Add Herkules Panzany
Karel Kocourek



        V loňském roce přispěla šifra Starknest do 3. čísla Světelných kroků článkem o literárním přeborníkovi v oboru „Krátká nesrozumitelná povídka“ (nezaměňovat s „Dlouhý nesrozumitelný příspěvek“) Herkulesi Panzanym. Se zájmem jsme si přečetli stručný životopis tohoto malikána a vrhli se (aspoň já ano) na ukázku jeho literární tvorby. Jaké však bylo mé překvapení, ne-li přímo šok, když jsem zjistil, že slíbené rané literární dílo je vlastně jen výňatek z ženské stránky společenské rubriky Widtnavských slepičích rozhledů, přesněji řečeno ze sloupečku „Uvař si sám a neotravuj“, určeného jako pomocník pro ertarské ženy, které nerady nebo špatně vaří.
        Protože vím, že i u nás se můžeme s tímto druhem partnerek setkat, pokusil jsem se pro ně a pro osamělé muže aspoň jeden z receptů zpřístupnit. Bohužel se ukázalo, že Panzany ve snaze chránit svá autorská práva použil pro ingredience, jejich úpravu a dávkování úzce krajové honeycarrské nářečí své prababičky ze strýcovy strany (pocházela z Pupeekova, odtud i Herkulova volba VŠ), což poněkud znesnadňuje aplikaci receptu:
       
        PENNE POMODORO
       
       500g PENNE
       750g POMODORO
       150g PORKA TUKA
       CAPITA ALLA
       PFEPFERONNI
       BALSAMICO
       2x BOHEMIA FRUKTA
       
       PENNE KUCHTA A GRANDE AQUA 1 HUORO I DEAQUATA,
       PORKO I BOHEMIO FRUTO SCHMELZA I RESTA PLUS POMO
       DORO I BUJONO NO AERO KUCHTA I GUSTITA ALLO I PFEPFE
       RONNI I BALSAMICO, MISCHMASCH DI PASTA
       
        Další recepty se mi bohužel rekonstruovat nepodařilo, neboť byly salátové (t.j. určeny pro přípravu salátů). Nicméně věřím, že i přesto se mezi vámi najdou odvážlivci, kteří „penne pomodoro“ vyzkouší. Pro ty z nich, kteří mají potíže s pupeekovským nářečím přidávám, ač nerad, českou mutaci receptu:
       
        Penne s rajskými jablíčky
       
       500g penne
       750g rajčat
       150g vepřové slaniny
       hlavička česneku
       feferonky
       bazalka
       2ks cibule
       
        Penne vaříme ve větším množství vody 1 hodiny a scedíme, slaninu a cibuli pokrájíme a osmažíme, přidáme rajčata a vývar a podusíme, ochutíme česnekem a feferonkami a bazalkou, smícháme s těstovinami.