Příroda v Ertaru
Jana Benešová

        Vůně je u ertů symbolem klidu, míru, ticha, harmonie, čistoty a lásky. V každém domě cítíte různé aroma, ať už z živých rostlin, zapálených vonných tyčinek nebo z horkých rostlinných nápojů.
       
        Rostlinky na ukázku.
        Rostoucí poblíž vody jsou: Slavonie a Pavonila
        Slavonie-květy jsou vějířovité, odstávající do všech směrů. Jednotlivé paprsky vějíře jsou spojeny do poloviny a ž dvou třetin své délky, složené do tvaru Vé. Na špičce roztřepené na jednotlivá vlákna. Barva květu je jasně zelená. Listy jsou vzpřímené,dlouhé.
        Pavonila-květy složené z kalištních lístků,vrstvené, na okrajích mírně zubaté s mnoha semínky uprodtřed. Listy dlouhé, laločné.
        Rostoucí poblíž lesa jsou Petronika a Vlacie
        Petronika-květy jsou okrouhlé, složené z více částí, rostoucí na silném stonku se zubatými listy. Barva květů je Fialovohnědá.
        Vlacie-květy jsou ve tvaru kornoutu s vyditelnými semínky. Rostoucíé na středně silném stonku s vroubkovanými listy. Barva květů zlatohnědá.
        Luční: Stanicus a Karnela
        Stanicus-květy jsou vzpřímené, rozvětvené rostoucí na tenčím stonku s pichlavými lístky. Barva květů je fialovo zelená.
        Karnela- květy jsou složené z ještě menších, rozčepířených kvítků ve tvaru koule. Stonek je silný, liosty pilovité, barva fialovozelená.
        V blízkosti hor:Boritus a Dantarie
        Boritus:květy polodlouhé vejčité na konci s vrstvenou dužinou v barvě oranžové. Rostou na středně silném stonku s laločnatými listy.
        Dantarie: květy pětičléné, vyrůstající na tenkých stoncích s laločnatými listy. Barva květu je žlutá.
        Rostlina Janula je známá především tím, že se ze semen plodu této květiny vyrábí vonné tyčinky. A to tak, že se semena opatrně vysypou, rozemelou na velmi jemný prášek, přidá se voda, čímž vznikne jemná pasta, která se nechá zatuhnout a v podobě takového těsta se protláčí speciálním mlýnkem, který pastu formuje do tenkých tyčinek, pak se nechají proschnout a nakrájí se na tradicní delků 15-20 cm.
       Trochu jiné je to při výrobě vonných rostlinných nápojů zvaných LAJA. Používají se semínka, květy, listy i stonky. Vše se řádně usuší, což je základ to opět na sluníčku, poté rozdrtí nebo rozemele nahrubo. Pak jen stačí nasypat do mističky, zalít horkou vodou, krátce louhovat, scedit a už jen popíjet. Ertové nejraději pijí z mističek s různými ornamenty, nikdy nejsou jednobarevné. Nejznámější jsou značky Lucinera.
       
        Ochutnávka - nápoj MARNIKA z květu Pavonila.
       Na konec přednášky krátce o energii.
       Většina Ertů žije celkem poklidným životem, ale i oni občas pocítí únavu, stres a napětí. Proto potřebují jakési vyvážení mezi vnějším a vnitřním světem. Je zapotřebí obnovit vnitřní zdroj životní energie. Jakákoliv terapie jim umožní se uvolnit, zapomenout na starosti, třeba jen na malý okamžik. Nejvíce užívaná terapie se nazývá dymterapie pomocí kousku kůry a dřeva ze stromu DYMZAS.
       
       Rozdáno a předvedeno: Pokrčené ruce, levá svírá v pěst kousek dřeva z něhož proudí do těla energie, cítíte teplo.Až ucítíte v pravé otevřené ruce chlad, odchází ven vše špatné. Kdyý ucítíte znovu teplo, je negativní energie pryč a tělo je dobito energií.
       Ten kdo nic nepocítí si může být jist, že jeho předkem nebyl žádný ert, ale pokud ano, pravděpodobné, že má nějaké ertské geny!!!!!