SKUTEČNÁ IDENTITA SRÍEN

Karel Kocourek

Všichni určitě znáte malou postavičku EE (Extraergean), doprovázející články ve všemi oblíbeném pravidelníku SR (Světelné roky). Nenápadný tvoreček s půvabnou anténkou a výrazným chrupem už v našem povědomí zdomácněl a nikdo se neptá, odkud se vzal.

Jeho podoba je známá už ze starobylých skalních kreseb1) a přešla i do moderního periodika. Já se chci pokusit objasnit nikoliv snad původ tohoto maskota SR, ale ve světle zdánlivě nesouvisejících vědeckých prací odhalit jisté souvislosti, které možná některé z vás překvapí, jiné, naštěstí vesměs nepřítomné, asi popudí.

Dovolte mi nejprve několik citací:

„Pověst praví, že tvor po zadních nohách pouze kráčel a tři přední tlapy měl. Byl nazýván SRÍEN. (…) Lidem z bídy pomáhal a chudobu ulehčoval. Podle příběhu našimi bábami vyprávěného on půlku lidské práce v domě zastal. Vařit i prát uměl. Však pověst o tvorovi tom bez důkazů jest“2)

Doplním i vyobrazení, uvedené tamtéž, a při podrobnějším pohledu na figurku EE jistě pochopíte, proč a jak jsem dospěl ke svým závěrům. Pokud se ještě nyní mezi vámi najdou tací, kteří nejsou v obraze, cituji dále:

„Jisté je, že jsou to tvorové, už si netroufám říci zvířata, velmi plašší a velice inteligentní. Dnes už je jisté, že Dr. Brownová měla pravdu v tom, že intelekt Sríen značně převyšuje např. psa. Dokonce si troufám tvrdit, že je s největší pravděpodobností vyšší než u lidské rasy.“3)

Toto tvrzení můžeme doložit i poukázáním na vyobrazení z obálky Světelných kroků 1/2002, které zde i bez laskavého svolení autora uvádím:

Pro ty nejvíce nedůvěřivé ocituji ještě slova dryády Paw L´Skha, použitá v 3):

„Sríen nejsou jako ostatní tvorové, (…) rozhodně nejsou hloupí. (…) Teď už jich mnoho nezbývá, jejich důvěřivost, spojená s lidskou krutostí, připravila mnoho z nich o život. (…) Mají rádi své soukromí a klid. Lidé si o nich myslí, že jsou to jenom hloupá zvířata, ale to se strašně mýlí. Sríen jsou hrozní tajnůstkáři, o sobě nic neprozradí.“

A konečně něco z nejnovějších poznatků Dr. Suzy A´Korko:

„(…) ruský horolezec (…) nalezl na Altaji ve výšce asi tři a půl tisíce metrů nad mořem ve věčně zmrzlé půdě velice zachovalou nohu neznámého tvora. (…) Já (Dr. N´Korko – pozn. autora) jsem přesvědčena, že se jedná o nohu tvora, jehož zkoumání jsem zasvětila několik uplynulých let – totiž Sríen.“4)

Dovolte nyní, abych vše shrnul:

Prohlednete-li si pozorně předpokládanou podobu Sríen a porovnáte ji s podobou maskota SR, shledáte jednoznačnou shodu – veliká chodidla, výrazné boltce, tři horní končetiny, resp. dvě ruce a typická anténka, to vše spolu s nepopiratelnou inteligencí a v podstatě lidským chováním znamená jediné – tyto dvě entity jsou jediným tvorem! Ostatně, k tomuto závěru došla (v podstatě) i Zuzka Králová ve 3):

„Sríen musí být MIMOERGEAN!“

Tak proč ne ten náš?!



1) Zpráva o výzkumu objektu P4 /skalní město Fill/, Petr Súkeník, Encyklopedia ERTARICA, STARKNEST 1992
2) Pověsti o tvorovi zvaném SRÍEN, Zuzana Kocourková, 13. Ertologický kongres-konferenční materiály, STARKNEST 1997
3) SRÍEN, Zuzka Králová, 15s. Ertolodžikl kongres-konferenční materiály a příspěvky, ERPRINT TARA 1999
4) Sríen na Zemi, Suza N´Korko, ERCON 2003, Konferenční materiály, digiforma pro PC, 2004