GALERIE SUKMAN & WIDTKENIK
Starknest


Otevřeno: denně s výjimkou mimokalendářního dne Kvido, 4.00.00 - 9.00.00
Vstupné: zdarma děti a mládež do 20, senioři nad 60, předplatitelé SR, kteří se prokáží zaplaceným předplatným ostatní 5.- Gr
Umístění: V centru Knotinghamu, turistické značení od všech parkovišť i autobusového nádraží


        U příležitosti významné kulturní události, spojené s 21. Ertologickým kongresem a s českou mutací časopisu Lájt Jírs (Světelné roky) byla veřejnosti otevřena již dlouho připravovaná galerie výtvarného umění, která je úzce svázána právě s tímto časopisem. Čtenáři Světelných roků již dlouho volali po zpřístupnění originálů obrazů, které pro časopis vytvářeli dva uznávaní ertarští ilustrátoři, a to sice P.Sukman a V. Widtkenik. Oba autory není jistě nutné představovat detailně, jejich dílo je v povědomí kulturní veřejnosti dostatečně známo. A nyní se konečně dostává jejich dílům zaslouženého ocenění a důstojného umístění.
        O zřízení galerie se významnou měrou zasloužila hlavní redakce Světelných roků a agentura Scifia, která Světelné roky vydává. Sukman & Widtkenik Galery byla zřízena v rodném domku V.Widtkenika v Knotinghamu (Sukovice), kde autor prožil dětství. Rodný dům po autorově odchodu do Erthysu několikrát změnil majitele i funkci a ne vždy byl udržován v souladu se svým významem. V souvislosti s chystanou Galerií byl objekt odkoupen Agenturou Scifia a nákladně rekonstruován. Po instalaci expozic byl slavnostně otevřen vernisáží právě v den konání 21. Ertologického kongresu 5.listopadu 2005 GK.
        Přinášíme Vám několik snímků z přípravy slavnostního otevření, vernisáže, z příchodu prvních návštěvníků, z interiérů galerie a výběr z instalovaných děl. Není možné na těchto stránkách samozřejmě umístit všechna výtvarná díla, zveme Vás proto srdečně k návštěvě galerie.

Najít na mapě