LETENERGŮV ERGBUS

Karel Kocourek


     „Není globálnějšího pohledu na planetu než její glóbus.“
      Tato památná slova pronesl legendární Letenerg Mořeplavec, jehož činy jsme všichni dobře poznali díky pracím prof. Wiše. Jistě si vzpomínáte na jeho magickou hůlku, dar samotného boha Oceána či na památný, 262tisícivrstevný meč, zachovaný v Ertarském muzeu. Možná si také vzpomenete na zobrazení slavného objevitele, pocházející z Kroniky Ertariany mnicha Stančerma, kde lze kromě magické hůlky nalézt i Letenergovu loď Zlatý gryf a především - Letenergův ergbus.
      Je samozřejmé, že ve své době toto označení ještě nebylo používáno, ale dnes je na Tarosu již každému žáku druhého stupně jasné, oč jde. Můžeme považovat za prokázané, že král Letenerg podnikl plavbu kolem Ergey a co více, sestavil na základě poznatků ze svých objevných cest první ergejský glóbus, jak dnes říkáme, ergbus.
      Toto první zobrazení planety tak, jak se badatel domníval, že skutečně vypadá, nese samozřejmě pečeť své doby. Na mnoha místech jsou chybějící poznatky nahrazeny fantazií, někde za vědu zaskočily pověry, jinde, zvláště ve vnitrozemí, zobrazení některých zeměpisných útvarů prostě chybí. Nicméně pobřeží kontinentů je zachyceno s obdivuhodnou přesností, právě tak jako celý taroský kontinent, který byl Letenergovi jistě dobře znám. Téměř neuvěřitelná je i kvalita zmapování ledového Antageanu, který rozhodně v době vzniku prvního ergbusu nepatřil k běžně navštěvovaným krajinám.
      V každém případě se dodnes všichni hluboce skláníme před odvahou a schopnostmi Letenerga Mořeplavce, díky kterým můžeme obdivovat tuto významnou památku na doby dávno minulé.
     
     Použité zdroje:
      Vl. Widtmann - Letenerg Mořeplavec, Ercyklopedie sv.4, str. 9 - 11,
      Erprint Tara 2001
      Vl. Widtmann - Legenda o Letenergovi a jeho kouzelné hůlce,
      Nezařazené materiály z 10. Ertologického kongresu, Erprint Tara 1994