Fred Rohany
Petr Súkeník

        V předchozím článku jste se dočetli o Petu Panzanym a o jeho památníku. Turisté si ji někdy pletou s jinou velmi podobnou sochou, která představuje další slavnou osobnost Ertaru - Freda Rohanyho.
        Fred se narodil do těžké doby. Za vlády krále Rodura (1491 - 1518) postihla zemi neúroda a živelné pohromy. Vypukla hospodářská krize a zemi hrozil hladomor. Rodur byl navíc velmi krutý panovník a z nepatrné úrody vybíral neúměrné daně. Fred se snažil zjistit co všechno mohou lidé jíst. Zaměřil se na houby a lišejníky. Vyminul takové známé druhy jako je muchomůrka zelená, ale jinak snědl prakticky vše. Zpočátku dělal s oblibou smaženici ze všeho co našel. Pokud se mu udělalo špatně zkoušel postupně vyřazovat ty houby, které neznal, aby zjistil, která je nejedlá. Později už raději přidával nové houby ke známým.
        Fred prodělal 87 těžkých otrav, vypěstoval si závislost na lysohlávkách, ale jeho dvanáctisvazková houbařská příručka je snad dodnes nejobsáhlejší knihou o mykologii. Umožnila mnoha lidem přežít dobu nedostatku a Fred měl vděčné obdivovatele v mnoha zemích světa. Jeho památník stojí nejen v Ertaru, ale i v dalších státech.