GODONSKÝ HRAD

Petr Súkeník


     Godonský hrad je posledním exemplářem kdysi rozšířených mostních hradů. Byl postaven ve čtrnáctém století a jeho pilíře se odvážně klenuly přes údolí Tajné řeky nedaleko Větrníku. V době míru spojoval oba břehy jako most, po kterém mohl kdokoli po zaplacení malého mýtného přejít. V době války představoval svou konstrukcí velmi těžkou překážku pro voje útočníka. Dobýt mostní hrad bylo když ne nemožné, tedy alespoň velice nesnadné. Kaňon s korytem Tajné řeky protíná svými strmými břehy krajinu v délce více jak 50 km. Godonský hrad se svými pobočnými opevněními byl postaven na jediném schůdném místě a tvořil důležitý fortifikační bod středověké Ertarské říše. Mimochodem i vlastní Tajná řeka má svůj název od přísného utajení obranného systému a do dneška se z tradice nezobrazuje na mapách k překvapení, zoufalství a rozčilení mnohých turistů.
     Vlastní hrad se skládá z náspu s průplavy, mostní cesty, vnějších a vnitřních bran a obranných věží. Sklady zbrojnice a ubikace posádky byly umístěny v náspu. Na obou březích stály hradby (bohužel se z větší části do dnešních dnů nezachovaly) a strážní věže. Posádka byla dosti silná. V dobách míru bydlela v budově na pevné zemi, za války se stáhla do hradu. Bránit mostní hrad bylo díky jeho tvaru relativně snadné, neboť i když útočník dobyl první bránu nemohl využít v úzkém prostoru mostu svoji početní převahu. Z boku byl hrad chráněn proti útoku z vody palisádami, kůly pod hladinou a sítěmi.
     Pokud chtěl nepřítel obejít palisády z břehu byl sveden po stezce vinoucí se mezi důmyslnou soustavou pobřežních hradeb a palisád přes jakýsi turniket do obří hladomorny kryté propadlem. Lapací jáma se zachovala do dnešních dnů, samozřejmě bez propadla a okolních pomocných staveb.
     Interiér hradu je velice strohý a je přístupný jen příležitostně.
     Na přiložených obrázcích si můžete učinit představu o současné podobě Godonského hradu. Rozhodně stojí za to tento unikát zasazený do kouzelné krajiny shlédnout.