DVĚ ČI TŘI ?

Karel KOCOUREK



Rád bych ve svém diskusním příspěvku obrátil vaši pozornost k problému, který vichni máme již od rána na očích a o kterém se zde zatím mlčelo jako o pověstném provaze v domě oběšencově. Čekal jsem, že aspoň někteří z řady zvláště zasloužilých ertologů na tuto skutečnost poukáží, tím spíše, že první poznámka k této problematice nese už tři roky staré datum, ale jak se zdá, nezbývá mi než uchopit tento horký brambor sám.

Ano, mám samozřejmě na mysli onu osudnou (a ostudnou) pověru o nešťastné třináctce. Všichni za mnou vidíte krásný příspěvek Dany Čápové (její choť by neopomněl zdůraznit „první příspěvek“) a víte tedy, o čem mluvím. Stejně tak všichni znáte úvodní stať ErDr S. Švachoučka na jubilejním 10. Erconu, kde se doslovně praví:

„Záměnou 13. za 12A se výrazně zvýší spotřeba inkoustu, papíru, tužek i ostatních záznamových médií...“1) A dále:

„Tuto zvýšenou spotřebu lze vyjádřit přiližně koeficientem 14,285714286.“2)

A v tom je právě jádro pudla, jak by řekl pan Neff.

V dnešní době přísných ekonomických opatření, která i přes bohatství státu dolehla rovněž na svobodnou republiku Ertar, je takovéto plýtvání přímo neslýchané, zvláště při příslovečné šetrnosti Ertů. Domnívám se proto, že zde musí pověra, jakkoliv silně zakořeněná, ustoupit racionálnímu uvažování a moudré snaze o co největší snížení provozních nákladů, byť třeba jen o citovaný koeficient.

Je mi jasné, že mnozí a zvláště někteří z vás mi budou tvrdě oponovat, ať už z důvodů vlastní pověrčivosti, lásky ke svým dříve zveřejněným důkazním vývodům či z prostého přání, aby se už konečné to číslování Erconů překulilo do trojmístných čísel. Obávám se ale, že ekonomický diktát je neúprosný a že ani případné námitky, že citované údaje nejsou přesné, protože do nich není započítána tečka za číslicí, neobstojí. Hospodárnost vždy byla a je na prvním místě a já tvrdím, že letošní Ercon je 13.


1) ErDr s. Švachouček: Souborné materiály z 10. Erconu, díl 1., vydal Starknest, Praha 1994

2) ErDr s. Švachouček: Souborné materiály z 10. Erconu, díl 1., vydal Starknest, Praha 1994