ZÁBAVNÁ HRA

Standa ČERMÁK



Zábavná hra

V minulosti jsme si na Erconu užili her na čerstvém vzduchu ažaž, a proto jsem pro dnešní konferenční program připravil hru vědomostní. Nikdo z přítomných se nemusí bát, že by mohla být nad jeho síly; při sestavování jedné jediné základní otázky a jejích jednotlivých bodů jsem vycházel ze záliby, troufám si říci, nás všech.

Kdo mě zná (je tu vůbec někdo, kdo mě nezná?), už tuší, z jakého oboru zábavná hra bude. Jistě, jak jinak: budeme soutěžit ve znalostech filmů s fantastickou tématikou. Protože ne všichni máme možnost jezdit pravidelně do Ertaru a tudíž naše zkušenosti s ertarským filmem jsou přeneseně získané, omezíme se na filmová díla, která byla promítána v československých, českých nebo slovenských kinech, na televizních obrazovkách či videomonitorech. Abychom se nezpronevěřili poslání Erconu, budou výše zmíněné jednotlivé body základní otázky napsány v ertštině.

Ovšem, vezměme to pěkně popořadě.

Asi nejdůležitějším prvkem filmu je jeho děj. Ten však necháme dnes stranou. Základní rozpoznávacím elementem je pak název, jméno režiséra a rok vzniku. Ani v této disciplíně dnes body získávat nebudete. Ne že bych vás podceňoval – soutěžit budeme prostě v něčem jiném. Spoustu diváků totiž do kinosálu přitáhnou herecké hvězdy. Bývají zárukou dobré podívané. Máte štěstí, ani jejich jména dnes dolovat z hlubin své paměti nebudete. Naopak si budete muset vzpomenout na jména hrdinů, které představovaly. No, už jsme se konečně dostali k formulaci základní otázky dnešní soutěže:

Ve kterém filmu jsme mohli tohoto hrdinu vidět?

Nyní k pravidlům, připojíme i poznámky:

1) Soutěží jednotlivci. Přípustné je spojení členů rodiny, avšak maximálně do dvoučlenného týmu. Jednotlivec i dvojice budou dále označováni jako ten soutěžící.

2) Každý soutěžící obdrží předtištěný seznam filmových hrdinů – jeden list se dvěma stranami podotázek A až Z.

3) Ke každému uvedenému jménu na tento předtištěný seznam (nikam jinam není povoleno odpovědi psát; nebojte se, místa je na papíře dost!) soutěžící uvede názvy všech filmů, v nichž daná postava vystupovala. Aby bylo jasno, co je myšleno slovním spojením „názvy všech filmů“, dovolte mi uvést triviální a smyšlený příklad:

Jméno hrdiny: Ketmen

Filmy:

Catman

Catman 2

Catman 3 – Útok

Pomsta Catmanova syna

Catman 5 – Pomsta Catmanovy dcery

TV seriál Catman – Příští generace

TV seriál Catman – Drápy

série Večerníčků

kreslený TV seriál

4) Názvy filmů mohou být uvedeny v originálním znění nebo v české (slovenské) mutaci. Obě verze budou bodově stejně ohodnoceny. Dostáváme se tak k systému bodování.: za každý správný filmový či televizní projekt dostane soutěžící 1 (jeden) bod. Kdo má bodů nejvíce, vyhrává.

5) Nebude akceptována odpověď: Catman 1-3, kterou měl soutěžící na mysli tři celovečerní filmy najednou.

6) Z odpovědi následujícího tvaru nebude uznán film na 4. řádku, protože soutěžícím uvedené označení není správné, zachycuje jen pořadí:

Catman 1

Catman 2

Catman 3

4. řádek

Catman 4

Catman 5

Naopak podtituly jednotlivých dílů jakkoliv mohutné filmové série se začátkem názvu tvaru „XYZ *“ nebudou bezpodmínečně vyžadovány. Odpovědi typu Catman 3 a Catman 3 – Útok budou považovány za bodově rovnocenné.

7) Jména hrdinů jsou uváděny v ertštině s notnou dávkou severoseverovýchodního nářečí. Všem soutěžícím proto doporučujeme při sebemenších pochybách o jméně hrdiny, aby si jméno v duchu (hlasitému předříkávání se meze nekladou!!!) předříkali svým vlastním ertským přízvukem. Jména byla vybrána tak, že vlivem místního nářečí nemůže dojít k záměně za jiného hrdinu. K tomu pochopitelně přispívá i to, že hrdinové jsou notoricky známí.

8) Opisování je povoleno. Dovolujeme si ovšem upozornit ty, kteří nechají od sebe opsat, že se připravují o možnost v soutěži zvítězit. Což v konečném důsledku znamená, že přijdou o hodnotné věcné ceny. Jejich seznam bude oznámen po vyhodnocení výsledků, abychom zabránili spekulacím, na které příčce se konkrétní soutěžící bude chtít umístit. Jen upozorníme, že na rozdíl od všech soutěží, jež znáte, není první cena tou nejhodnotnější. Pořadatel soutěže totiž předpokládá, že největší odměnou pro vítěze je čest být nejlepší, což je nad všechny hmotné statky.

9) Uznány budou body i za filmy, které ještě neměly premiéru, ale byly natočeny nebo na nich filmové práce jsou v takové fázi, že není pochyb o jejich dokončení.

10) Určitým vodítkem pro váhající soutěžící může být velikost prostoru, který byl pro dané jméno pořadatelem soutěže na papíru ponechán.

11) Důležité upozornění: ne vždy se jedná o hlavní hrdiny filmu, v několika případech jde dokonce o velice epizodní role, tj. několik sekund na plátně!

12) Přepisy jmen hrdinů respektují mužský či ženský rod filmové postavy, naopak neupřesňují detaily pohlaví, když se jedná o nepozemskou bytost.

13) Při výběru jmen bylo respektováno slušné vychování a upřednostňován zájem nikoho neurazit. Proto byla vyřazena jména, na které by sice soutěžící našel odpověď lehce, zato by se mohl cítit dotčen. Uveďme za všechny např. Lojs Lejnovou.

14) Pořadatel soutěže oznamuje, že podle ním vyplněného seznamu hrdinů je maximální počet bodů 66. Tato hranice však nemusí být konečná, neboť nikdo není dokonalý a i pořadatel s několika encyklopediemi v rukou může na něco zapomenout. Zde vidíte, že v ertarsky pojatých demokratických hrách může být soutěžící sám sobě porotcem a pořadatel soutěžícím.

15) Se vzrůstajícím pořadovým písmenem hrdiny roste náročnost jména, ta nejsnazší jsou uvedena na začátku abecedy, na konci se vyskytují ta obtížnější (s jednou výjimkou u písmene V).

16) Jiné audiovizuální projekty než filmové a televizní profesionálního ražení, tzn. např. divadelní hry, počítačové hry, přednášková pásma s diapozitivy, amatérské filmy apod., nebudou uznány za platné odpovědi.

17) Doba vyplňování seznamu je zcela úmyslně neomezená. Vzhledem k plynoucímu programu er-konference si však dovolím vymezit na tuto soutěžní činnost určitý časový interval, jehož délku se ovšem dozvíte až ve chvíli, kdy uplyne. Toto považuji jako pořadatel za jedno z nejdůležitějších pravidel soutěže.

V Byšičkách, dne 1.11.1997 pozemského kalendáře.

Na závěr úvodu soutěže mi dovolte poděkovat následujícím osobám za obětavou práci v uvedených funkcích:

Pořadatel: Stanislav Čermák

Sponzor: Stanislav Čermák

Porotce: Stanislav Čermák

Organizátor: Stanislav Čermák

Moderátor: Stanislav Čermák

Odborný poradce: Stanislav Čermák, Jan Pavlík

Soutěžící: všichni účastníci 12A. Ercon-u

Seznam hrdinů pro zábavnou hru na 12A. Ercon-u

A) Klárk Kent

B) Ljúk Skájvolkr

C) kpt. (adm.) Kérk

D) Konor MekLaud

E) Sjůprgér

F) astronaut Tejlor

G) Elin Ryplejová

H) dok Ívns

I) Sťůart Hampl

J) Eš

K) Márty MekFláj

L) Brjůz Vejn

M) Rik Dykárd

N) Sára Konorová

O) Í Tý

P) Íjen Melkolm

R) Dželflink Džen

S) Teleke z Teleke

T) Roj Nýry

U) nambr Fájf

V) Indy Džouns

W) Kejn

X) Pól Atrejd

Y) Snejk Pliskn

Z) Zet

Vyplněný seznam hrdinů pro Zábavnou hru na 12A. Ercon-u

Jméno soutěžícího: Porotce

Jméno hrdiny Filmy

A) Klárk Kent Superman (1948), Superman (1978), Superman II, Superman III, Superman IV, Lois and Clark – New Adventuires of Superman (TV seriál), Superboy (TV seriál) Kontakt (zde vystupoval Kent Klárk)

B) Ljúk Skájvolkr Hvězdné války, impérium vrací úder, Návrat Jediho

C) kpt. (adm.) Kérk Star Trek – Film, Star Trek II – Khanův hněv, Star Trek III – Pátrání po Spockovi, Star Trek IV – Cesta domů, Star Trek V – Final Frontier, Star Trek – VI – Neobjevená země, Star Trek VII – Generace, Star Trek (TV seriál), Star Trek (kreslený TV seriál)

D) Konor MekLaud Highlander, Highlander 2 – Znovuzrození, Highlander 3, Highlander (TV seriál)

E) Sjůprgér Supergirl

F) astronaut Tejlor Planeta opic, Do nitra Planety opic, Spaceballs

G) Elin Ryplejová Vetřelec, Vetřelci, Vetřelec „na třetí“, Vetřelec 4

H) dok Ívans Mlčení dr. Evanse

I) Sťůart Hampl Pane, vy jste vdova

J) Eš Vetřelec, Vetřelec „na třetí“

K) Márty MekFláj Návrat do budoucnosti, Návrat do budoucnosti 2, Návrat do budoucnosti 3

L) Brjůz Vejn Batman, Batman se vrací, Batman navždy, Batman a Robin, Batman (1943), Batman (1966), Batman (kreslený TV seriál)

M) Rik Dykárd Blade Runner

N) Sára Konorová Terminátor, Terminátor 2 – Judgement Day

O) Í Tý E.T.

P) Íjen Melkolm Jurský park, Ztracený svět: Jurský park

R) Dželflink Džen Temný krystal

S) Teleke z Teleke Tajemství hradu v Karpatech

T) Roy Nýry Blízká setkání třetího druhu

U) nambr Fájf Číslo 5 žije, Číslo 5 žije II

V) Indy Džouns Dobyvatelé ztracené archy, Indiana Jones a chrám zkázy, Indiana Jones a poslední křížová výprava, Young Indiana Jones (TV seriál)

W) Kejn Vetřelec, Spaceballs

X) Pól Atrejd Duna

Y) Snejk Plisken Útěk z New Yorku, Útěk z L.A.

Z) Zet Zardoz

Poznámka: Seznam filmů je aktuální k datu pořádání soutěže, tj. k 1.11.1997.