ZHODNOCENÍ A ZÁVĚR

Starknest


     
     
     
     Přednášky byly plné nových informací a byly prezentovány poutavým způsobem. Lze tak usoudit z toho, že se organizátorům zcela úplně vymkla z rukou snaha o zorganizování soutěže o nejlepší příspěvek tím, že na hodnotících formulářích mnoho účastníků uvedlo maximální ohodnocení pro všechny příspěvky.
     Vlastně díky devastaci restaurace se uvolnily prostory pro dnes již poměrně rozsáhlé expozice Ertologického muzea. Za dokonalé naaranžování exponátů děkuje muzeum tentokrát Vláďovi Widtmanovi. Samozřejmě, že bez všech ostatních by Ercon nebyl Erconem, tak jsme jmenovali jen namátkou.
     Přednáška střídala přednášku, pro zpestření a udržení pozornosti jsme mezi přednášky vložily dvě žampionové, dvě šunkové, dvě kuřecí a dokonce čtyři sýrové picy a spoustu kafe a čaje. Obsah jednotlivých přednášek přibližují následující články v  těchto konferenčních materiálech. Zmíníme se jen o krátkém organizačním intermezzu.
     Společnost Ertarsko-českých vztahů dospěla k názoru, že Ercony přece jenom nejsou pouze pro společnost Ertarsko-českých vztahů, ale i pro jeho účastníky a tak provedla malý průzkum. Hlavními položené otázky se týkaly budoucnosti ertologických výzkumů. Jak to celé dopadlo, bude zřejmé z následujícího textu. Takže dosti nepodstatných slov, přejděme k vlastní ertologii.

Budoucnost Erconů


     Společnost Ertarsko-českých vztahů dospěla k názoru, že Ercony přece jenom nejsou pouze pro společnost Ertarsko-českých vztahů, ale i pro jeho účastníky a tak provedla malý průzkum. Hlavními položené otázky se týkaly budoucnosti ertologických výzkumů.
     Zcela zásadní otázkou bylo, zda se má konat Ertologický kongres i příští rok. Jinými slovy byla účastníkům položena záludná otázka: „Baví Vás to ještě ?“ Organizátoři se domnívají, že odpovědi byly upřímné a pravdivé a ne takové, o jakých se snad mohli účastníci domnívat, že je chceme slyšet. Proto nás potěšilo, že 100 % dotazovaných je zcela jednoznačně pro organizování příštího Ertologického kongresu.
     Další otázka zkoumala, kolik ertologů a jejich rodinných příslušníků má zájem o oslavu Kvida v posledním roce etareánského kalendáře, který má na začátku jedničku. Rovněž tento zájem nás mile překvapil.
     Ještě v dobách, kdy se konaly Readercony a ertologie byla jen více či méně zastoupenou složkou programu, byly součástí akce i výjezdy do terénu. Výsledkem těchto akcí jsou dnes již takové skvosty Ertologického muzea, jako například Obrazy z dějin národa Ertského, Archeologická expedice Tanaia, Snímky z úspěšného filmu Válečníci přicházejí z hvězd a podobně. Tyto terénní akce v současné době chybí a archívy se tak nedoplňují. Proto byl podán návrh na rozdělení Erconu na letní a zimní. Odpovědi účastníků jsou patrné z přiloženého zpracování dotazníků.
     Rovněž bylo třeba předložit k řešení otázku místa konání akce, vzhledem k již popsaným problémům s objekty v Byšičkách a s výhledem na patrně úplné zrušení restaurace Letňanka. Zajímal nás Váš zájem o pronájem sálu a výše poplatku, jaká je pro Vás snesitelná. Na výši částky však bohužel většina dotazovaných neodpověděla, nebo uvedla vyhýbavé odpovědi bez výše částky. Touto problematikou se tedy budeme dále zabývat a budeme Vás včas informovat.
     Zajímavá situace nastala v oblasti formy zpracovávání ertologických materiálů. Z uvedené tabulky vyplývá, jaké řešení zvolila větší část účastníků, přesto to byl velice zajímavý problém k diskusi. Naskýtaly se dvě zásadně rozdílné možnosti. Pokračovat ve vydávání konferenčních materiálů tak jako to probíhá s větším či menším zpožděním od 10. Erconu a zároveň zpracované materiály vydávat ve formě Ercyklopedií, nebo se vrátit k původně použité formě volných listů s jednotlivými příspěvky, které by se řadily tematicky do šanonu. Většina ertologů si vybrala druhou možnost.
     Další dotaz směřoval na ochotu ke spolupráci při úpravách jednotlivých příspěvků před jejich publikací. Některé potřebují přepsat do digitální podoby, aby se s nimi mohlo dále pracovat, některé potřebují obrázek, ale hlavně několik významných referátů je k dispozici pouze ve škrabopisné podobě na cáru papíru nebo dokonce jen v hlavách autorů. A nutno poznamenat, že je to ke škodě hlavně autora, neboť tak ostatní ertologové nemají možnost se s jeho dílem seznámit. Většina ertologů k tomuto problému přistoupila konstruktivně.
     Organizátoři ve snaze jednak oživit ertologické kongresy a zároveň vedeni snahou o vyplňování podstatných mezer v ertologii vyhlásili od 16. Ertologického kongresu akce za tematické. To znamená, že by se většina příspěvků měla vázat k vyhlášenému tématu. Tematičnost není povinností, jen umožní systematičtější výzkum. Tématem 16. Ertologického kongresu je : Významná ertarská osobnost.
     Takže už se těšíme na příští Ercon v roce 2000.