Edar

Pavel Beneš

Možná jste si někdy položili otázku, jak je to vlastně možné, že v ertaru jsou základní potraviny zdarma. Nezatěžuje to příliš státní rozpočet?

A možná jste si někdy položili otázku, jak vlastně vypadá ertarský jídelníček? Co je základní složkou potravin Ertů? Kupodivu všechny odpovědi na třyto otázky by mohly znít stejně.

Tou odpovědí je EDAR. Výživná houba, obsahující většinu prvků potřebných pro zdravý život včetně vitamínů, a sama je odolná škodlivým látkám, které je schopna neutralizovat, přeměnit nebo vyloučit. Její výroba a základní zpracování má téměř mizivé náklady. Roste na hladině obohacené vody, ve velkých bazénech rozdělených tenkou mřížkou, ze které se ořezávají ty správně dorostlé kusy , které pak opět dorůstají. Edar se pak dále zpracovává řadou způsobů na několik základních surovin pro další zpracování v kuchyni ertů. Suší se a poté buď krájí na plátky, které jsou pak určeny k dalšímu zpracování, nebo mele na mouku eradutkus, která se používá k pečení stejně jako mouka obilná. Tyto základní polotovary jsou bez chuti a jsou pouhou základní surovinu ze které je pak možno vařit jídla libovolné chuti, sladká, slaná, kyselá i hořká. Když ji ponoříte lehce octové vody, nabyde původní houbový tvar, kyselost vody však zastaví další rekace, takže získáte původní hmotu použitrelnou k dalšímu zpracování.

Ersalské plátky s arbaselou.

Půl kila edarových plátků, kamalskou maráž, tuk na smažení, nejlépe tuk takátový, 2 bílky, 1-2 lžičky máčené kajsady, 1 lžička cukru, 200 gramů arbasely, sladký arbaselový nálev, 100 g ganajských ořechů, sůl, hrnek makebenového vývaru, 2 lžíce tounu, 50g ovocného kompotu.

Pokud použijete sušené plátky, ty se nejprve přelijí vroucí kamalské maráže, nechají se stát tak hodinku potom vše vysypete na pánev a varíte dokud se maráž nevyvaří. Potom odstavené a vychladlé plátky smícháte s bílkem, kajsadou a solí. Ve větším množství tuku smažíte do zlatova. Plátky vyjmete a nechát odkapat. Asi polovinu tuku odlejete a do zbytku dáte opékat arbaselu nakrájenou na malé kousky i se šťávou. Přidáte spařené oloupané ganajské ořechy a mírně zalijete makabenovým vývarem. Krátce podusíte, přidáte odkapané plátky, ochutíte tounem, špetkou cukru, soli, přidáte podle potřeby máčenou kasajdu, tak aby hustota s obalení plátků odpovídalo vaší chuti. Odstavené jídlo ozdobíte sekanými ganajskými ořechy a barevnám kompotem.

Dobrou chuť.