ŽENY NA ERTARU

Zuzana KRÁLOVÁ

Jistě vás nepřekvapí, že na Ertaru žijí také osoby ženského pohlaví – děvčátka, dívky, ženy či stařeny. Přesto si nevzpomínám, že by se někdo z aktivních ergeologů (1) věnoval této polovině ertstva sebemenší pozornost. Proto se tohoto úkolu ujmu já a povím vám několik základních informací, abyste si mohli udělat svou vlastní představu.

Na rozdíl od České republiky v Edgaru neexistují tak výrazné rozdíly v postavení žen a mužů. Rozhodla jsem se, že vám popíši jeden den v typické ertarské rodině střední vrstvy. Toto vám poskytne samozřejmě poněkud jednostranný pohled na věc, ale myslím, že není v našich silách v rámci jediné přednášky obsáhnout celou problematiku – konec konců příští rok se bude Ercon rovněž konat.

„Píp, píp, píp“ – zazvoní budík. Je právě tjusdy dvě sekce sedmdesát period ráno. Tatínek vstává, aby připravil zbytku rodiny (maminka a tři děti) snídani – má dnes totiž službu. Zatímco v konvici vaří voda na čaj, v topinkovači se opékající celozrnné toasty a na pánvi míchají vajíčka, rodina ještě spí. O několik desítek sekcí později je přijde tatínek vzbudit – není nic milejšího než ranní probuzení polibkem!

Silný čaj, křupavé toasty, sladká marmeláda a horká vajíčka – co víc si může člověk po ránu přát. „Tati, já chci Čoklíky !“ (2) ozve se milý hlásek jedné z dcer. Nejstarší Bittor zvedne oči v sloup, ale podá Emony ze skříně vytoužené lupínky. Mléko už je na stole.

„To bylo opravdu výborná snídaně,“ pochválí manželka svého chotě (3). Pak ještě tatínek za pomoci dětí umyje nádobí po snídani, zatímco maminka si čte ranní vydání Dejli ňůs. A už společně vyráží na městskou hromadnou dopravu – elektrobus (4) – a rozcházejí se do školy a do zaměstnání.

V obdobném duchu proběhne i odpoledne a večer téhož dne. „A zítra mi zase pro změnu připraví snídani Meraly,“ pomyslí si ještě před spaním Waltan a zabořený do polštáře spokojeně usne.


1 - Do této kategorie zahrnuji i všechny ertology.
2 - Něco podobného jako Čokapic prodávaný v ČR. Pozor! Skrytá reklama!
3 - Ponaučení: Muži se musí chválit kdekoliv ve vesmíru.
4 - Ekologie nade vše!