Shrnutí 2

Zuzka Králová


      Na letošní kongres jsem si připravila souhrn svých pocitů a zážitků ze 16. Erconu. Protože jsem počítala s uvedením příspěvku Standy Čermáka, dovolila jsem si ten svůj již předem pracovně nazvat Shrnutí 2. Bohužel mne zklamal, shrnutí nepředložil.
      První, neúplnou verzi jsem si připravila již okolo Kvida 2000 (tzn. 29. března 2001), kdy se mi do rukou dostaly materiály ze 16. (tehdy ještě) Ertologického kongresu a oživily tak mé vzpomínky. Já, ač tehdy bez příspěvku, o to pozorněji jsem naslouchala ostatním. Podotýkám ještě, že druhá, konečná podoba mého (zdůrazňuji) prvního letošního příspěvku vznikla před několika málo dny.
      Osoba, kterou jednoznačně nešlo přehlédnout, lépe řečeno přeslechnout, byl již zmíněný Standa Čermák. S jeho nespočetnými příspěvky jako by se roztrhl pytel. Schválně, jestli na svou vysoko nasazenou laťku dosáhne i letos?
      Také soutěží bylo hodně, vyjmenovávat jistě nemá cenu. Většinu z nich jsme si připomněli na letním… Totiž, doufám, že alespoň některé z nich si dnes zopakujeme.
      Z dalších příspěvků stoji za zmínku zejména ten o tvorovi zvaném Dadák. Dokázal poučit a pobavit zároveň. Zde bych ráda poukázala na nešvar, který se v posledních letech mezi ertology (nebo ergeology) poměrně rozšířil. Velké množství materiálů se raději než seriózními vědeckými tématy zabývá volnější tématikou určenou právě k pobavení publika. Tytam jsou časy, kdy vědecké nadšení nedovolovalo výzkumníkům večer usnout, aniž by si do deníčku napsali alespoň jednu poznámku k předmětu svého bádání. Zdá se, že uznávané vědecké kapacity nové výzkumy snad ani neprovádějí a že někteří dokonce žijí ze staré slávy. Světlou výjimkou nyní bývají většinou mladší kolegové. Namátkou např. pojednání o taroských psích plemenech nebo životopis Xery Salinex.
      Nehodlám se zde rozepisovat o všech loňských příspěvcích, proto ať mi, prosím, ti nezmiňovaní prominou.
      Na závěr bych chtěla vyslovit nejen přání, ale hlavně naději, že příště už nebude co kritizovat, že dnešní Ercon všechna opomenutí a nedostatky toho minulého plně nahradí a že všichni ertologové si i ve svém jistě nabitém programu najdou čas, aby se mohli věnovat svým vědeckým pracím a výzkumům Ergey, které jsou tolik zapotřebí.
      Děkuji za pozornost a za několik příspěvků opět na shledanou.