VZLÉTLA PO 30ti LETECH
Karel Kocourek

        Všichni si určitě vzpomínáte na můj příspěvek z 19. Ertologického kongresu o historii výstavby, provozu a likvidace kosmodromu Largeness, zařazený jako „Významná ertarská památka“. Letos bych se rád k tématu vrátil, protože raketa typové řady TIKI, projektovaná původně právě pro KL, poprvé po více než třech desetiletích překonala zemskou přitažlivost a vzlétla!
        K historické události došlo na pozemku konferenčního centra v Byšičkách, kde byla v souvislosti s oslavami konce pozemského roku otevřena improvizovaná raketová základna, ze které se 31.12.2005 v krátkých časových intervalech na mohutných snopcích plamenů k černé noční obloze vznesly tři rakety TIKI 2005SI, aby se po krátkém balistickém letu jejich návratové moduly opět dotkly země. Uskutečněné starty prokázaly, že raketoví odborníci v Ertaru nestrávili zmíněných 30 let v hibernaci, ale intenzivní výzkumnou prací dokázali zajistit bezchybnou funkčnost nového typu vyprojektované rakety. Zúčastnění představitelé ertarského kosmického průmyslu, stavějící na praktických zkušenostech z Largenssu a pozdějších teoretických poznatcích z Einsteina, kladně zhodnotili pokrok, díky kterému ertarská technika a věda slavila tento vynikající úspěch.
        Na památku této významné události byl v blízkosti startovní rampy vztyčen mohutný ledový obelisk v podobě rakety a do Ertologického muzea byl uložen vyhořelý booster a dva návratové moduly raket TIKI spolu s kompletním pláštěm nepoužité rakety TIKI 2005SI L-04.
       
        Použité materiály:
        K. Kocourek: Kosmodrom Largeness (v „ERCON 2003“)
        Soukromý fotografický archív VOKL
        Čapí kronika 2005