Slovo úvodem

Starknest


       S ohledem na přání mnoha účastníků ertologických kongresů a vzhledem k tomu, že objem ertologických poznatků a artefaktů za posledních 17 let narostl do té míry, že není možné v rámci ertologického kongresu již obsáhnout zároveň i všechny artefakty ertologického muzea, rozhodla se Společnost ertarsko českých vztahů ve spolupráci s Ertarským velvyslanectvím v České republice zařadit do kalendáře ertologických akcí na příští rok návštěvu ertologického muzea jako samostatnou odborně-společenskou akci.
        K pravidelným ertologickým kongresům a již rovněž oblíbeným oslavám Kvida tak přibude třetí ertologická akce v roce, a to právě návštěva ertologického muzea.
        Do kalendáře (pro snazší orientaci uvádíme data aktuálního gregoriánského kalendáře) ertologických akcí je tak možno s předstihem zapsat následující akce:
        Čtvrtek 28. března 2002 oslava Kvida 2001.
        Návštěva ertologického muzea dne 8.5. (středa-státní svátek) nebo v sobotu 8. nebo 15. června. Na programu dne bude i terénní expedice, kterou chceme navázat na akce, jako byla účast na natáčení ukázek z filmu Válečníci přicházejí z hvězd nebo Obrazy z dějin národa ertského nebo Archeologická expedice Tanaia, která přivezla kosterní pozůstatky tolik diskutované Tanaiské kočky.
        A samozřejmě v sobotu dne 9.11. 2002 se bude konat již 18. ertologický kongres.
       Místa konání oslavy Kvida a Ertologického kongresu budou s předstihem zveřejněna. Návštěva ertologického muzea se bude konat po delší přestávce v tradičním ertologickém středisku Ernest v Byšičkách. Pro účastníky ertologického kongresu je vyhlášeno výběrové řízení na smysluplný jednoslovný název akce - Návštěva ertologického muzea. Například něco jako ermuzeum nebo již několikrát použitý název Ernest.
        Pracovníci ertologického muzea spolu s archivem Společnosti Ertarsko-českých vztahů pokračovali po vydání ErCD s názvem Ertologie 2.0 v další archivační systemizační a digitalizační práci. Mnoho desítek hodin byly prohrabovány téměř bezedné archívy obou institucí a kompletovány textové a obrazové informace do informačních bloků a souborů. Výsledkem této práce je ErCD s názvem Ertologie 2001.
        Záměrem tvůrců tohoto informačního média je pokračovat v nastolené cestě a každý rok u příležitosti ertologických kongresů vydávat nové ErCD s rozšířeným obsahem, které by plně nahrazovalo předchozí vydání. Je samozřejmé, že objem ertologických dat již dávno překročil kapacitu jednoho CD. Jak vyplyne dále z prezentace ErCD Ertologie 2001, je v archívech obou zmíněných institucí již více než 17 videokazet s desítkami hodin videozáznamů z jednotlivých ertologických kongresů nebo se záznamy ertologických materiálů. Rovněž tak je v archivu již mnoho datových CD s ertologickými informacemi.
        Jak vyplynulo například z úvodu k Ercyklopedii 1, jsou i klasické knihovní regály vyplněny značným množstvím „papírových“ publikací. Z uvedeného objemu dat je zřejmé, že je již pro další vědeckou práci naprosto nezbytná jednotná evidence a archivace dat. A právě tento nemalý úkol si vytkl kolektiv autorů ErCD Ertologie 2001.
        V obsahu tohoto CD by se postupně měly objevit nejen všechny texty jednotlivých příspěvků, ale i úplná databáze ostatních ertologických materiálů na všech ostatních nosičích, včetně inventáře ertologickéhu muzea.
        V souvislosti se systemizací ertologických dat jsme přistoupili i ke grafickému sjednocení všech ertologických publikaci – což se projeví až na konferenčních materiálech z Erconu 2001, obalů ertologického videa a CD – viz ukázky z ErCD Ertologie 2001, výstavních panelů v ertologickém muzeu – bude k vidění při návštěvě muzea v létě 2002 a nakonec i ve výzdobě konferenčního sálu.