoupil jako asistent Ertarského oceánografického ústavu. Brzy se stal uznávaným odborníkem a když nastoupil na vedoucí místo zúročil plně své zkušenosti z armády. Dotáhl to až na ředitele. Vadilo mu ale papírování tak odešel na volnou nohu. Po dohodě o vládní podpoře a z darů sponzorů postavil loď FILIPSÓ a batyskaf NAUTILUSEK. Založil Tlustoovu nadaci a od té doby se věnuje pouze vědeckým bádáním. Prozkoumal mimo jiné Luciinský příkop - nejhlubší místo na světě. Zde, 12 000 metrů pod hladinou oceánu nalezl zmenšenou obdobu Kopule.

Koers van Tuilt byl přizván Žerem ke spolupráci zvláště proto aby pomohl vytvořit realistickou kulisu moře. Pocta Tlustoovi vydal Prdlydor.

Koers van Tuilt se podílel jako hráč v poslední době na dvou zajímavých projektech Quartonu. Jedná se o historickou hudbu hranou v Ertaru v různých časových údobích. Zatím vyšla dvě alba. Obě spojuje zajímavá grafická úprava. Jsou ztvárněny do podoby v té době užívaných mincí. První Hudba na dvoře krále Prokopa okolo roku 1150 je nazpívána v Eritreištině a mapuje přítomnost křesťanské mise. Druhá deska Songs of King Orsin Taim nám předvádí milostné písně a balady této doby.


Koers Van Tuilt - Magorien lyrik end láv songs II
Miluj, miluj
Vlezu k tobě večer okýnkem
Konec mé lásky
Ukolébavka pro smutnou vílu
Chci protančit noc s vílou
Zajedu do Tebe