Skvér brzdy - Čtvercové narozeniny
Slávek Švachouček

        Vážení přátelé, jste zvyklí, že u nás se při oslavách dává přednost takzvaným kulatým číslům. Ertové si rádi hrají s čísly, a proto mají kromě kulatých výročí také vzácnější, takzvaná čtercová jubilea. Jde o společné oslavy velmi dobrých přátel, manželských dvojic a jiných skupin a skupinek, kdy součet jejich roků, tedy společné narozeniny, dává nějaké zajímavé číslo. Především jsou oblíbeny druhé mocniny a prvočísla. A protože Ertové dávají vždy přednost dekadickému systému, má pro ně zvláštní půvab stovka, tedy čtverec čísla deset.
        Dnes tu tedy oslavíme čtvercové narozeniny - stovku. Pro tuto oslavu jsem objednal dort u vegetariánské firmy. Šlo o to, že já uznávám pouze maso a vznikly obavy, že bych se mohl dopoustit nějakého nevhodného masového žertu. Prý bych nejraději takový dort nechal rovnou vyříznout z prasete. Proto jsme také zvolili vegetariánskou firmu, aby k něčemu podobnému rozhodně nedošlo. Omluvte tedy růžové ozdoby, kytičky a tak. Nic to neznamená, je to dáno dodavatelskou firmou.
        A teď už prosím, abyste si stoupli do kruhu - protože čtvercové narozeniny se tradičně slaví v kruhu přátel. A prosím Borka, aby přišel sem, protože letos společně s Borkem slavíme stoleté čtvercové jubileum!
       
        Malý Semerink, 2006
<