Tanerové a meč
Pavel Beneš



        Každý národ má pro něco slabost, každý národ je něčím posedlý, každý národ má svůj symbol. Pro Erty je to bezpochyby hvězda. Pro Tenery je to bezpochyby meč. Tenerský meč nazývaný Tenzu. (001.jpg)
       
        Legenda praví, že tenzu vznikl z původního eritrejského meče, který měl dvojsečné přímé čepele s oboustraným středním žebrem. Vypráví, že Tena (002.jpg), první vůdce Tenertů, se svým přítelem, mečířem Zekem Otanem (003.jpg) byli po dlouhém boji, kdy padli všichni jejich druhové, obklíčeni v malé opuštěné toránské kovárně. Tena v boji přišel o meč a s jedním mečem oba přežít nemohli, a přestože byli oba mistry meče, nemohli ani uniknout z obklíčení. Zeke tedy rozdělil svůj meč na poloviny a jednu dal Tenovi. Zbraň, nečekaně lehká, se v boji překvapivě osvědčila a Zeke se po návratu do pevnosti zavřel se svým synem v dílně. Dlouho zkoumali různé meče, materiály a čepele. Sedm dní a sedm nocí přemýšleli a pak vybrali tu nejlepší rudu a pustili se do díla. Trpělivě a bez odpočinku ti dva pracovali a po třiceti dnech, unavení, nevyspalí, ale spokojení, vyšli na světlo s jednosečnou mírně zakřivenou čepelí. (004.jpg) Ostatní mečíři si mysleli, že se zbláznili, ale oni v klidu vybrousili a vyleštili svůj meč, který pak přinesli Tenovi jako dar. Tento meč (005.jpg) je součástí tenerského národního pokladu, ale jen málokterý smrtelník má tu čest, aby ho spatřil, je totiž střežen ještě víc než naše korunovací klenoty nebo americký státní poklad. Tena nechal oba mečíře vyrobit ještě několik dalších podobných mečů a potom společně s mistrem šermu Hokim a jeho žáky položili základy nového šermířského stylu. Stylu, který učinil z tenerských šermířů noční můru všech nepřátel. Ve své vrcholné formě se vyznačoval dokonalou koncentrací válečníka, rychlostí, dokonale zvládnutou technikou, se kterou dokázal postřehnout sebemenší chybu protivníka a bleskovým způsobem jí využít k jediném smrtícímu seku. Mistři meče dokázali zabít soupeře mezi dvěma nádechy. Jejich seky jsou nejen neuvěřitelně rychlé, ale taky přesné (jak se můžete přesvědčit z další fotografie (007.jpg) Tena nechal celý svůj národ vyzbrojit novými meči a zavedl povinou výuku tak aby se každý muž, žena i dítě dokázali v případě potřeby bránit. Mečíři, který meč a jeho výrobu neustále zlepšovali nakonec dosáhli maximálního mistrovství. Jejich meče byly dokonale vyvážené, krásné a neuvěřitelně ostré.
       
        Postavení meče v Tenerské společnosti je výjimečné (008.jpg), protože byste dnes asi těžko hledali na světě národ, který dnes v době kulometů, laserů a rychlopalných pušek, který nejen dokáže s mečem zacházet tak dokonale a v takovém měřítku, ale také o mečích tolik ví. Těžko totiž v Teneru najdete někoho, kdy nebyl výborným, nebo přinejmenším dobrým šermířem. I když mluvit o šermu je v případě mistrů meče poněkud nadsazené. (009.jpg) Dřevěný meč je věc, kterou ke svým pátým narozeninám dostane každé tenerské dítě a umění meče se učí na všech školách již od prvních tříd. Samozřejmě již dnes nejde o nutnost nebo potřebu, jde o tradici a národní hrdost. Každý Tener má svůj osobní meč, vyrobený jen a jen pro něj. A každý Tener vám potvrdí, že tenzu je nejkrásnější a nejdokonalejší věc, jakou kdy lidská ruka stvořila (010.jpg). A Každý Tener je ochotný povídat si s vámi o mečích a každé jeho části celé hodiny. Meče se v rodinách dědí z otce na syna, a to někdy už po stovky generací. Tyto meče mají svou historii, a dokonce i svá, většinou velmi poetická jména. Jsou svázány velmi striktně danou etikou, která určovala nejen způsob jak s mečem zacházet, ale také jeho správné a oprávněné použití.