KOSMODROM LARGENESS

Karel KOCOUREK

Zvoleným tématem letošního ERCONU je významná ertarská památka.

Jak jsem pochopil a dotazem ověřil, rozumí se tímto pojmem široký okruh možností od pomníku slavné osoby či důležité události přes významné výtvarné či přírodní artefakty a zvláštnosti až po technické unikáty a pamětihodnosti a to jsem určitě ještě spoustu možností, které figurují ve vašich příspěvcích, opomněl.

Já sám jsem dlouho přemýšlel a hledal dostatečně významnou památku, až mi nakonec náhodně pomohlo vzpomínkové fotoalbum. Vždyť co může být významnějšího a důležitějšího než první ertarský projekt, známý v našem světě? Ano, mluvím tady o vám všem známém Kosmodromu Largeness!

Toto významné centrum kosmického výzkumu bylo vybudováno po dlouhých a náročných přípravách v r. 1975 v Bukovci. Celý komplex po svém dokončení zahrnoval kromě vlastního raketového polygonu s mobilní rampou (obr. 01), sloužící pro odpalování, event. podpalování raket typové řady TIKI ( na obr. 02 raketa TIKI 7G před startem, na obr. 03 po úspěšném podpálení) i řídící středisko (obr. 04), ubytování pro kosmonauty a nemocnici (obr. 05), komplex výzkumných laboratoří (obr. 06), tiskové a spojovací centrum (obr. 07) a další technické zázemí (obr. 08 - telekomunikační věž, obr. 09 - VAB = budova na rakety, obr. 10 - garáž pro raketový podvozek a obr 11 - vrátnice). Raketový podvozek vidíte na obr. 12 včetně tahače a na obr. 13 i s přepravovanou raketou TIKI 7G. Energetickým srdcem kosmodromu byla podzemní jaderná elektrárna, jejíž povrchovou část s kopulemi 4 reaktorů a emitorem energetických rozvodů vidíte na obr. 14.

Mezi dosud zachovanými materiály z provozu KL, jak byl jeho název zkracován, jsou i stránky z provozního deníku (PDKL - ukázka na obr. 15) či faksimile světového dobového tisku, informujícího o novinkách ve výzkumu kosmu (obr. 16).

Po ukončení provozu byl z důvodů utajení (obr. 17 a 18) celý komplex bohužel zlikvidován (obr. 19), takže při jeho připomenutí jsme odkázáni jen na historické snímky a archivní materiály, které nám naštěstí uchovaly i portréty obou budovatelů Kosmodromu Largeness (obr. 20 a 21).