Edice NEVRGRÍN

Petr Súkeník


      V letošní diskované je hlavní cenou CD firmy Total výmaz, která se zaměřuje hlavně na hudební produkci pro mládež. V edici Nevrgrín vydává populární superhity po kterých za rok za dva neštěkne ani dog. A dokonce po nich nemňoukne ani tanaiská kočka (Ta totiž po ranách do hlavy, které utrpěla při pokusech Dr. Wiše nejspíše pojde).
      V tomto příspěvku pohovoříme krátce o velmi zajímavé oblasti ertarské popmjúzik, kterou podrobně zmapovat je v podstatě nad síly jediného člověka. Počet titulů, které ročně vycházejí je obrovský. Některé se ani neprodají (jde v podstatě o přemytí peněz od sponzorů z oblasti výroby elektřiny). Některé se zase vydávají po několika letech pod jinými názvy, neboť se nepředpokládá, že si původní vydání bude někdo vůbec pamatovat. Dělá se to proto, aby se přilepšilo „nebohým“ interpretům, kteří takto nejsou nuceni vyhledávat jiný způsob obživy na trhu práce. Takto se totiž po ertarsku snižuje riziko zvyšování nezaměstnanosti.
      Pozoruhodné je rovněž, že se tento druh hudby vydává na nosičích zvláštního tvaru. Obvykle ve tvaru Ertarského státního znaku, což značně posiluje vlastenectví mládeže.
      Nyní už ke konkrétnímu příkladu. Je tím qartl (rozuměj čtyrák = 4 skladby) pod názvem Fanky Taun od skupiny Holymec Šolmes. Název lze přeložit jako Prima město, nebo také jako Smrduté město. Posluchač si může vybrat podle svého. Vlastní název skupiny je unikátním příkladem ertarské současnosti a slangové mluvy náctiletých. Holymec Šolmes psáno spisovnou ertštinou zní vlastně Holy Meis Šúl Mis (anglicky Holly Mace School Miss). Přeloženo do češtiny to znamená Kouzelné žezlo stydlivé dívenky. Proč si skupina zvolila tento vícesmyslný název není přesně známo. Snad na základě šeptandy o svém kapelníkovi Džonu Johnovi, o kterém se šušká, že je zvrhlík. Tato pověst má pravděpodobně základ v tom, že se jednou před koncertem zvrhl na židli.
      To, že po nich zanedlouho neštěkne ani pes je však jisté a proto jim čestné místo v edici Nevrgrín právem náleží.