Další zprávy o Sríen

Zuzka Králová


Noc černá - hvězdy hasnou,
měsíc schován za mraky,
my celičkou noc a den
jdem´ cestou nekonečnou,
vede nás přes potoky
Sríen! Sríen! Sríen!


      Vážené ergeoložky a ergeologové, předem mého příspěvku mi dovolte stručně shrnout poznatky týmy Su-zy N´Korko, o kterých jsem vás informovala na 17. Erconu.
      Na náhorní plošině poblíž Kocourkova byl objeven Chrám uctívání Sríen. Tuto domněnku výzkumníkům potvrdilo množství hliněných destiček nalezených přímo uprostřed dnes již polorozbořeného Chrámu, pečlivě uschovaných v truhlici a zakopaných. Z překladu textu vyrytého na těchto destičkách (1) se dokonce zdálo, že existují určité indicie proto, aby Taor - syn Hvězdy, jež přivedl Erty z bažin Tora a převedl je přes zrádné Toránské hory, byl příslušníkem neergejské rasy Sríen, která ve zdegenerované podobě přežívá dodnes.
      Tolik krátké shrnutí. Nyní se dostávám k novým poznatkům, ke kterým během plynulých dvanácti měsíců dospěl výzkumný tým Su-zy N´Korko. Veškeré nalezené destičky (2) byly podrobeny vědecké analýze a odborně přeloženy. V této době probíhá kompletace přeložených veršů. Na všech destičkách se jedná o šesti-verší s přerývaným rýmem, jak jste si ostatně mohli všimnout na překladu jedné z destiček uvedeném na začátku tohoto příspěvku. Vzhledem k tomu, že některé destičky jsou bohužel poničené, nečitelné, nebo dokonce ztracené, je to velmi obtížná zdlouhavá, namáhavá a titěrná práce. Můžeme říci, že k dnešnímu dni "jsou ve hře" tři možné interpretace textů vyrytých na nalezených destičkách a zatím není zcela jasné, která z nich je ta jediná správná (3). Nyní bych v mém výkladu ráda přešla k těmto možným teoriím a přiblížila bych laskavým posluchačkám a posluchačům jejich obsah.
      Ve všech se hovoří o putování ve spojitosti se Sríen. První teorie předpokládá, že tato souvislost je čistě náhodná. Putování Praertů doprovázené mnoha strastmi, vyčerpáním, blouděním a strádáním se totiž náhodou shoduje s cestou, kterou z nám neznámých důvodů podnikají příslušníci Sríen. Tyto dvě skupiny putují na sobě nezávisle, pouze občas se jejich odysey zkříží a oni si vypomohou v obtížné situaci.
      Druhá hypotéza je založena na domněnce, že staří Ertové vedeni Taorem putovali přes hory, močály, potoky, lesy, stepi, pouště, bažiny, řeky a houštiny zcela osamělí, ovšem postupovali podle mapy, kterou jim při prvním a zároveň posledním setkání předali příslušníci mimoergejské rasy Sríen.
      A konečně třetí teorie hovoří o tom, že jeden z rodu Sríen se jménem Taor ertarské kmeny vedl a určoval jim, kterou cestou se mají vydat. V rámci tohoto výkladu pak splývá víra ve Hvězdu s vírou ve Sríen.
      Na závěr ještě jedno souvětí o některých důsledcích tohoto velkolepého a jedinečného nálezu. V Kocourkově bylo zřízeno nové Městské muzeum historie, které značnou část svojí expozice věnuje právě fenoménu Sríen a dokonce jsou tam k vidění věrné kopie všech hliněných destiček, jež byly nalezeny při vykopávkách Chrámu uctívání Sríen ! (4)


1) Tehdy nebyl tento překlad ještě plně dokončen.
2) Posílám kopii jedné z nich na ukázku.
3) Je-li vůbec některá pravdivá.
4) Originály jsou pochopitelně pečlivě uschovány a zakonzervovány.