Multi-interview
aneb
redakce se ptá, ertologové (ne)odpovídají

Standa Čermák



Buď pozdraven, milý ertologu,
jsi-li žena, o to více!
(ti ertologové, s nimiž si netykám, nechť prominou tak důrazný familiérní tón)

Na nedávno uskutečněném 15. Erconu jsem vyprovokoval akci, jejímž výsledkem měl být aktuální seznam všech účastníků včetně adres a telefonních spojení. Abych dostál smyslu své výzvy, v příloze tohoto dopisu nalezneš seznam, aktuální k 30. listopadu 1999.
Abych ovšem zabil více much jednou ranou, využiji tento dopis k účelům svého příspěvku na příští Ercon, již 16. Slyšíš, jak si Starknest, hlavní to organizátor, mne ruce, že už se začalo s přípravou přednášek na příští ertologický kongres?
Rozhodl jsem se, že položím každému pravděpodobnému účastníku 16. Erconu jednu otázku. Každému, pochopitelně, jinou, proto si na ni nechám „počítačové“ místo, kam ji vepíšu rukou. Žádám Tě proto, abys v rámci co největší upřímnosti zodpověděl(-a, -i) položenou otázku a pokud možno obratem zaslal(-a, -i) na adresu, uvedenou u jména Standa Čermák. Jedna poznámka: rodiny, např. Švachoučkovi (ale i jiní), mohou otázku chápat hromadně a tak také mohou odpovídat; existují ale rodiny, kde její příslušníci dostali tyto dopisy odděleně, tam bych prosil o několikanásobnou odpověď. Skutečnost, že od Tebe odpověď obdržím, znamená, že mi zároveň dáváš právo Tvou odpověď (včetně otázky, samozřejmě!) zveřejnit v těch médiích, která budou na 16. Erconu zastoupená. Děkuji!
A tady to máme:

Místo pro odpověď (nestačí-li, pokračuj na dalším listě nebo na 2. straně):

S pozdravem „měj se ertovně“ se loučí
V Praze, dne 30. listopadu 1999

Obvykle se intervjuk (tohle klasikem zábavního žánru vytvořené slovo vidím poprvé v životě napsané) dohodne s objektem svého zájmu na místě a času, vezme reportážní magnetofon a poznámkový sešit s připravenými otázkami, které pravděpodobně danému objektu předem (ne)sdělil, a vyrazí za zpovídaným/zpovídanou. Já jsem musela zvolit korespondenční metodu, protože objet všechny, jimž jsem se rozhodla položit otázku, by znamenalo objet půl neertarského světa. Protože úspěšnost svého počínání, lineárně závislou na ochotě ertologů poprat se s mou zvídavostí a obětovat energii na odeslání odpovědi, jsem rozebrala v redakčním úvodníku, pustím se ihned a bez okolků do písemné reprodukce toho, jsem s ertology zplodila.
Dlouho jsem přemýšlela, jak otázky a odpovědi seřadit. Došlo mi, že bych čtenáři neměla komplikovat život a že bych měla řadit odpovědi bezprostředně za příslušnou otázku a také že bych nějak měla odměnit odpovědížhavé ertology. A tak dvojice O-O uvádím v pořadí, jak jsem je v průběhu uplynulého roku dostávala.
Ještě musím předeslat, že odpovědi nebyly autorizovány. Místopřísežně však prohlašuji, že jsem se dopustila jen pravopisných a velmi mírně stylistických úprav).

Otázka pro paní Čápovou: Jaké to, mít doma syna ertologa, snachu ertoložku a vnučku stejného druhu?
Odpověď pro vás všechny: Rozhodně ne nudné. O zábavu mám postaráno neustále.
Komentář ode mne: O tom ale vůbec, ale vůbec nepochybuji.

Dvojotázka pro Starknest: Co je lepší: život s ertologem nebo s ertoložkou?
Odpověď pro vás všechny:
1) Určitě je lepší život s ertoložkou, protože mne nějak chlap(c)i ertologové ve společné domácnosti nelákají. Na Ercon-u jsou samozřejmě důležití. Velikým přínosem mé domácí ertoložky je to, že mě nechá, ať si organizuji, co chci (tedy pouze v oblasti ertologie) a ještě mě morálně podporuje. Čili bez mé drahé polovičky by nebylo Ercon-ů.
2) Musím, bohužel, mírně oponovat: podle mě je daleko lepší život s ertologem. Je to zřejmě jedna z mála věcí, ve kterých se názorově lišíme, což dávám tímto veřejně najevo. Žít s vůdčí osobností je občas složité, neboť ohňostroj nápadů a aktivit bývá těžko usměrnitelný. Ale je báječné takového člověka věrně následovat a sdílet radost, občas i to druhé.
Komentář ode mne: Počkejme si, zda bude báječné sdílet život s vůdčím ertologem, až nechá rozpadnout jednoročně konaný Ercon na jarní, letní, podzimní, zimní, dušičkový, vánoční, novoroční (na zemi i na Ergee), velikonoční, prázdninový a podobně ..

Otázka pro PANÍ Zuzku Královou: Rok 2000 už jetu a ertologie s ním. Nastává protodalší kardinální problém: přežije ertolgie rok 3000?
Odpověď pro vás všechny: ANO. Ale protože předpokládám, že tato odpověď tazatele neuspokojí, a protože jsou ty vánoce (roku 1999 – moje pozn.) připojím trochu podrobnější objasnění a pokusím se, jako kdysi Libuše, zavěštit budoucnost. Nejprve se vraťme v čase o kousek zpátky, přesněji řečeno do roku 1000. Tehdy žilo na našem území poměrně necivilizované obyvatelstvo a o ertologii nemohlo být ani řeči. S postupným rozvojem naší civilizace a kultury se rozvíjela i ertologie a ertarsko-české (resp. česko-slovenské) přátelství nabylo na intenzitě. Já předpokládám, že za dalších 1000 let, tj. v roce 3000, se civilizace stane ještě kulturnější. A z toho jednoznačně vyplývá, že i ertologie se stane ještě ertologičtější. Tomuto oboru se bude věnovat stále více vzdělanějších a váženějších vědců – ertologů. Konečně zde bude něco pozitivního, co se rozšíří z České republiky do celého širého (vyspělejšího, civilizovanějšího) světa. Ertologie nejen přežije, ale stane se jedním z nejuznávanějších vědních oborů na celém světě.
Komentář ode mne nebude. Copak se k tomuhle dá něco dodat?

Otázka na Pavla Beneše: Nevzpomínám si, že bych tě viděl v obleku. Která událost v Ertaru by tě donutila si ho obléci?
Odpověď pro vás všechny: Vůbec žádná. Žádná událost v Ertaru, na Zemi a dokonce ani jinde ve vesmíru mě nedonutí navléknout se do obleku.
Komentář ode mne: Uvidíme, až se mu bude vdávat Verunka …

Otázka pro Janu Benešovou: Existuje desatero přikázání pro jakýsi morální kodex chování člověka. Dokázala bys formulovat čtvero pravidel pro výchovu mladého ertologa předškolního věku?
Odpověď pro vás všechny: Myslím, že ve velké míře by ta pravidla byla s morálním kodexem Ertů, o kterém chystá přednášku manžel Pavel. A ta zní:
Pravda je jediná cesta.
Cti matku svou a otce.
Nikdy nezradíš přítele.
Nečiň jiným, co nechceš, aby oni činili tobě.
Komentář ode mne: Jana si zaslouží samostatnou pochvalu, neboť se sama přihlásila o otázku ihned poté, co jsem ji odeslala jejímu muži. Zářný to příklad aktivního ertologismu.

Dvojotázka pro Báru a Karla Kocourkovi: Představ si, že tvůj rodinný příslušník (Karle, tvoje dcera, Báro, tvůj otec) chce pověsit ertologii na hřebík. Čím ho přesvědčíš, aby to nedělal?
Odpověď pro vás všechny: Odpověď na otázku, co dělat s dcerou, která chce ertologii pověsit na hřebíček, není vůbec jednoduchá. To je ti ostatně určitě jasné už z délky doby, po kterou jsem ji (tu odpověď) odpovědně zvažoval. Chápeš jistě, že to není způsobeno mou liknavostí, leností či nespolehlivostí, ale jen a jen zodpovědným přístupem k odpovědím tohoto typu. Přišel jsem na několik možností či spíše stupňů nutných opatření:
Taková eventualita vůbec nepřichází v úvahu (pravděpodobnost 90%)
Použiji svou rodičovskou autoritu (pravděpodobnost 30%)
Pověsím na hřebíček já ji – ale to nic neřeší.
Nenápadně ji upozorním, o co všechno by tím přišla: příjemně strávený čas, setkání s milými lidmi, možnost seberealizace atd. (pravděpodobnost 80%)
Takticky zamlčím, co by tím získala: volný čas, zbavila by se společnosti party praštěných dospělých, nemusela by se předvádět apod. (pravděpodobnost 80%)
Ale taky trochu vážně: vloni do jedné slohové práce na téma „Co mi přinesl loňský rok?“ napsala mezi klady mj. „… planetu Ergeu s ertologií a vším, co k tomu patří“, takže proč ji ještě o něčem přesvědčovat? mimochodem, Bára měla svou odpověď připravenou asi tak před 11 měsíci a čekala, až se vymáčknu já.
Takže teď Bára: To se nestane, neboť by se musel zbláznit více, než je nyní. Nebo by musel mít sklerózu či Alzheimera. A kdyby si to opravdu chtěl rozmyslet, myslím, že pár ran do hlavy by to spravilo.
Komentář ode mne: Strašně by mne zajímalo, co na tu Bářinu práci ve škole řekli. Jestli hned nezavolali sanitku, ta začínám silně pochybovat o úrovni našeho školství.