CHRÁM UCTÍVÁNÍ SRÍEN V KOCOURKOVĚ

Zuzka Králová


     Jistě všichni znáte známý tisíciletý problém o zmizení Tanerů a následném objevení Ertů na území dnešního Etariskaru. I k tomu se v mém dnešním druhém příspěvku dostanu.
     Začněme však od začátku. Ráda bych vás seznámila s výzkumem RNDr. Su-zy N´Korko, která právě v tuto chvíli pátrá poblíž Erthysu. Její dosavadní závěry jsou přímo šokující! Vzhledem k tomu, že nejnovější poznatky byly zjištěny teprve v druhé polovině první dekády Lívsmanse a většina z nich mi byla sdělena až dnes v brzkých ranních hodinách, se omlouvám za poněkud zmatené řazení faktů.
     Dovolte mi tedy, ať nyní RNDr. N´Korko promluví mými ústy.
     Po dvou letech jsem se opět dostala k možnosti odletět Ertarskými aerolinkami na Ergeu a pokračovat zde v pátrání po Sríen. Pro ty, co jsou zde poprvé (jsou-li tací) a pro ty se špatnou pamětí připomínám, že se jedná o přátelského živočicha-rostlinu, který podle posledních výzkumů zřejmě nepochází ze žádného koutu planety Ergea. Profesor R. Elingen, který se jako první tímto tvorem zabýval, ho ve svých pracích nazýval „pěti-končetinovou mutací psa“, my však dnes víme, jak moc se profesor zmýlil.
     Mou první žádost o financování však Společnost ertarsko-českého přátelství zamítla s tím, že letos se granty poskytují pouze na „Výzkum památek“. Po přehodnocení a drobném pozměnění mé žádosti mi již bylo vyhověno. Vydala jsem se tedy na výpravu za ertarskými náboženskými památkami. Souvislost se Sríen hned objasním.
     Na náhorní plošině poblíž Kocourkova nalezl náš tým tajemnou stavu (viz přiložený obrázek) z období 1000 až 1200 let před naším letopočtem. Po prozkoumání různých verzí jsme dospěli k názoru, že se jedná o starodávný chrám. Trvalo poměrně dlouho, než se nám podařilo zjistit další údaje. Stále jsme nemohli přijít na to, proč byl tak velkolepý (tehdy) chrám vybudován a koho v něm Ertové vlastně uctívali. Nakonec jsme dospěli k více než překvapivým závěrům. Nápomocny nám byly úlomky hliněných destiček, které jsme našli ve zvláštní schránce zakopané hluboko pod zemí přímo uprostřed chrámu.
     Podle prvních překladů se jedná zřejmě o jakési „modlitební knížky“. Jediným jednoznačným závěrem zatím je pouze to, že se jednalo o chrám uctívání Sríen! Teď se v krátkosti zmíním o těch vskutku šokujících, ale zatím neprověřených informacích.
     Podle legendy Taor, syn Hvězdy, přivedl Erty z bažin Tora a převedl je přes zrádné Toránské hory. Podle nalezených pramenů se zdá, že tím, kdo Erty zachránil, byl příslušník rasy Sríen. Do známých legend a faktů tato teorie velmi dobře zapadá. Ve světle nových informací by tedy víra ve Hvětdu vlastně byla vírou ve Sríen (to by mohlo také vysvětlovat trojcípou hvězdu na státní vlajce Ertaru). Je zřejmě možné prohlásit, že Taor sám byl Sríen!!!
     Tolik RNDr. Su-za N´Korko. V současné době pátrání u Erthysu stále pokračují. Já sama jsem se Su-zou v pravidelném kontaktu (posíláme si e-maily) a každý nově zjištěný údaj vám samozřejmě poskytnu v co nejkratším čase (nejspíše na příštím Erconu). Doufám, že napřesrok už budou překlady nalezených hliněných destiček dokončeny a že vám budu moci poskytnout potvrzení nebo vyvrácení dnes zmíněných faktů.¨
      Děkuji za vaši pozornost.