TÉMA PRO ERCON 2004

Karel KOCOUREK

Již delší dobu na Erconech pravidelně řešíme problém s jejich náplní. Nejedná se tu přitom o ořechovou náplň kuknýšů či jablečnou štrůdlu ani o odbornou úroveň příspěvků, ale spíše o jejich témata a potažmo vztah k ertologii. Ano, já vím, také ergeologii, ale o tom to právě je. I přes toto, ostatně poměrně nedávné rozšíření oboru, se do stanoveného rámce mnohé příspěvky vejdou jen stěží a ještě s odřenýma ušima. Tím nechci jejich autory nijak popudit (i když se mi to už zřejmě povedlo), pouze konstatuji.

Navíc se stále více projevuje, zvláště u zasloužilých ertologů, (žádného zasloužilého ergeologa neznám) tendence donekonečna rozvíjet a rozmělňovat vlastní oblíbená témata - např. filmové „umění“ Ertaru, kuknýše, Světelné roky, dryády, ertarskou, event. magorskou hudbu, Sríen a pod. Prostě každý si mele to své, ertologie neertologie, pořád dokolečka.

S tím by bylo třeba něco udělat. Proto navrhuji na jubilejní 20. Ercon vyhlásit téma: Rozpracování výzkumů a prací ostatních ertologů a ergeologů.