ERTOLOGIE ČI ERGEOLOGIE?

Bára Kocourková


      Vážení er... Totiž, vážení přítomní. Stojíme před dalším problémem, který se někomu může zdát zcela triviální, ale pro mne osobně, a jistě nejen pro mne, je velmi důležité, jak jej vyřešíme. Mám na mysli správné, věcně správné, pojmenování naší činnosti. Před námi je stejně zapeklitý případ jako před čtyřmi roky. Tehdy se hovořilo o 13., respektivě o 12a. kongresu. A nyní nás čeká podobné dilema - jsme ertologové či ergeologové? Hned na začátku bych chtěla upřesnit, že ergeology jsme všichni. Jde tedy o to, kdo z nás je také ertolog.
     Ertolog, tedy člověk, jakým jsme vlastně byli všichni, je vědec - badatel, který se zabývá historií, současnost i budoucností Ertaru - státu na Tarosu, Ertů - původních obyvatel a vůbec vším, co souvisí se slovy začínajícími na ERT, případně ERC.
     Ergeolog je také vědec - badatel, který se však orientuje ve své badatelské činnosti i na jiné státy, jiná místa ba dokonce jiné kontinenty. A samozřejmě také na jiné národy.
     Tím nechci říci, že by ergeolog byl něco více než ertolog. Naopak. Ertolog je ve svém oboru téměř nedostižný, nepočítáme-li jiné vědce ze stejného oboru. Chci pouze říci, že bychom měli rozeznávat pojem ertologie a ergeologie.
     Jistě tedy pochopíte, proč je pro mne vyřešení této otázky tak důležité, neboť i já jsem jedna z mnoha, která se soustředí na jiná místa Ergey, v mém případě se jedná o Antagaenos.
     Chápu, je to tvrdý oříšek. Pokusme se ho ale rozlousknout. Tímto dávám podnět k diskuzi, doufám, že umírněné, a volný průchod vašim názorům a reakcím.