HYDROCEFALUS BUDIŽNIČEMNÝ

Karel Kocourek


      Vážení přátelé ertologové, jistě máte všichni v dobré paměti předloňské rozhodnutí o tematických Erconech. Loni jsem se tohoto rozhodnutí držel a ejhle - můj příspěvek nebyl zařazen do souborných materiálů ze 16. Erconu!
     Proto jsem se tentokrát rozhodl ignorovat vyhlášené téma a budu doufat, že situace se změní (v můj prospěch) a že si můj letošní příspěvek budete moci všichni přečíst. Zároveň bych vás rád ujistil, že i tentokrát se hodlám věnovat dosud nepopsaným živočišným druhům Tarosu se zvláštním zřetelem na biotip Toránských hor s jejich podhůřím. Ale ne, prosím přítomné dámy, aby neodcházely, výsledky mých výzkumů lze bez uzardění publikovat i ve mateřskoškolním sborníku poezie.
     Ale začněme od začátku. Na začátku bylo slovo. Vlastně ne, omlouvám se, na začátku byl článek, náhodně přečtený v odborném zahraničním tisku, vydaném v Terlánském Balforu během čekání na meziměstský rychlodrážní spoj (doba jízdy 20 period, doba čekání 2 sekce). Předkládám jeho doslovný překlad.
     
      …..A NYNÍ K 9 PŘÍPADUM PROGRESIVNÍ SLABOMYSLNOSTI…….
     
     
     Tiskový úřad mimovládních trascendentálních kruhů uveřejnil v časopise "Hlas vesmíru" konečně vše známé o hydrocefalu budižničemném.
     Dorůstá velikosti do 125 cm.Vládne obrovskou fyzickou silou. Oběti vyhledává reflexivně, po čichu. Pronásledování končí až jeho vlastním rozpadem (smrtí). Trvání jeho existence - do 4 dní, na bažinatých a vlhkých místech - do 6 dní.
     Dosud bylo zaznamenáno 72 kontaktů s lidmi s následujícími výsledky:
     53 - letální konec (usmrcení)
     8 - velmi vážené zdravotní poškození s následnou amnézií
     9 - progresivní slabomyslnost (mozková paralýza)
     
     Tamtéž byl dále uveřejněn podrobný popis homozoida šavlozubého pseudomateriálního (viz obr.), trojgronga zoomorfního hluchoněmého a dalších tvorů.
     Je mi jasné, že podobný materiál nikoho z vás (a ani mě) nepřesvědčí. Proto jsem pátral dále, vždyť i fenomén fénix, Sríen, tanajská kočka či toránské dryády byli objeveni na základě podobně nepatrných indicií nebo dokonce zcela náhodou. A náhoda mi, jakožto připravenému přála i tentokrát. Získal jsem kontakt na redaktora uvedeného časopisu a ten mi prozradil zdroj svých informací - jistého inženýra Jachse Šušenka ze Skidy………
     Po delším úsilí se mi ho podařilo vypátrat v telefonním seznamu a po ještě delším úsilí podpořeném vhodnými šustivými argumenty, přistoupil na schůzku a souhlasil i s poskytnutím interwiev.
     
     
     
     K: Dobrý den, pane inženýre, děkuji vám, že jste mě přijal. Můžete mi prosím říci něco o vašich výzkumech v oblasti tzv. speciální morfologie?
     
     Š: Dobrý den, mohu.
     
     K: To bylo poněkud příliš stručné, pane inženýre. Zkuste to trochu rozvést.
     
     Š: Dobrá, zkusím to. Již od dětství jsem se zajímal o zvláštní a nepřirozená zvířata a živočichy a vyhledával jsem proto každou zmínku v literatuře i v pověstech a pohádkách, která se zdála něco podobného naznačovat. Tak se mi podařilo několik zajímavých objevů, například živoucího čtyřprstého koně, zvláštní rasy žížal, žijících ve skalách a další.
     
     K: To je jistě zajímavé, ale co hydrocefalus?
     
     Š: Ano, jistě. Při studiu lidových pověstí jižního Tarosu, což je mimochodem pro můj obor jedna z nejnadějnějších lokalit, jsem narazil na zmínku o Dareyském sněžném člověku.
     
     K: Znám tu pověst, je jednou z Legend z úpatí Toránských hor.
     
     Š: Správně. Vzhledem k mým zkušenostem s podobnými materiály jsem okamžitě vytušil další možnosti a zorganizoval jsem výpravu do bažinaté nížiny, sevřené pásy Dareyoského pohoří na východě a Toránských hor na západě. Vzhledem k neprostupnosti místního terénu jsem osobně navrhl a sestrojil experimentální koráb, schopný plavby po vodě i ve vzduchu a vydal se na cestu. Nebudu vás ani diváky unavovat líčením překážek a nástrah, kladených přírodou, lidmi i počasím, řeknu jen, že se mi podařilo dorazit až do inkriminované oblasti a propátral jsem rozsáhlé území, kde by dle pověstí mohl dareyský člověk žít.
     
     K: A výsledek vašeho pátrání?
     
     Š: Po pravdě řečeno, nijak převratný. Podařilo se mi zaznamenat na základě výpovědi místních obyvatel různé nepotvrzené případy napadení neznámým živočichem, který však podle všeho žil v toránských bažinách a ne v Dareyosu.
     
     K: Z těchto údajů nepochybně čerpal autor článku v Hlasu vesmíru, ale co sněžný člověk?
     
     Š: Ano, to je otázky. Hlas vesmíru samozřejmě moji zprávu přibarvil podle svého, ale něco tam přece jen žije. A nejde jen o ústní pověsti. Podívejte, tohle jsou obrázky, které se mi podařilo udělat už na zpáteční cestě, když mě neúnosně houstnoucí mračna komárů a neúprosně se blížící mrazy vyhnaly zpět do civilizace. Jste první, kdo je vidí.
     
     K: Děkuji vám za důvěru, ale co je na nich vlastně vidět?
     
     Š: Váš názor je stejně dobrý, jako můj.
     
      Ing. Jachs Šušenko mi více neřekl. Podařilo se mi ještě získat