Do Ertaru – pěšky

Andrea Šprunglová
Vladimír Widtman

Řeknete si – to je nějaká fikce, šílenství, scifi. Vzpomeňme jen na ty únavné lety, které nám často zasahují i do vánočních svátků, od cesty na raketovou základnu, kosmický let vyplněný hybernačním spánkem, nekonečným přestup na mezipřistávací základně a další let a na závěr ještě několikeré kroužení kolem modravého oparu naší milované Ertarey. A to nemluvím o těch horentních nákladech. Všichni víme, o čem mluvím.

Také Vás někdy napadlo, jestli to někdy nebude či nebylo jinak? Jak by to bylo úžasné, kdyby se podařilo cestu Do Ertaru byť jen trochu zkrátit. Cožpak neexistuje jiná cesta?

Odpověď zní – EXISTUJE. Vidím velký otazník ve vašich očích. Taková cesta existuje a není k ní zapotřebí žádných raketoplánů ani jiných dopravních prostředků. Něco však sebou přece jen mít musíte, něco, co Vás pustí na Vaší cestě dál, ukáže vám směr - KLÍČ. Ale jaký? To jsme se však dostali příliš daleko. Nejdřív po pořádku.

Asi se ptáte, odkud jsme se o tom dozvěděli? To byste rádi věděli! Skromný profesor Wiš se rozhodl nenechat si svůj úžasný objev pro sebe. Při jedné ze svých expedic v tanajské poušti narazil při hledání důkazů o existenci Tanajské kočky na překvapivý objev. Bylo právě v době, kdy se profesně nepohodl s profesorem Sukem, proto se mu se svým nálezem nesvěřil. Zprvu se domníval, že objevil rituální masku, po bedlivějším zkoumání však dospěl k názoru, že se jedná o masku despotického vládce Harmasana z třetí dynastie Sing. Jaké bylo jeho překvapení, když z druhé strany masky objevil drobně psaný text. Kolosálnost objevu se projevila, teprve když mladá talentovaná překladatelka a odbornice na stará písma text v jazyce Singů rozluštila jakožto poselství pro pozemšťany o tajné cestě do Ertaru. Úvodní nápis hlásá, že pozemšťan, který disponuje jistým artefaktem značícím jeho hodnost, zásluhu o ertarský svět může dojít brány Ertaru, zná-li plán cesty. Pokud jde o údaj, o jakou zásluhu se jedná, nápis mlčí. My dnes nevíme, jestli v poselství naznačené spojení Země s Ertarem stále ještě funguje, zda nebylo přerušeno či zda bylo myšleno pouze v rovině spirituální. Víme jen, že toto poselství bylo zapomenuto a se smrtí Harmasana za krvavých válek Singů proti Pingům nenávratně zmizelo. Jakási rezidua – stopy po této zkušenosti - však v Ertaru zůstala, která slouží k projití cesty a pro která můžeme doufat, že pro nás spojení ještě nezmizelo.

Ze záhadného textu na masce byla vydedukován plán cesty členěný do sfér, ve kterém je třeba hledat symboly klíčů, jimiž otevřete průchod do dalšího prostoru – jiné dimenze. Na to, co je klíčem k nalezení cesty do Ertaru, však musíte přijít sami. Nápovědou Vám může být úvodní nápis textu. A pozor, svou roli hraje i barva.

Pokusili jsme se podle textu na zadní straně masky načrtnout mapy jednotlivých dimenzí, neboť jen tak můžete najít místa, odkud lze vstoupit pomocí klíče do jiného prostoru. Je možné, že ony klíče nemáme k dispozici nebo je nemáme všechny – kdo ví. Anebo je třeba všichni známe. Každopádně je třeba to vyzkoušet.

Nákres prvního místa má pro nás zásadní orientační význam při hledání vstupního místa na Zemi.

(Obr. 1) Je jím starý rozbořený dům nacházející se ve zpustlé zahradě, zpola zakrytý letitými stromy. Zde je třeba najít první průchod do dalšího prostoru a také použít první klíč. Kde se skrývá?

(Obr. 2) Druhým prostorem je rozlehlý zámek s řadou pokojů a komnat různě propojených s centrální kruhovým sálem. Je zde spousta dveří, chodeb a průchodů. Kde se skrývá vchod do další komnaty?

(Obr. 3) Tajným vchodem jsme vstoupili do obrazárny. Na stěnách visí mnoho obrazů s nejrůznějšími motivy. Ale jen na jednom z nich je vyobrazen symbol. Zatlačením na něj za použití klíče se ocitnete v dalším prostoru.

(Obr. 4) Ocitli jsme se v ohromné jeskyni, jejíž spletité chodby tvoří dokonalé bludiště. Tím musíte projít. Po temných zákoutích jeskyně Vás bude provázet kočka, která hlídá východ. Symbol je pak už na dosah.

(Obr. 5) Východ z jeskyně vyústil uprostřed rozložitého pohoří plného podivných skalních útvarů, propojených řadou neschůdných skalních stezek. Po jedné takové stezce je třeba se vydat. Symbol je tentokrát skryt tam, kde bychom jej nehledali. Našli jste jej? Teď zbývá už jen málo na cestě k cíli. Vrhněte se ze skály dolů a s posledním skokem do vzduchoprázdna vyslovte heslo. Ale Jaké? (Ertar) Náhle se před Vámi otevře nebeské okno a vy uvidíte bájnou planetu Ergea. Ertar se k Vám bude rychle přibližovat. A pak náhle - jste v cíli.

Zbývá dodat, že text nehovoří o tom, zda tento plán cesty funguje i opačným směrem při cestě zpět. Ale kdo by se chtěl vracet zpátky na Zem, že?