Nástěnný kalendář a Paw L´Skha

Karel Kocourek


      Letošním tématem Erconu byla významná ertarská osobnost. Po delším přemýšlení jsem usoudil, že se jako obvykle od tématu mírně odchýlím. Osobnost, kterou jsem pro svůj příspěvek zvolil, není původem z Ertaru, i když v současnosti na jeho území pobývá. Její vlast je shodná s pravlastí starých ertských kmenů, ležící na území dnešního Etariskaru. Má nezanedbatelný podíl na současných výzkumech taroské fauny i staroertské mytologie a bájesloví (1), realizovaných díky grantům Skha-darské univerzity. Je již po mnoho let přítelkyní a spolupracovnicí jednoho z předních ertarských vědců, MgDr Kereka L´Rela. Je odbornicí na život v toránských lesích, znalcem přírodní medicíny a zaujatou sběratelkou mýtů, legend a pohádek.
      Je příslušnicí dlouhověké rasy, která neuznává trvalé písemné záznamy, proto není možné stanovit přesně datum jejího narození. Její rodiče nestáli nikdy v centru historických či kulturních událostí, otec dokonce není znám, ale v linii matky má mezi svými předky na úrovni praprarodiče hlavní osobnost jedné z nejvýznamnějších ertských legend, jak ostatně vyplývá z jejího poertštěného příjmení. Většinu života strávila v prvotních lesích na úpatí Toránských hor v poklidném kmenovém společenství družek své rasy, teprve v nedávné době po seznámení s dr. L´Relem a mnoha společných zážitcích se na jeho pozvání přestěhovala do Etraru.
     Jejím znalostem zmíněných oborů se vyrovná snad jen její přirozený půvab a proto jsem velmi rád, že vám ji mohu místo suchopárným curicullem vitae představit raději obrazem.
     Za laskavé svolení k publikování těchto snímků v novém ertarském kalendáři děkuji kromě samotné dryády Pauallae (jak zní původní toránské jméno Paw L´Skha) především jejich nevidomému autorovi Lukymu Tremlovi, jehož umění tímto skládám co nejupřímnější hold.


1) viz například Příspěvek k poznání života dryád v podhůří Toránských hor (11th Ertological congress, Byšičky 1995), Báje a legendy ve slovesnosti toránských dryád (12th Ertological congress, Byšičky 1996), Něco o jednorožcích (13. Ertologický kongres, Byšičky 1997), a další.