XERA SALINEX

Pavlína Hrkalová


      V 19. století slavná chemička a fyzička. Narozená 8. Béčismans 1876. Její otec se jmenoval Livoren Salinx a matka měla 7 jmen, z toho 3 křestní a 4 příjmení. Tedy, jmenovala se Sam Kolira Luciina Matrix-Laran-Salinx. Xera si své příjmení vybrala sama a ze Salinx bylo hned Salinex. A to všechno proto, že se jí nezdálo moc chemické. Byla nejmladší z celé rodiny.
     V 5. letech se od rodičů odstěhovala a ti poté spáchali sebevraždu. Nějakou dobu žila se svým pětinohým přítelem Heizeldogem. O tři roky později (bylo jí šest) si založila vlastní město, které skromně nazvala Maiolxerataun (v překladu Celé moje město, Xery). Zařídila tam tři školy. Jednu základní chemicko-fyzickou, druhou střední chemickou a třetí fyzické gymnázium. Bohužel byste na mapě hledali název „Maiolxerataun“ marně. Ptáte se proč? Odpověď je jednoduchá. Desetiletá Xera při jednom ze svých pokusů vyhodila město do povětří.
     Nikdo jiný než ona se svým 56-letým mužem Britem nepřežil. Ti dva si z toho nic nedělali a utekli do bažin, kde mohla Xera nerušeně pokračovat ve svých výzkumech. Měli spolu 7 dětí: Rumelu, Hadže, Hilvara, Emoly, Říká, Jaromku a Prokopa. Po třech letech (12) se s Britonem rozvedla. Další manžel, Egon, byl také fyzik a tak to vypadalo, že jim to spolu dlouho vydrží. Už měli tři děti (Liu, Mišela a Andy). Bohužel 11. Redermans 1890 Egon pomáhal jednomu Heizeldogovi chytit dráčka a spadl do propasti, kterou vytvořilo dodnes neprobádané zvíře, zřejmě podobné našemu mravkolvu.
     Xera se tomu zasmála a o dva roky později (15) se vdala za (68) Sankjonka, nezaměstnance. Narodilo se jim jedno dítě: Mary-shaa. O měsíc později se s nim rozvedla, protože jí rozbil nový druh kapesního kapesníku. Jak vypadal, ovšem nevíme. Jejím posledním mužem byl Efftor, botanik. Posledních 10 dětí bylo jeho. Rill, Derry, Salken, Igren, Syn, Teror, Paul a Lucyn byli synové a Janice byla jediná dcera z posledního manželství. Efftor si Xery příliš neužil, protože ta byla v té době velice zaměstnána svým vynálezem. Rozvod nastal po rekordních 6 letech, kdy zjistila, že manžel začíná na oběd, večeři, ale později i snídani, chodit do hostince. Do svých 40 let žila sama se svými 21 manželskými a dalšími 10 nemanželskými dětmi. Dalších 75 let ji nikdo neviděl. Až na Kvida roku 1991 nalezl pan Borek Čáp nádherně zachovalou část mumie Xery Salinex při budování obranných příkopů okolo svého rodinného sídla. Jedná se o levý ušní boltec. Typické znaky chemického poleptání jsou jasným důkazem, že tento artefakt pochází skutečně od slavné osobnosti.